Foruminlägg av Kjell Ömmersjö

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
23 juli 2013 kl 22:17 Redigerad 23 juli 2013 kl 22:18
1 Gilla
Jag var ute på en löprunda idag och den som hejade mest och trevligast var faktiskt en cyklist (!)
Jag tycker för min del att det piggar upp väldigt mycket att bara få ett leende tillbaka när jag möter folk i spåret. I lilla Alingsås kryllar det ju iofs antagligen inte lika mycket av människor i spåren som i större städer så där förstår jag om man inte orkar/vill hälsa på alla man möter.

Jag började träna i våras och nu när jag möter folk jag börjar känna igen kommer den där känslan av grupptillhörighet förstås ännu mer. Men visst är det fortfarande så att en del av de jag sett flera gånger tidigare av någon anledning inte vill/orkar/hinner hälsa. På en mindre ort med färre människor ute i spåren kan jag tycka det är lite synd.

Det kostar ju trots allt väldigt lite energi att hälsa och jag för min del tycker jag får mer av det än det kostar. Särskilt roligt är det när man träffar på samma person både två,tre eller fyra gånger under samma löptillfälle på 5-kilometarn :) (när vi springer i motsatt riktning då alltså, hade ju inte varit så kul att bli varvad tre-fyra gånger :-o )
#2
23 juli 2013 kl 23:12
Gilla
Intressant.
Jag har själv testat periodisk fasta under arbetsveckan ett tag nu under våren. (inte varit lika nitisk under semestern).
För min del upplevde jag inga obehag och min oro över att jag skulle gå omkring och vara hungrig infriades inte i någon större bemärkelse.

Vore synd om det nu visar sig vara en ohälsosam "kosthållning" då den fungerade bra för mig då jag haft ett gäng onödiga kilon som behövt försvinna. Annars hade jag tänkt köra den ett litet tag till, i varje fall tills jag nått min målvikt (som jag trivdes bra med när jag hade den för ca 20 år sedan).
#3
27 juli 2013 kl 13:14
Gilla
Jag skulle för det första rekommendera att du laddar ner playlists när du är ansluten till trådlöst nätverk, inte via 3G/4G då det blir rätt mycket data.
Men jag råkade ut för samma sak själv (för rätt länge sen) och vill minnas att jag gjorde en "cancel download" alternativt "undownload" på listan, startade om Sportify och laddade ner den igen. Det hjälpte för mig iaf.
#4
2 augusti 2013 kl 02:34
Gilla
Hejsan
Jag kan ju inleda med att jag är en hyfsat nybliven engagerad löpare utan mycket erfarenhet av skador.

För en vecka sedan var jag ute och körde ett lite annorlunda pass (för mig iaf) med löpträningsteknik och intervaller vilket jag hittills inte gjort tidigare.
Det kan vara så att det hade hänt i vilket fall som helst endera dagen men jag fick i varje fall ont i mitt ena knä. Känslan är lite som att det hugger till som om man petade in något vasst på utsidan av knät så att benet liksom viker sig (pga av smärta) när jag försöker ta ett steg.

En av löparkompisarna diagnostiserade "löparknä", vilket sannolikt stämmer (likaså av vad jag kan läsa mig till).

Heta tips verka vara att stretcha mycket samt massera benet från höften och nedåt mot knät med en s.k. Foam Roller alternativt en pet-flaska med varmt vatten. Jag har testat pet-flaskan till att börja med eftersom jag inte har någon Foam Roller. Saken är den att jag tycker det är lite knöligt att ligga på golvet och "krångla till det" och att det dessutom gjorde väldigt ont. Jag känner inte heller att jag har någon bra kontroll över hur musklerna masseras när jag försöker balansera rullandes på flaskan.

Jag har nu ett par dagar masserat mig "manuellt" med olja och händerna och tycker dels att jag både kan massera så hårt att det gör nästan lika ont som med pet-flaska (ifall det nu är bra) men att jag även känner var musklerna är hårda och stela så att jag mer kan fokusera på dessa områden.

Vad är era erfarenheter med Foam Roller? Har den några uppenbara fördelar framför självmassage som jag inte förstått eller kan jag lika gärna fortsätta massera mig själv med händerna?
#5
3 augusti 2013 kl 22:14
Gilla
Tack alla för era svar!

Först trodde jag du skämtade Daniel (#7) när du skrev brödkavel men eftersom även Carl skriver om det är det nog inget skämt (!?) Ingen som testat en sån där taggig brödkavel förresten? ;)

Nä men allvarligt. Eftersom flera av er har så goda erfarenheter av foam roller så är det som Henning säger, kostar det inte mer är det ju värt ett försök.

Tack för bra tips om strechning och länken till foam roller-övningar.

En skumrulle ska beställas snarast.

För övrigt, hur lång tid kan det ta att bli av med löparknä? Själv har jag varit hyfsat duktig med massage i drygt en vecka nu men jag har fortfarande känningar av det, särskilt när jag går nerför i trappor eller får för mig att skutta iväg några steg.
Jag vill ju dels komma ut i spåret igen och gör det lite ont men inte förvärrar knät kan jag väl stå ut med det till viss del men jag vill absolut inte göra så att det drar ut på tiden mer än nödvändigt. Är det kanske bättre att vänta tills det känns helt ok igen?
#6
4 augusti 2013 kl 19:12
1 Gilla
Tack Björn.
En brutal rumble roller får det bli. Lika bra att göra det ordentligt (och smärtsamt) :o
#7
4 augusti 2013 kl 20:36
Gilla
Huh! Den svarta låter läskig.

Men det är kanske lika bra att ta den svarta direkt. Har jag förstått det rätt så är det mest smärtsamt i början och blir bättre när jag knådat ut slaggprodukterna och mjukat upp musklerna. Om Björn kan stå ut med den svarta borde jag kunna det också, jag är ju faktiskt fyra år äldre och borde vara mer härdad ;)

Den långa låter för övrigt smart att ta som du säger Björn. det kan ju bli aktuellt att knåda annat än bara benen, som ryggen t ex.

Tänkte beställa ikväll typ, nån som vet ett bra ställe att köpa den på?
#8
4 augusti 2013 kl 23:01
Gilla
#9
7 augusti 2013 kl 00:57
Gilla
Meh! Har man köpt det näst bästa nu då? ;)
Den såg ju onekligen lättanvänd ut så en recension från ytterligare någon förutom han i klippet vore ju intressant.
Själv hämtar jag ut min Rumble imorn, fick en såndär post-avi idag. Längtar lite tror jag men bävar än mer för den kommande smärtan!
#10
8 augusti 2013 kl 11:58
Gilla
Aj!
Det gjorde ju nästan gråt-ont.

Förmodligen nyttigt som tusan men rejält smärtsamt. Jag förmådde mig inte köra något längre rullpass nu första gången. Utsidan på låret klarade jag inte av utan att avlasta med andra benet men vaderna och ryggen gick bättre. (Bra tips om att köpa den stora varianten!)

Framför allt går jag genom fler muskler på kortare tid än när jag masserar för hand. Även om jag räknar med att köra längre pass när jag mjukat upp min stela lekamen så det gör mindre ont.

Nu är det strecha it-band och rulla rumble som gäller tills mitt onda knä återhämtat sig för löpning igen =)

Tack alla för era bra tips och kommentarer!
#11
8 augusti 2013 kl 13:39 Redigerad 8 augusti 2013 kl 13:45
Gilla
@Björn André:
Du har absolut rätt i det med löpteknik. Jag, för min del, började för ett par veckor sedan att försöka gå över till framfotalöpning, än så länge har jag ungefär skiftat till att landa på mitten av foten. Det är lite andra muskler som behöver tränas upp märker jag men jag jobbar mig "frammåt". Målet är att landa på framfoten när jag slipat mer på tekniken. Jag försöker även korta stegen och öka kadensen (heter det väl?), något jag märker att jag lätt glömmer av under ett pass. Det är bara att koncentrera sig så går det nog på rutin sen.

Förhoppningsvis kommer mitt (snart) bättre löpsteg tillsammans med regelbundet rullande hålla mig skadefri framöver.
#12
18 augusti 2013 kl 11:53
1 Gilla
Medhåll till Violet om att det går utmärkt att ha lurar och vara social genom ett leende och en hälsande nick samtidigt.
#13
24 augusti 2013 kl 00:23
Gilla
Halloj! Är det möjligen så att alla olika hörlurar som diskuteras här passar både till iPhone och Androidtelefoner? Jag har aldrig haft nån äppletelefon så jag vet inte om det eventuellt kan vara någon specialkontakt eller så...
Jag vill ju inte beställa något jag inte kan använda såklart.
#14
19 september 2013 kl 16:40
Gilla
"Dessutom kan jag avslöja att vi varit ute och sprungit med betaversioner av Svettig för Android! :)"

Härligt! Hoppas den snart är redo att släppa lös till oss som väntar på den =)
#15
8 november 2013 kl 20:13
1 Gilla
Hmm, jag blir lite småtokigt avis på er. Jag har aldrig sprungit längre än halvmara men att följa ert pepp-talk i denna tråden har nästan fått mig att vilja anmäla mig till detta spektakel =)
Nu kan jag inte hur gärna jag än vill då jag rehab'ar en stressfraktur i ena foten men det kanske kan vara ett rimligt mål till nästa år. Om jag bara taggar ner och slutar springa sönder mig så fort jag känner mig bra så bör jag väl hinna träna upp mig så att jag skulle kunna överleva detta?

Lycka väldigt mycket till imorgon alla knäppskallar som ställer upp på detta beundransvärda/galna upptåg!
#16
17 november 2013 kl 20:56
Gilla
Stort grattis! Grymt bra presterat =)
#17
17 november 2013 kl 23:00
3 Gilla
Känns nästan fånigt jämfört med många andra här men själv är jag väldigt nöjd över att ha bantat ner mitt 5km-bästa från 4:56/km till 4:40/km efter ett par veckors rehabträning på crosstrainer och ett par nya springskor =)
#18
19 november 2013 kl 10:21
Gilla
När jag kollade runt efter mina Stinson Evo Trail hittade jag denna sida som hade en bra kombination av att ha min storlek inne och att de är en av de billigare shoparna. De var dessutom ruskigt snabba. En tisdag eftermiddag la jag beställningen, runt 14-tiden. Två dagar senare, på torsdagen, hade jag skorna på mina fötter =) http://www.likeys.com/

Skorna som sådana är underbara. Lite ovant studsiga första rundan men väldigt snälla mot fötterna. Själv håller jag på att ta mig tillbaka efter en misstänkt stressfraktur och tidigare försök med de gamla skorna har slutat mindre bra. Med dessa har det gått bättre - jag har kunnat ta hyfsat ordentliga rundor utan att få ont igen.
#19
19 november 2013 kl 15:15
Gilla
Om jag förstått det rätt är Stinson Evo Trail och Stinson Evo Tarmac samma sko förutom mönstret på understa sulan. Tarmac är lite slätare, så Trail-varianten (f.ö. en av de Hoka-skor som finns på Löplabbet) känns ju som det bästa valet nu när det kan vara lite slirigt ute.
Specen är annars närmast identisk på de båda: http://www.hokaoneone.eu/en/d/stinson-tarmac-men_166.html http://www.hokaoneone.eu/en/d/stinson-evo-unisex_178.html
#20
19 november 2013 kl 19:07
Gilla
Blir inte jättemycket billigare att beställa från utlandet. Det drogs 1520:- från mitt0 konto för skor & frakt, men att spara 500 pengar är inte fy skam.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >