Foruminlägg av Anna Korall

#1
1 februari 2015 kl 15:13
Gilla
Jag vill inte skrämma dig men jag kan berättar min historia om mitt knäveck. Förra året när jag tränade inför Stockholm Marathon så blev jag skadad. Jag tränade väldigt ensidigt, distanspass efter distanspass varvat med långpass. Tre veckor innan Marathon, sista långpasset inför loppet hände det. Började känna efter 12km att något inte kändes som det brukar i knävecket, jag trodde jag hade fått kramp. Jag forsätter mitt långpass på 27km sista 7km var en riktig plåga då hade jag ont.

Springer Marathon, men efter 2mil kommer samma känsla tillbaka tyvärr. Efter Marathon slutade jag springa på ca 10 veckor, sen började jag lugnt igen. Nu 8 månader senare kan jag hantera min skada och kan numera springa, men jag blandar det med annan träning.

Mitt misstag är att jag träna alldeles för ensidigt, kan verkligen ångra att jag inte träna med styrka. Jag har fått rådet att så länge det inte gör ont kan jag springa, men jätteviktigt att bygga upp musklerna runt knävecket.
#2
4 februari 2015 kl 21:19
Gilla
Jag tog mig runt maran, men efter halva så varva jag lite jogg + att gå. Att gå gjorde aldrig ont, men springa gick några hundra meter sen gick jag igen.

Jag har två övningar som jag har fått rådet att göra av den naprapat som jag har träffat några ggr. Dessa kan jag göra hemma, sen finns det ju bra maskiner där jag tränar styrka.

Den ena behöver du gummiband till som du fäster i något (jag brukar sätta fast den under soffan eller i ett element. Sen ligger jag på mage med gummibandet runt foten, sedan böjer jag knät, foten mot rumpan. Då får musklerna mot knävecket jobba.

Den andra övningen tycker jag är svårare att göra och den måste man ha hjälp av någon. Då står man på knä och någon håller fast dig i vaden och du lutar kroppen, från knät och uppåt framåt.

Sen har hela tiden fått rådet att stretcha ut flera ggr om dagen i början, men det vet jag inte om det har hjälp mig någonting.

Hoppas det problemet försvinner för dig, lycka till!