Foruminlägg av Bo Westerberg

#1
2 augusti 2009 kl 19:43
Gilla
Hej på er alla! Jag har kommit igång med löpning igen efter ett antal år i dvala o pluskilon. Har sedan två månader tillbaka stått som ägare till en Garmin 305:a (Hur kul är inte det då....?). Nu till min nyuppkomna fråga till alla er experter. Jag har läst att pulsen på en milrunda med konstant fart ökar/kan öka med ca 10 slag/min. Då jag kommit fram till att köra ett längre pass (i min värld) låt oss säga 12 km i en puls runt 140, vi antar detta innebär 6-minutersfart. Skall jag ju längre passet går sänka min fart till konstant 140-puls eller skall jag "acceptera" pulsökningen och ligga i ett konstant tempo (6 min)? Frågan ställes utfrån att det är en hyfsat stor procentuell skillnad för mig mellan 140 o 150 slag/min!
#2
3 augusti 2009 kl 08:26
Gilla
Du, Maria, berör det som egentligen är min fråga dvs syftet med rekommendationerna att hålla sig inom ett visst pulsområde. Skall jag efter efter ett tag gå ner såpass mycket i tempo att det känns som man "går" (något överdrivet) jämfört med när man startade passet eller skall man acceptera denna naturliga pulsökning o se det som man fortfarande är i rätt pulsintervall?
#3
3 augusti 2009 kl 11:33
Gilla
Det är inga problem med att köra, låta säga ett milpass enl "MAF" i veckan och komplettera detta med både intervaller resp kortdistanspass med betydligt högre puls?
#4
4 augusti 2009 kl 09:38
Gilla
Tackar för tipsen! Skall pröva ett litet längre pass i veckan runt 135-140 bpm och se hur man reagerar/upplever det hela.
#5
11 augusti 2009 kl 11:18
Gilla
Efter att ha kommit igång senaste månaderna efter flera års "icke aktivt liv" samt ett inköp av en GPS (Garmin Fr 305) så dyker lite frågor upp, kanske som den här lite teoretiska men ändå!
Jag har en låg vilopuls, ca 40 på morgonen, kan det vara så att en låg vilopuls kan kopplas mot en låg/lägre maxpuls? Ja jag vet, gör ett maxpulstest så får du svaret men jag har inte riktigt fått "ändan ur vagnen" till detta ännu. Varför denna fundering dyker upp är att när jag kör intervalltränning runt 3:30 (750m) så går inte min puls upp till "mer än" 158 och jag tycker nog att jag tar i rätt så bra.
#6
11 augusti 2009 kl 12:02
Gilla
Intressant att man iallafall inte är ensam om funderingen o upplevelsen. Som en parentes vill jag bara upplysa om att nämnda tiden ovan är för de 750 m och ej min/km. Men jag är nöjd ändå!!!
#7
12 augusti 2009 kl 10:02
Gilla
Tack för bra o intressanta synpunkter, trots allt verkar det som om jag bör göra ett maxpulstest, Puuhhh!!!!!
#8
18 augusti 2009 kl 20:43
Gilla
Jag har en fråga gällande presenterad distans i Garmin Training Center kontra SportTracks. Jag använder en Forerunner 305.
Igår var jag ute och sprang lite intervaller och har för vana/ovana att läsa in datan från FR305 i bägge programmen, igår visade klockan en löpt sträcka av 9,91 km och samma sträcka presenterades i GTC men i ST visades 10,21. Detta fenomen uppstår varje gång att ST presenterar en större löpsträcka än GPS:en o GTC.
Är det någon som vet i detalj vad detta beror på, själv antar jag att programmen hanterar uppmätta GPS-punkter och beräknar sträckan utifrån dem på olika sätt??

Vill bara påpeka att skillnaden inte spelar någon roll rent praktiskt utan detta är bara en förståelsefråga (Tekniker...!!!)
#9
27 mars 2010 kl 13:23
Gilla
Hej på er alla joggare!
Jag har en fråga kring denna tabell som efter att jag lagt in vikt,längd,puls samt tid på 10 km (i mitt fall blygsamma 53 min) så får man fram något... VDOT-värde. Samtidigt fylls hela tabellen med en herrans massa siffror och hur man skall träna efter vad jag förstått.
Min undran är om det är någon som kan förklara hur jag skall läsa av denna tabell för att hitta lämpliga tempon för olika träningstyper (intervall, backe, distans osv).
Har liksom inte riktigt fått kläm på detta o tror att lär man sig tolka den är den ett bra hjälpmedel i sin träning
Tack på förhand!
#10
27 mars 2010 kl 15:32
Gilla
Andreas!
Inte alls orelevant, den var ju helt ok, skall kolla lite på den, verkar ju som den sammanfattar rätt bra det jag är ute efter!

Tackar!
#11
23 maj 2010 kl 09:34
Gilla
Helt klart ett tufft varv, många var vi som "plågades" under ett par timmar. Naturligtvis vill man ha sol, vilken stämning runt banan.
Organisationen är fantastisk, det var kanske lite för få bussar som transporterade folk från parkeringen på Åby men det vet jag att organisationen tagit lärdom av.
Hade trott att det skulle vara omöjligt att löpa från min startgrupp, 15, men det enda som hindrade mig från en bra tid var jag själv.
Nu bryter vi ihop idag o imorgon anmäler vi oss till 2011.
Starkt jobbat allihop o hoppas att de som fått uppsöka läkarvård återhämtar sig snarast.
#12
24 maj 2010 kl 20:51
Gilla
Hej alla glada löpare!
Kanske lite off topic i detta forum men jag chansar:
När jag tar upp resultatlistan över x antal löpare och lägger muspekaren över ett namn så på jobbdatorn kan jag klicka på denna person och få fram sträcktider.
När jag gör samma hemma ser jag att raden med löparen blir "markerad" men när jag klickar händer ingenting.
Är det någon som vet/har en aning var problemet (troligen någon inställning) ligger.
Tycker att det var lite kul att kunna analysera detta "värmeslag".
#13
3 juli 2010 kl 17:56
Gilla
Hej på er!

Jag körde ett tidigt pass i morse (strax efter 07) på en slinga jag sprungit tidigare och noterad tidigt att pulsen var betydligt (mellan 5-10 slag) lägre än tidigare. Är det någon som har en förklaring till detta, farten var nästan identisk med ett pass i tisdags? Är kroppen inte "vaken" kanske!

Bosse W
#14
28 maj 2011 kl 14:29
Gilla
Intervallinläsning!
Med risk att jag skriver något som redan finns svar på så skulle jag önska att det gick att läsa in intervallpass direkt via min garminklocka (kanske redan går men jag ej förstår......!) Idag får jag skriva in manuellt men då finns inget/inga fält där jag för in vilotiden. Detta orsakar förvisso bara att totala passets längd, tidsmässigt, blir fel men det känns som om detta skulle vara relativt enkelt att lösa!
För övrigt ett kanonverktyg, Jogg.se