Foruminlägg av Jörgen Ekdahl

#1
18 mars 2009 kl 19:22
Gilla
När det kommer till tävlingsskor gäller det att man är riktigt uppmärksam. Tävlingsskorna har mindre dämpning och mindre uppbyggnad vilket innebär att stötar kommer gå igenom. Använder man tävlingsskor ofta så kan det innebära att skada/träningsvärk dyker upp.
Jag använder tävlingsskor max två gånger per vecka och jag ser till att träna på mjukt underlag (golfbanor). Självklart gör det skillnad på tiden, men det har inte mycket med vikten att göra. Tävlingsskorna hjälper dig att komma högre upp på tån och det ger en känsla av att springa med spikskor. Du rullar inte lika länge på foten jämfört med träningsskorna. Dock är det viktigt att du har ett högt löpssteg och vet med dig att du kommer att kunna springa på tårna (högt steg) under hela löpet.
Jag springer 10 km terräng på lite under 33 minuter, och tävlingsskorna hjälper till att dra ner min tid ca 5 sek per kilometer, med förutsättningen att jag ligger högt på foten hela vägen. Börjar man rulla på foten så kommer tävlingsskorna inte göra någon nytta alls.
#2
19 mars 2009 kl 00:10
Gilla
nja, Träningsvärk kan både vara positivt och negativt. Skada är absolut inte = träningsvärk, verkligen inte. Får du träningsvärk innebär det att du tränat "nya" muskler eller tränat de muskler du har på ett annorlunda sätt. Springer du regelbundet (1-2 ggr per vecka) med tävlingsskor och träningsvärk dyker upp efter varje pass så bör du vara lite varsam. Om fallet är att träningsvärk dyker upp efter avslutade pass/tävlingar i tävlingsskor så kan det hjälpa att köra lite allmän styrka för de musklerna; vadhäv, hopp etc.
#3
19 mars 2009 kl 01:16
Gilla
Inom löpningen finns det ett fenomen som kallas att komma in i den andra andningen. Kroppen är van vid hårt arbete, men det fungerar lite som med en bil, det gäller att motorn blir varm innan bilen går fint och smärtfritt. Du har fått några bra förslag på hur du kan göra innan du drar iväg på ett lång pass. Uppvärmning är alltid att rekommendera. Jag brukar alltid springa minst 10 minuter och sen stretcha innan varje pass och då är det lugnt (lunkar) tempo som gäller. Efter stretching och uppvärmning brukar jag springa ett par kortare ruscher för att verkligen komma igång. Testa detta och se hur kroppen reagerar. Det är olika från person till person så det gäller att testa sig fram lite.
#4
19 mars 2009 kl 01:27
Gilla
Hej Jennifer. Jag har upplevt liknande smärta flertalet gånger under mina löppass, och som du säger är det knappt någon idé alls att fortsätta efter ett sådant anfall. Det kan dock bero på flera olika saker.
1. maten. Pröva att äta lättsmält mat (snabba kolhydrater vitt bröd etc) minst 3 timmar innan varje pass. Detta för att blod har en tendens att hjälpa till i matsmältningen och man behöver ju ha allt blod i benen då man springer.
2. magen får jobba oerhört hårt under ett löppträningspass så det kan hända att du får kramp i magmusklerna. Testa att stretcha magen och om du kör mycket magträning i nuläget ta det lite lugnt med det.
3. Är inte fallet att du kör för lite mage (näst intill ingenting), börja köra mer magövningar och stärk musklerna runt omkring.
Hoppas det hjälper
#5
19 mars 2009 kl 13:55
Gilla
just nu använder jag mig Nike Marathoner tävlingssko 225g vilka är relativt tunga. Men i jämförelse med mina träningsskor Nike Pegasus 350g, så är det viss skillnad. Jag har innan använt Adidas adizero adios vilka väger ungefär 210 g. Detta då målet varit halvmarathon.
Jag tror dock det ligger mycket i vad du säger Olof. Springer man marathon är det svårt att hålla upp steget på framfoten, samt att ett marathon sliter oerhört på benen och man ogärna vill springa med en sko som är "sämre" uppbyggd, mindre dämpad.
#6
19 mars 2009 kl 17:04
Gilla
Hej Magdalena. Ta en titt på diskussionen kring håll som postades för ett par dagar sedan.
#7
20 mars 2009 kl 04:00
Gilla
Takeyu självklart kommer du att ha nytta av ett par Nike Lunaracer. Även då du inte springer 100% på framfoten kommer du få en helt ny känsla med dessa skor. Huvudsaken med tävlingsskor är inte bara vikten. En av de stora delarna är att man genom att snöra på sig ett par lättare skor får en helt ny känsla när man skall ut och springa snabbdistans/tävling. Adrenalinet pumpar lite snabbare och man blir helt enkelt mer taggad.
Givetvis kommer du också ha nytta utav att skorna är lättare. Även då du inte springer med 100% framfotad löpning så kommer du rulla kortare tid på foten vilket kommer medföra att steget blir snabbare. Se till att prova flertalet tävlingsskor och känn dig fram lite. Det är viktigt att känslan är rätt. Men Nike har ju ett förflutet att göra sköna "snabba" skor.
Lycka till med träning och tävlande.
#8
27 mars 2009 kl 17:18
Gilla
Hej Viktor. Med tanke på hur du springer idag, seedningsloppet på ca 43-44 minuter, så ser det ut som att varje pass du kör är väldigt nära "max fart"/tävlingsfart. Vad du bör göra är att långsamt försöka öka mängden på distansen, och springa något långsammare. 1.30 är ett bra mål vilket innebär ca 4.20-4.25 per kilometer. Försök att springa din distans träning ett par gånger per vecka i ca 5 minuters tempo och öka långsamt mängden. börja vecka 1 med 3 distans pass mellan 10-15 km i 5 minuters tempo (1.45 på varvet). fortsätt köra intervallerna på söndagar alternativt lördagar.
Förslag tränings program 3 veckor:
vecka 1

mån: vila
Tisd: 12-15 km (5.00 per km)
onsd: Vila
Tors: 12-15 km (5.oo per km)
fre: vila
Lörd: intervaller
söndag 15-18 km 5.30 per km

vecka 2
mån: vila
tis: 12-15 km 5.00
onsd: vila
tors: 12-15 km 5.00
fre: vila
lörd: intervaller eller snabbdistans 5-10 km i önskat gbg varvs tempo
sön 15-18 km 5.30

vecka3
mån vila
tis: 12-16 km 5.00
ons: vila
tors: 12-16 km 5.00
fre: vila
lör: intervaller alt snabbdistans
sönd: 15-18 km 5.30

Om du väljer att köra liknande program så hör av dig igen och berätta hur det går. detta program kommer hjälpa dig att få upp mängden inför gbg varvet, och det är inte allt för krävande. det viktigaste är inte att hålla farten nu, utan att få upp distansen så 21 km inte kommer kännas för långt.
lycka till
#9
27 mars 2009 kl 18:31
Gilla
Det beror lite på hur vädret är etc. Jag springer exempelvis just nu i 25-30 grader värme dagligen, och svettas oerhört mycket under mina pass. Försöker att drica minst 2.5 liter vatten innan varje träningspass samt att få i mig nästan 2 liter efter varje pass genom fört. Det hjälper inte att dricka allt på en gång, utan försök att ha med dig en vattenflaska överallt du går och ta en liten sipp då och då. Mängden är inte jätteviktig för man får ju i sig en del vätska i måltider etc. Det kan dock vara bättre att dricka lite mer vatten än lite för lite.
Att känslan i kroppen varierar kan bero på fler orsaker än vattenmängd, kaloriemängd. Det kan ha att göra med sömn, stress, träning etc.
Men testa att drick ngt mer vatten och om värme kommer tillbaks till Sverige sart bör du dricka någon saltlösning (ev pripps energy) för att binda vätskan bättre
#10
28 mars 2009 kl 01:53
Gilla
Jacob om du laser hela inlagget sa ser du att det inte handlar om att tryka i sig 2.5 liter vatten en minut innan traningen startar utan det handla om att vara hydrated och att halla vatske nivaerna i kroppen uppe. Om du endast dricker som du sager 0.5 liter vatten en halvtimme innan din traning och inte en droppe mer pa en hel dag jag kan garantera dig att du inte kommer att ha en god kansla i kroppen under ditt loppass.
#11
28 mars 2009 kl 22:22
Gilla
Nja Viktor ibland är det mer vettigt att hålla igen. och springer du fort flera gånger per vecka så kommer kroppen inte orka, och du kommer se att resultaten inte kommer att komma lika snabbt. Du kommer stanna i utvecklingen aningen.
Springer du längre distans med lägre puls/tempo så kommer du lära kroppen att jobba under längre tid, och du kommer puscha din högsta nivå högre och högre. Med mer distans i kroppen kommer du att kunna springa snabbare tider allteftersom, och det är den snabbaste v´gen till bra resultat.
Om du tittar på mina träningspass så ser du att jag nästan aldrig håller tävlingsfart utan alltid springer en bra bit över 3 min /km vilket är mitt mål att kunna hålla på 5 km senare i vår. Mina distans pass ligger runt 4-4.05/km, men jag springer mer än 5 km per pass för att inte bränna ut mig.

#12
9 april 2009 kl 21:24
Gilla
Hej Peter.. Det du beskriver kan vara en lättare form av överbelastning, med tanke på att du inte har tränat på länge. Kallas också för djävulsk träningsvärk:) Prova med att stretcha mycket och försök att värma benet innan du går ut på löppass samt håll låret varmt under träning. Efter pass kan du försöka med att kyla ner låret 10-15 minuter för att minska blödningen. Har du ett par äldre skor bör du byta upp dig något. De gamla skorna kan vara utslitna efter hur du sprang då du var igång för 1.5 år sedan, och du kanske springer lite annorlunda idag.
Testa att at det lugnare ett par dagar, jogga omkring på mjukt underlag så kommer knuten försvinna. Djup massage kan också hjälpa till i läkningen.