Foruminlägg av Andreas Westman

#1
6 juni 2009 kl 10:16
Gilla
Jag håller med om Karin och Mattias tips.
Det är en stor myt att det inte går att bli en duktig skidåkare i södra sverige. Med rullskidor, konventionell konditionsträning och styrketräning samt att nöta på snö när det finns möjlighet kommer man långt. Detta förutsätter dock att man har grundtekniken, och det är ju din akilleshäl... Med vasaloppsläger, klubbträning och så mycket snöträning som möjligt kommer det gå bra! I sthlmsområdet har det ändå de senaste 15 åren gått att träna på snö minst 2 månader/vinter (Bortsett 2008) på konstsnöspår, golfbanor och ibland på motionsslingor i skogen. På två månader hinner man med mycket snöträning... Jag har inte blivit mycket duktigare som skidåkare sedan jag flyttade till Dalarna från Sthlm för 2 år sedan. Däremot är det lättare att motivera sig när det finns fina träningsförhållanden. Vad gäller vasaloppet så är det inte särskilt tekniskt krävande. Inga branta backar, inga svåra utförslöpor. Bland åkare i de främre leden stakar eller dubbelstakar åkarna 90-95% av sträckan. I blåbärsleden diagonalåks det desto mer. Är man en duktig långdistanslöpare som du kommer man långt på bra benkondition, men du har mycket att vinna på att ändå fokusera på överkroppsträning framåt hösten och vintern.
Lycka till!!
#2
15 juli 2009 kl 19:56
Gilla
Jo jag har samma symptom... kör för fort alltså. De flesta rundor brukar ligga på ca 2 mil, men ska man åka vasan krävs nog längre rundor ibland... Jag ligger nog på mellan 70 och 80 % av maxpuls och brukar ha en fart på ca 3:20-3:30/km med tröga hjul.
#3
22 juli 2009 kl 10:17
Gilla
"Hur gör man för att komma upp i puls egentligen? Jag har en maxpuls på ca 185, men det spelar ingen roll hur jag kämpar och stånkar, jag kommer inte upp mer än ca 120 i puls när jag åker rullskidor. Jag kan kuta milen på strax under 40 min, vilket tempo "bör" jag då kunna hålla på ett rullskidpass på 2 mil?"

Jag har inga som helst problem med att komma upp i puls på rullskidor. Ett sugande motlut med dubbelstak i maxfart får lätt upp pulsen i 90 %. Du är ju en bättre löpare än mig och har förmodligen bättre "kondis", och eftersom du är nybörjare på skidor kan du nog inte utnyttja den styrkan pga bristande teknik... På rullskidor med normala hjul åker jag 2 mil på 1 timme blankt i tävlingsfart, medan jag kanske skulle springa på 1.35-1.40....
#4
29 oktober 2009 kl 21:22
Gilla
Hej Axel.

Det går ju att staka på inlines, men rullskidor är helt klart att föredra. Inlines rullar för lätt och ger inte det motstånd du behöver. På rullskidor får du dessutom bra teknikträning. Hade du bott längre norrut och fått möjligheten att få regelbunden skidträning från november hade inte rullskidor varit ett "måste" för att vasan ska bli en bra upplevelse. Du verkar ju vara bra tränad för övrigt så du klarar nog vasan på vilja ändå, men det blir betydligt trevligare om du kör lite rullskidor.. Men du kan ju kombinera stakpass på inlines med styrketräning så är det ju mycket bättre än ingenting.