Foruminlägg av Markus Thulin

#1
21 maj 2023 kl 09:46
Gilla
Som sagt… Verkar som att jag dragit på mig tibial stressfraktur. Jag har bestämt mig att försöka se det positivt och se vad jag KAN göra och inte vad jag kanske inte kan göra.

Jag har sedan våren 2021 (då 43 år gammal) börjat med daglig joggning tur. Har inte löptränat tidigare. På två år så har jag byggt upp det till att springa 50-60 km/veckan.

Jag tränade för ett trail-halvmaraton (mitt andra) så jag hoppade upp till 75 km/vecka i två veckor. Dessutom så tog jag en vandring på 100 km samma vecka som jag skulle springa loppet. Det var under denna vandringen som jag började känna av att jag fick ont. Jag haltade det sista 10km tillbaka (vilket inte är ovanligt när jag går många mil).

Jag tog det lugnt dagarna innan halvmaraton-loppet och kände att jag kunde springa det. Kändes bra och jag sprang för mig en bra tid.

Men när jag skulle börja kolla upp vad jag trodde var chin plint så shin slint så upptänkte jag att det nog värkar dessvärre vara stressfraktur. Jag har inte särskilt ont men är öm på en punkt om jag knackar lite på benet. Jag känner även av det efter en joggingrunda men hade jag inte varit orolig för stressfraktur så hade jag inte brytt mig.

Så just nu försöker jag desperat hitta alternativ träning. Jag har satt lite i stolthet att jag tränat dagligen så jag vill inte tappa den rutinen. Simhallen är dessvärre stängd där jag bor så jag kollar upp vilka gym som finns.

Har ni några tips på vad jag kan göra?

Jag funderar på om jag kan använda tiden till att bygga upp stryka och rörlighet…


#2
21 maj 2023 kl 11:06
Gilla
Man kanske kan börja med träna upp styrka överkropp på gym. Mage och rygg är ju bra att träna oavsett. Stretching och rörlighet är något annat man kunde jobba på.

Sen efter någon vecka eller så om man kunde pröva roddmaskin ibland om man inte använder ben så mycket (vet ej om det går men kan testa) bara för att hålla upp kondition lite i alla fall.

Och sedan ytterligare några veckor in cykel/spinning med lätt växel någon gång i veckan.

Jo, jag får definitivt ta det försiktigt när jag börjar springa igen.
#3
21 maj 2023 kl 13:29
Gilla
Det låter ju ändå ok. Om jag kan hitta någon aktivitet för konditionen ett par gånger i veckan så är jag nöjd. Och som sagt lite extra fokus på styrka och rörlighet så klarar jag mig. Jag kommer ta det extra försiktigt de kommande veckorna men sen börja pröva lite…

#4
21 maj 2023 kl 21:17
Gilla
#5
6 januari 2024 kl 16:12
5 Gilla
Jag köpte fel skor.

Jag har gått och vandrat mycket. Skulle köpa rymliga vandringskor men köpte istället ett par skor som var anpassande för löpning.

Så nu hade jag löparskor som jag inte visste vad jag skulle göra med. Jag har aldrig löptränat tidigare var då 43 år. Så jag började springa dagligen en 4 km runda. Efter en vecka så googlade jag om om man kan springa dagligen. Och hittade ett svar där att det är Ok.

Har sprungit dagligen sedan dess… snart 3 år. Hade ett uppehåll i sommars för att undvika att en mindre skada inte skulle bli värre men har kunnat springa sedan i höstas.

Huvudet klarnar när jag tar en runda och jag mår bra av att vara ute.
#6
8 januari 2024 kl 17:22
7 Gilla
Jag siktar på 200+ mil i år. Ska klara det med bra marginal. Sen blir det 50+ mil vandring på det.

Mitt mål för 2024 är, förutom det, att separera mina zoner bättre. Att få en känsla för vilken zon jag springer i. Jag har införskaffat en coros pace 3 för att hålla koll på min puls.

+ Styka och strides.
#7
4 februari 2024 kl 21:25
4 Gilla
Jag lyckades bli sjuk i januari så jag fick ta det ganska lugnt under två veckor även om det blev lite även under dessa veckorna. Är frisk nu sedan en vecka.

Men om jag ta 25 k imorgon (vilket jag planerar) så är jag ifatt. :)

#8
21 mars 2024 kl 14:57
1 Gilla
Jag ser till att stoppa i mig lite socker innan jag börjar och under rundan. Jag är för snål för att köpa gel utan tar med lite mjuka karameller. Och sen lite vatten på det.

Jag älskar långrundor (även kallade ”mysrundor”) som för mig är 20k - 30k ibland 35 k. Men sen har jag inte familj så jag vet inte hur social jag är efter en runda.

Kör jag en workout så kan jag ibland bli lite sänkt. En annan sak som sänker det lite för mig nu är att jag tröttnat på kylan. Har inga problem att springa på vintern, tycker t o m om det, men just nu så ser jag framemot våren.

Men jag håller med ovanstående… Se till att man får i sig tillräckligt med energi och även före och under rundan. Och inte kör för hårt på långa turer.
#9
21 mars 2024 kl 16:33
Gilla
Hade jag haft en tvillingbror så skulle vi definitivt fuska och spring halva sträckan var. 😀 Men det hade inte gjort så mycket för resultatet då han skulle ha varit släckt med mig och där med sprungit rätt uselt. 😂

Skämt åtsido… Jag har väldigt svårt att förstå att man fuskar om man är på längre nivå. Men samtidigt fascinerande. Jag tittade även på de videorna.
#10
2 april 2024 kl 21:28
3 Gilla
Jag hänger också med… Ligger på 600 km totalt så det är 100 km över.

Det har varit mycket översvämningar i Skåne men det börjar sjunka undan nu. Så det har börjat bli lite mera ”trail”. Har saknat det lite.

Men är glad att jag kunnat springa utomhus hela vintern. Har varit halt ibland men inga stora snömängder.

Hur har ni löst det i vinter? Har ni fått springa i snökängor?
#11
7 april 2024 kl 13:04
2 Gilla
Jag är själv relativt ny till löpning. Jag började 2021 med daglig löprunda då jag var 43 år. Har aldrig varit atletisk eller sportintresserad innan. Vet inte varför jag började men jag mådde bra av det så jag ville inte sluta. Rundan var på ca 4 km.

Förra våren fick jag en stress-skada men då hade jag hoppat ifrån 50 km/vecka till 75 km vecka + att jag vandrade 100km samma vecka. Lite väl mycket. Men trots det kunde jag springa PB på halvmaraton trail några dagar efter (Inte att rekommendera).

Då jag hade en 450 km vandring planerad i augusti så tog jag det lite lugnt och tränade kondition på gym den sommaren. Vandringen gick utan problem så jag har utgått från att jag är ok och började med löpningen igen.

Om någon frågar mig om hur man ska komma igång med löpningen så rekommenderar jag run-walk-run-Jeff-Galloway-stile varannan dag och power-walk varannan. Vad jag förstår så är det nästan helt riskfritt. Men jag lever inte som jag lär och behöver en joggingtur varje dag för att må bra och fungera.

Men som de andra säger… Det är stor skillnad på i vilken intensitet man löper. Om jag varit på ett längre passa dagen innan så tar jag ett lugnare och kortare pass dagen eller dagarna efter… t ex 3 km med puls på 120 slag/min.
#12
26 april 2024 kl 23:48 Redigerad 26 april 2024 kl 23:49
Gilla
Dubbelpost…

#13
26 april 2024 kl 23:48
5 Gilla
Jag ligger på lite över 80 så jag gissar att jag hamnar på ca 2500 km i år. Man vill ju inte bli utslängd från 2000-3000-klubben genom att springa för mycket…. För det är väl så det fungerar… 😀 Så jag lägger mig tryckt mellan 2000 och 3000 😀

Jag har kunnat komma ut mer på ”trail” på skogsstigar och sånt… Lättare nu utan snö och översvämningar som vi haft en del av i Skåne.