Foruminlägg av Måns Arnrup

#1
5 januari 2023 kl 14:05
Gilla
Jag har återkommande hälseneproblem sedan ca 5 år tillbaka, med i princip årliga rehab-perioder. Förra hösten provade jag sklerosering, efter att ha läst om det och "tjatat" lite. Det blev snabbt bättre, dvs den akuta smärtan försvann till stor del. Ingreppet i sig är extremt enkelt. Ett medel som sprutas in och tar ca 15 min inkl. undersökning med ultraljud. Tog spruta nummer två några veckor efter. Trappade sedan upp löpningen successivt och fortsatte hyggligt frekvent med "prehab" i form av styrketräning vader i form av tåhävningar, både koncentriska och excentriska, samt rörligthetsövningar. Började dock under våren svagt förnimma den numera välkända smärtan i hälsenorna, på exakt samma ställe som tidigare. Utlöste sedan skadan på riktigt igen när jag spelade beachvolley i juni och helt enkelt träffade illa med en direkt belastning. Fick tid hos ortopeden igen i september, för vad jag tänkte mig en ny dos. Träffade då en annan läkare som starkt avrådde till detta, med motivering att det är en destruktiv behandling som inte lämpar sig att göra återkommande. Vid det laget hade jag rehabat på halvfart ett tag och besvären var påtagande men ändå relativt lindriga. Frågade om operation som alternativ pga de långvariga besvären, men ortopedens bedömning var att det inte nödvändigtvis ger bättre effekt än ny rehab. Dock oavsett metod, med en väsentlig skillnad mot tidigare: Belasta inte de närmaste 12 månaderna (!!), eftersom hälsenan inte läker fullt på mindre än 12-18 månader. Hans teori var alltså att mina hälsenor aldrig har fått möjlighet att läka ut helt, eftersom jag återupptagit hög belastning efter rehab "för tidigt".
Det är naturligtvis svårt att värdera för en lekman, men jag bestämde mig för att prova och har haft totalt löp-uppehåll under hösten och 2023 blir helt enkelt ett år med extremt lätt löpning. Astråkigt så klart.

Så ang. sklerosering som var frågan: Uppfattar att det inte finns tillräckligt med forskning för att få unisont svar från sjukvården. Min personliga erfarenhet är att det hjälper snabbt och effektivt på kort sikt och man kan vara tillbaka i träning fort. Det räcker säkert för många, men antagligen inte om man har återkommande besvär efter flera rehab-perioder.