Foruminlägg av Jakob

#1
13 januari 2022 kl 08:53
2 Gilla
Att vilja bli en snabbare löpare gäller nog de flesta och är samtidigt väldigt oprecist… 😊
Låt mig förklara.

Och jag tar tacksamt emot era råd.

Jag funderar på att sätta ett nytt mål - 35 min på milen. Jag har senaste åren främst sprungit ultror, men samtidigt kört kvalitet som del i grundträningen.

Sedan tidigare - några år sedan - har jag sub 3 på maran, sub 1.24 på halvmaran, dryga 37 på milen, medaljtid på Lidingöloppet. Alla lopp/pass upplagda för att nå just de tiderna, men det har nog varit nära min maxnivå.

Jag har relativt (relativt är ordet!) lätt för att ta några kilometer eller intervaller i 3.45-3.50-fart. Tycker samtidigt att jag får svårare och svårare med (över-)fart. (Möjligen åldersrelaterat. Passerat 50.)

Jag har sett program, bl a här på Jogg, för milen på 35. Nu är mitt problem att jag helt enkelt inte tror att jag klarar farten i intervallerna. Det är några sekunders fartökning där som gör att jag får andan i halsen. Lite långsammare och allt är hunky dory (relativt….).

Det självklara svaret kan ju vara att jag behöver springa långsammare och sikta på annan miltid.

Men jag tror inte det är helt rätt eller enda svaret.

Hur blir jag en snabbare löpare? Hur gör jag mig bekväm på intervallfarter 10-15 sekunder snabbare per kilometer från idag? Vilken är nyckeln och hur hårt eller ofta är lämpligt?

Korta intervaller som successivt förlängs?
(Trösklar som successivt ska börja gå fortare känns som det jag redan gör, med undantaget att de inte börjar gå fortare… :(. )

Jag håller kontinuitet och snittar 7 timmar per vecka (med inslag av cross-training resp styrka då och då).
#2
13 januari 2022 kl 11:06
Gilla
Ahh…makes sense. Tack.

Det blir gärna stelt när jag springer snabba intervaller. Detta kanske kan motverka det och skapa tillvänjning.
#3
13 januari 2022 kl 11:39
Gilla
Tack.

Det låter som en längre variant av strides. Stämmer det?

Har tidigare lagt in fartökningar av olika slag, men de har gärna blivit vanlig tröskelfart eller styltiga överfarter.

Här kan ju löpbandet vara en bra hjälp.

Tror då spontant på strides eller 500-ingarna just för att undvika att det blir för spänt.

Märkligt nog har jag också märkt att intervallerna ofta är lättare mot slutet av passet. Kan ha flera förklaringar, men just att man är inne i det och kanske mer avslappnad kan vara en.
#4
13 januari 2022 kl 14:31
Gilla
Tack. Det låter som att jag har något att arbeta med från detta och som jag tror kan ge resultat.
#5
16 januari 2022 kl 08:24
2 Gilla
Tack för inspel och råd.

Löpstegsanalys - jag har inte gjort det men hört från kolleger som gjort det och varit nöjda. Det kan vara aktuellt, men ser också en risk att riva upp alla fundamenta. (Jmfr att ändra sin golfsving…)

Jag planerar lägga vikt vid tröskelträning men närma mig högre fart i lagoma doser så som ni beskriver, bl a stegringslopp, någon sekund snabbare per intrervall men också tillfälliga fartökningar inom intervallerna.

Sedan är det ju som skrivs - det är ett stort steg att sänka från dryga 37 till 35 (och ett avsteg från långsammare ultror). Det är både att fokusera på kortare distans (dvs mer fokus på fart) och att snäppa upp nivån betänkligt (dvs ännu mer behov av fart). Roligt hur som helst.
#6
18 januari 2022 kl 18:51
Gilla
Tack.

Styrka har jag haft som ambition att öka ordentligt (och då ge upp prestationsmål inom löpningen för att fokusera på en förhoppningsvis mer hälsosam mix). Det verkar inte ligga för mig. Löpningen ger mig så mycket mer. Men jag kör lite styrka.

Hur kör du intervall-stegarna, dvs vilken fart per del och vilken vila (säg i relation till tänkt mil-tid)?