Foruminlägg av Lukas

< < < 1 2 > > >
#1
24 november 2021 kl 20:23 Redigerad 24 november 2021 kl 20:25
5 Gilla
Var tvunget att registrera mig efter att ha läst denna tråd. Tänk vad många 30-åriga män som vill springa milen under 40 minuter det finns.

Jag är själv nyss fyllda 34 år och har sprungit sporadiskt sedan tonåren. För ett tiotal år sedan ganska regelbunden träning i kombination med Vasalopp på vintern. Sista åren allt med oregelbundet förutom en del gymmande fram till i våras. Då beslöt jag mig för att jag skulle träna lite mer seriöst för att kunna springa milen under 40 minuter. Sju månader, fem par löparskor av olika slag, två uppehåll på några veckor på grund av skador/känningar senare har jag gått från runt 51 minuter till 41:48 igår. Detta var då ett nytt personligt rekord och 2,5 minuter snabbare än i september.

Hade väntat mig en platå tidigare men antar att den kommer snart (förhoppningsvis dock på rätt sida 40). Funderar också över vinterns löpning och önskade och fick ett par IceBug Newrun BuGrip i födelsedagspresent. Hoppas dessa, tillsammans med ett par trailskor, ska ge säkert grepp under vintern.

Kul att fler är i samma situation och hoppas vi kan hjälpas åt att sporra och inspirera varandra över vintern.
#2
1 december 2021 kl 18:57
Gilla
Tack. Tror jag har en ganska bra uthållighet i grunden så jag kan nog även efter en inaktiv period prestera kring 48 minuter på milen med några löppass som förberedelse.

Jag har sprungit fyra pass per vecka när jag inte haft uppehåll. Totalt har det blivit 40-45 km fördelat på ett långpass på 13-17 km, ett 4x4 på runt 8 km, ett distanspass på 8-10 km och ett tröskelpass på totalt runt 8-10 km.

Hoppas jag kan fortsätta förbi 40 på milen men jag har nu läst några av de trådar som rekommenderas nedanför denna och det verkar vara ett stort steg.

Sprang förresten ett första löppass i mina nya Icebugs igår. 10 km i distanstempo (kring 5:10 min/km) på plogade gångvägar med tunt lager packad snö på toppen. Hade riktigt bra och säkert grepp. Tvekade inte alls på fästet utan kunde springa på som vid sommarväglag. Greppet vid tjockare snömängder var däremot bristfälligt men där är det ju snö som glider mot underliggande snö så där har jag svårt att tro att man får grepp oavsett sko.
#3
8 december 2021 kl 06:58
Gilla
Springer alltid 4x4 faktiskt. Vet inte om det vore bra med mer variation men tycker dessa intervaller känns lagom och trevligt också att kunna jämföra känsla och få lite återkoppling på formen.

Har sprungit tre pass nu med Icebugsen och gjort några fler insikter. För det första är de ganska hårda jämfört med med alla mina andra skor men framför allt mot Endorphin Speed. För det andra har jag lärt mig att jag måste anpassa tempot lite mer till snöunderlag (i för sig hårt packad) och hårdare skor. Sprang ett tröskelpass i förra veckan där jag lade på 10 sekunder per km från mitt nyligen satta PR på milen sprungna i ett par Vaporfly. 4:20-tempo fungerade dock bara i den första kilometern, de senare sprangs på 4:25, 4:30 och 4:30 och då var det ändå för hög ansträngning. Nybörjarmisstag och lite oförutseende från min sida.

Har också hunnit med två till 4x4 sedan mitt första inlägg. Det ena passet var innan det blev snö på gatorna och där snittade jag 3:56 min/km och nu igår med -16 grader men torra och inte hala vägar på 4:00. Båda passen sprungna i Endorphin Speed. När gångbanorna är saltade var greppet inget problem. Däremot blev jag kall i ansiktet och fick återkommande värma upp det med händerna. Klär mig annars ganska svalt. Vid -16 hade jag tunnt underställ, ett vindtätt skikt, buff över öronen och tunna skidhandskar. Vid runt -5 till -10 har jag kört buff, t-shirt, vanliga tights och vindtät jacka.

Vad har du för skor på dig på vintern när det inte blir VJ:s?
#4
8 december 2021 kl 16:44
Gilla
#26 Vid -16 var det faktiskt Endorphin Speed jag hade på fötterna men säkerligen blir alla skodon lite stelare i kyla. Tyckte dock det var bra studs i dem just det passet.

3:45-tempo i 5 minuter gånger 4 är imponerande. Är löpband lite lättare att springa på än utomhus? Tror inte jag skulle klarat ditt pass utomhus i alla fall med nuvarande form. När jag springer 4x4 i 4:00-tempo känns milen sub 40 en bit bort även om jag nyss sprang på 4:11 i snitt.

#27 Tråkigt att du fått en känning. Löpning känns väldigt skadedrabbat jämfört med annan konditionsidrott. En av anledningarna till att jag bytte till skidåkning i några år från 2007-2012 kanske. Hoppas på snabbt tillfrisknande för dig.
#5
9 december 2021 kl 14:54 Redigerad 9 december 2021 kl 15:07
Gilla
Spännande upplägg. Blev sugen på att ersätta mitt tröskelpass med en sådan progress en gång per vecka. Med tanke på att du rekommenderar att det ska vara låg tröskelfart, ska man då tänka typ 4:25 min/km som start för mig som nyss maxat milen i 4:11-tempo?

Hur lång vila kör du? Gissar ganska kort. Vad behöver man klara för tempo för att sedan springa milen sub 40?
#6
26 december 2021 kl 16:31 Redigerad 26 december 2021 kl 16:30
3 Gilla
Bild uppladdad av Lukas
Ser att detta ju redan rättats men detta är alltså aktuell sida ur de nya reglerna.
#7
1 januari 2022 kl 18:24 Redigerad 1 januari 2022 kl 18:32
Gilla
Är det någon som har testat Silva Cross Trail 7R? Finns nedsatt på XXL från 1090 till 799 kronor. Tycker den verkar ha bra lumenlägen (600 i skog och 250 på väg) och verkar lysa upp bra. Det som oroar mig är avsaknad av recensioner jämfört med Petzls pannlampor typ Actik Core och Swift RL. Båda dessa verkar folk väldigt nöjda med men jag tycker att det är synd att de saknar ett läge kring 200 lumen för väglöpning (har runt 100 och runt 450-550).

I Trailrunners test verkar de nöjda med Silvan men noterade att lampan blir varm. Har någon mer erfarenhet av Cross Trail 7R eller liknande? Vill helst hålla mig runt 500 kronor men kan sträcka mig till kring 800 om rätt lampa dyker upp.
#8
1 januari 2022 kl 22:50
Gilla
Tack för svar. Har sett tips om Compass R även på andra ställen men kan inte motivera kostnaden. Använder pannlampa kanske 10 gånger per säsong. Önskar som sagt något helst kring 500 men eventuellt upp mot 800-900 kronor om den är riktigt bra.
#9
22 mars 2022 kl 20:12
5 Gilla
Jag hade mycket problem med extraslag i 20-årsåldern och utreddes då med 24-timmars-EKG och ultraljud av hjärtat. De hittade inget avvikande förutom att jag hade just en hel del ventrikulära extraslag.

Extraslag som uppkommer i vila och inte ökar i omfattning när hjärtat är ansträngt och har ett ökat syrebehov är i regel helt ofarliga. De kan däremot kännas obehagliga, som att man tappar andan eller sätter hjärtat i halsgropen.

Att du känner mer extraslag när du är mer vältränad och i vila kan nog också ha sin förklaring tror jag. Hjärtats rytm utgår från sinusknutan i vänster förmak som har en viss egenfrekvens. Denna ökas av det sympatiska nervsystemet (fight or flight) och minskas av det parasympatiska (rest and digest). Även andra celler i hjärtat har också de en egenfrekvens som dock är långsammare än den i sinusknutan. De i kamrarna brukar ligga kring 40 slag/minut vad jag kan minnas. När en impuls går ut från sinusknutan till resten av hjärtat nollställs alla övriga celler. De närmar sig därefter långsamt en tröskel när också de kan utlösa en impuls. Eftersom sinusknutan som sagt är snabbare hinner dock en ny impuls komma därifrån innan tröskeln nås i kammarens celler. Dessa nollställs således igen innan de har haft tillfälle att själva starta en kontraktion av hjärtat.

När du är vältränad och i vila gör dock det parasympatiska nervsystemet och hjärtats anpassningar i övrigt att sinusrytmen blir lägre. Då ökar sannolikheten att en kammarcell hinner nå sin tröskel innan sinusknutan utlöser en kontraktion med följd att du får ett ventrikulärt extraslag.

Ovanstående skrivet med reservation för att det var länge sedan jag läste medicinkursen och att jag inte arbetat med hjärtpatienter på många år. Hoppas detta var en delförklaring i alla fall.

Vänligen
Lukas, leg. läkare
#10
23 mars 2022 kl 13:33
Gilla
När du använde begreppet ventrikulära extraslag drog jag slutsatsen att du var ganska insatt och jag använde därför kanske ett alltför komplicerat språk. Ber om ursäkt om det var svårt att hänga med i mitt svar.

Extraslag som man upplever ökar vid pågående ansträngning bör kollas upp. Vad jag förstår på din beskrivning är det framför allt i vila du får symptom vilket är vanligt och brukar vara helt ofarligt hos i övrigt friska individer.

Läs dock inte detta eller föregående inlägg som en personlig medicinsk bedömning av just din situation eller medicinska råd utan mer en allmän reflektion från någon som i alla fall har lite kunskap inom ämnet. Är du orolig eller osäker är det bättre att kontakta din vårdcentral för en bedömning.
#11
26 maj 2022 kl 07:53
3 Gilla
Hade en liknande upplevelser som Nissert på träning för några dagar sedan. Gick ut för att slå 40 minuter på 10 km och startade de första lugnt och behärskat. Vid 5 km hade jag tiden 19:48 men därefter började problemen. Jag har en ganska platt och rak slinga men tyvärr några otaktiskt placerade motlutor. Dessa förstörde mitt självförtroende och gjorde att jag mellan 5 och 8 höll 4:10-tempo med en dålig känsla och funderade på att ge upp.

Lyckades dock få lite medlut runt 8 km och insåg med 1,5 km kvar att jag bara behövde avsluta i 3:50-tempo för att ändå klara målet. Mådde skit sista 5-6 minuterna men kom in på 39:56 med GPS:en på 10,01. Första gången under 40 🥳.

Är riktigt nöjd men ska prestera detta på ett kontrollmmätt lopp också för att kunna räkna det på riktigt. Har som bäst 40:41 från VarvetMilen i Norrköping för några veckor sedan men då i blåst och sämre form. Med tanke på att jag började runt 50 minuter förra våren könner jag att jag gjort det bra. Det går dock klart långsammare med förbättringar nu än i höstas.
#12
26 maj 2022 kl 08:00 Redigerad 26 maj 2022 kl 08:26
Gilla
Bild uppladdad av Lukas
Kul. Uppskattar också mitt Cooper-resultat men tror inte det är mycket fel. Borde kunna hålla 3:50-tempo eller kanske något bättre (men räknar på det). Blir i så fall 3 130 meter vilket omräknas till knappt 59 i VO2max. Stämmer bra med vad min Garmin uppskattar vilket de senaste veckorna pendlat mellan 57 och 58.

#13
27 maj 2022 kl 17:56 Redigerad 27 maj 2022 kl 17:58
Gilla
Tror inte vikten spelar så stor roll faktiskt för dessa algoritmer. Insåg att jag gått ner 6 kg från när jag började springa för ett år sedan och uppdaterade min vikt i klockan. Några veckor senare ligger jag kvar på samma VO2max som innan.

I praktiken krävs det ju en viss syrgaskonsumption per kg för att hålla en viss hastighet. En tyngre löpare använder alltså mer syrgas per minut men ungefär lika mycket syrgas per kg per minut. Två personer som väger 50 respektive 100 kg och springer milen på 50 minuter borde alltså ha ungefär samma VO2max (i ml syrgas per kg per minut) men helt olika syrgasförbrukning (i ml per minut).

Klockan behöver alltså veta din hastighet och hjärtfrekvens men vikten blir ganska betydelselös i sammanhanget enligt min förståelse av konceptet.
#14
27 maj 2022 kl 22:58 Redigerad 27 maj 2022 kl 23:01
2 Gilla
Vet inte riktigt vad du menar med helhetsdefinition men vad VO2max har för enhet (ml syrgas/kg/min) skrev jag ju i mitt första svar.

Som du kanske noterade i formuläret som trådskaparen länkade till baserades beräkningen av VO2max på tillryggalagd sträcka och tid utan någon hänsyn till vikt. Jag ska se om jag möjligtvis kan förklara det bättre varför vikt inte är en faktor man behöver ta hänsyn till:

Muskeler som arbetar omvandlar kolhydrater och syre till koldioxid och vatten och utvinner ur denna process energi. Muskler kräver en viss energimängd för att utföra ett visst arbete. Om en person som väger 50 kg ska springa 3 km på 12 minuter kommer denna persons muskler inte behöva använda lika mycket energi som om en person som väger 100 kg ska göra samma arbete. Den dubbelt så tunga personen behöver utföra ett ungefär dubbelt så stort arbete eftersom den ska förflytta en dubbelt så stor massa. Detta arbete motsvarar en dubbelt så stor förbrukning av syrgas.

Nu kommer vi till det smidiga med just enheten för VO2max. Eftersom man dividerar åtgången mängd syrgas på antalet kg kommer både personen som väger 50 och den som väger 100 kg att ha förbrukat säg 55 ml/kg/min under arbetet. Vikten har alltså ingen betydelse just eftersom du tar bort den faktorn genom att dividera med antalet kg. Hade enheten för VO2max varit ml syrgas/min istället hade vikten varit väldigt betydelsefull och den dubbelt så tunga personen hade då haft ett dubbelt så högt VO2max (eftersom den utför ett dubbelt så stort arbete).

Den länkade formeln i trådskaparens första inlägg behöver därför inte veta din vikt för att uppskatta ett VO2max. Vill du däremot veta hur mycket syrgas just din kropp gör av med får du multiplicera VO2max med vikten.
#15
27 maj 2022 kl 23:14 Redigerad 27 maj 2022 kl 23:18
Gilla
Bild uppladdad av Lukas
I din länk förklaras det ju ganska bra om än inte helt tydligt om man inte vet vad ett absolut och relativt mätetal är. Klockan uppskattar ett relativt mått (syrgasförbrukning per kg kroppsvikt). Går du upp 10 kg kommer din absoluta syrgasförbrukning att öka (musklerna får jobba hårdare för samma hastighet) men den relativa kommer att vara densamma (eftersom den högre förbrukningen divideras med 10 extra kg).

Din absoluta VO2max mäts i ml/min och din relativa i ml/kg/min. Det klockan visar är den relativa (för mig typ 58 ml/kg/min medan min absoluta då blir 58 x 75 = 4 350 ml/min).
#16
23 juni 2022 kl 15:10 Redigerad 23 juni 2022 kl 15:10
Gilla
Testade Metaspeed Sky+ och Adizero Pro 2 på Löplabbet i Göteborg förra veckan. Tanken är att eventuellt ersätta mina Vaporfly Next% 2. Hade samma upplevelse som du Johan. Adizero Pro 2 var studsigare men mer instabila. Sky+ lite mer lika Vaporfly. Springer med en ganska hög frekvens (runt 190-200 vid 3:50 min/km som är mitt 5 km-tempo) så tror kanske egentligen att Edge+ kan passa mig bättre än Sky+.
#17
24 juni 2022 kl 12:36
Gilla
Vet inte om jag upplevt en så stor skillnad mellan mina temposkor i form av Endorphin Speed 1/2 och Vaporfly Next% 2 som jag använder när jag ska persa. Kanske 2-3 sekunder maximalt per km. Kan Alphafly vara värt att testa även för kortare sträckor? Tänker att de skulle kunna upplevas både som snabbare och långsammare än VF. Metaspeed Edge+ hade också varit intressant men ingen av AF och ME fanns tyvärr inne på Löplabbet.

#18
6 juli 2022 kl 12:17
1 Gilla
Bild uppladdad av Lukas
Tycker absolut du ska testa. Hos Misterrunning.com i första hand men även eventuellt hos Nike om du inte når framgång.

Vet av egen erfarenhet att de är måna om sitt rykte. Köpte ett par Vaporfly Next% 2 för något år sedan. Efter första rundan tyckte jag att skon gav lite hälsläpp och ville knyta en löparknut med de översta, normalt oanvända, hålen. Insåg då att på ena skon saknades detta hål. Påtalade detta för Misterrunning.com som i sin tur pratade med Nike. Slutade med att jag fick presentkort hos butiken för skornas hela värde (199 euro). Eftersom jag ändå behövde fler par skor blev alltså mina Vaporflys i princip gratis för mig. Gjorde själv ett hål med skalpell efter processen var klar.
#19
7 juli 2022 kl 10:27
Gilla
Tror det kan räcka med en bild eller video på vad som är fel. Mina skor fick jag ju som sagt behålla. Skulle gissa att du får ett par nya skor.

Mina skor var ju i princip fullt funktionella (definitivt efter att jag skurit lite i dem). Dina har ju förlorat en del av sin funktion i förtid och det borde de definitivt ersätta.
#20
7 juli 2022 kl 22:01
2 Gilla
För de som vill spara några hundralappar rekomenderar jag 21run.com som säljer Alphafly Next% 2 för 2986 kronor.
https://21run.com/se/nike-air-zoom-alphafly-next-2-herr-dv9422-300
< < < 1 2 > > >