Foruminlägg av A Anonym

#1
13 juni 2021 kl 15:35
Gilla
Hej.

Jag skulle inte behöva skriva detta inlägg om kunskaperna och uppmärksamheten hos vårdgivare och allmänhet var tillräckliga, men nu skriver jag. Om vårdgivare ni går till eller ni själva är frågetecken och inte förstår vad det är som gör ont och ni inte kan minnas vad ni gjort "fel" för att smärtan skulle uppstå så läs gärna, särskilt om ni har ont i perioder utan helt klart vettig anledning och om smärtan flyttar sig på ologiska sätt. Ni som är yngre än 40 särskilt (även om det i sällsynta fall kan gälla er äldre också).

En av de (hundratals?) saker som kan ge smärta i skinkan/skinkorna är sakroilit (inflammation i sakroiliakalder - samma leder som foglossningar sitter i.)

Här är några smärtkartor. https://www.researchgate.net/figure/Types-of-pain-distribution-patterns-in-sacroiliac-joint-arthropathy-Type-A-has-pain_fig2_5686265

Smärtan från sakroilit kan alltså yttra sig på olika sätt och kan förväxlas med mycket. Smärtan kan också stråla ut i höften och i sällsynta fall även stråla ut nedanför knät. Sakroilit kan ge diffust obehag eller göra djävulskt ont. Sakroiliakaleden är nära piriformis. Säger sig självt att feldiagnoser inte är bristvara här.

Sakroilit kan bero på många saker, bl.a. reumatism vilket jag har.

Tycker att en annan person gör en bra presentation här, så länkar helt enkelt: https://www.sporthoj.com/forum/threads/om-du-eller-n%C3%A5gon-du-k%C3%A4nner-har-konstant-ont-i-ryggen.98380/

Observera att man inte behöver pricka in allt som nämns i första inlägget för att ha sjukdomen. Observera också att man kan pricka in flera punkter och ändå ha något annat. Men ju fler punkter man prickar in ju högre sannolikhet - men för att få diagnos/utesluta måste man kolla upp sig mer. Jag tror/hoppas att man fått in kunskaper på läkarutbildningen på senare år (?) så försök att hitta en yngre läkare. Beväpna dig med kunskaper och skriftlig info för säkerhets skull. Sjukdomen kan vara mild/svår och ge få/många symtom. Det är väldigt individuellt.

Om du funderar https://reumatiker.se/for-dig-som/har-jag-en-reumatisk-sjukdom/

Länk till testet "ont i ryggen" på ovanstående webbsida rekommenderas, men just idag 13 juni 2021 funkade förstås inte länken tyvärr. Hoppas den kommer att fungera igen.
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/skelett-leder-och-muskler/hofter/ankyloserande-spondylit---bechterews-sjukdom/

Jag ber verkligen om ursäkt om jag oroar i onödan, men samtidigt får ju de som har denna sjukdom utan att veta om det ingen bra hjälp om de inte får diagnos så jag hoppas det är okej ändå att jag skriver detta.


#2
15 juni 2021 kl 11:13
Gilla
Hej Maria.

Vet inte om ditt inlägg # 32 var till mig # 31, men tipsa gärna din vän om länkarna i inlägg # 31 så hon kan läsa själv i så fall. Det skulle ju kunna vara sakroilit av reumatiska eller ickereumatiska orsaker.

A
#3
15 juni 2021 kl 11:16
Gilla
Tillägg riktat till alla, förlåt min trådkapning, men jag vill bara hjälpa:

Ni som har ont i skinkan/skinkorna utan att ha en aning om varför har säkert googlat:

ont i skinkorna

Text "Kontakta en läkare på vårdcentral om du haft en molande värk i nedre delen av ryggen och i skinkorna under en längre tid utan förklarlig orsak. Om det behövs skriver läkaren sedan remiss till en reumatolog som ställer diagnos och ger råd om behandling." och länk till 1177 finns bland de första 10 träffarna (idag allra överst med Chrome.)

Haken är att normala människor inte vågar klicka på den länken utan bara på alla andra länkar. Haken är också att många vårdgivare inte fått lära sig att ont i skinkorna kan bero på reumatisk sjukdom. Därför ligger snittiden för diagnos på ca 4-6 år eller längre i Sverige. Så våga klicka för att se om symtomen kan stämma in på dig.

Ni kan också googla:

ont i ryggen

eller

senfästesinflammation

om ni har det på ologiska sätt utan säker orsak och kolla upp de första 10 träffarna. Ser ni länkar till reumatisk sjukdom?

ag skulle vilja att inte bara ni utan även vårdgivare faktiskt lade märke till att det även finns länkar till reumatiska sjukdomar bland de 10 första träffarna. Nu är det bara en stor mentalt blind fläck både för vårdsökande (som inte vill ha en kronisk sjukdom och inte vågar klicka) och många vårdgivare (som inte har en aning på grund av sin utbildning).

I inlägg # 24 fanns länken https://www.painscience.com/index-pain-conditions.php
Där hittade jag: https://www.painscience.com/articles/morning-back-pain.php#ibp

Bli inte rädda när ni läser rubriken. Men det är smart att kolla upp sig och få hjälp.

"Misdiagnosis is common. Unfortunately, many health professionals are oblivious to the possibility of IBP (example). Although IBP is rare, you should be aware of it, and definitely do ask your doctor about it if you have these signs."

Ja, det är ett internationellt problem.

"you respond fairly well to NSAIDs (Aspirin, Ibuprofen, etc)"

NSAIDs är ungefär antiinflammatoriska tabletter. Vilken kemisk substans som hjälper är individuellt. För just mig så hjälpte Magnecyl och Ipren bara yttepytte även om jag överdoserade på olovligt sätt medan Voltaren enligt reumatologs ordination hjälpte mig betydligt bättre. Men det kan ta nästan två dygn innan Voltaren ens börjar fungera. Pronaxen har jag inte provat, men kan kanske funka. OBSERVERA att om ni inte ätit tabletterna tidigare så är det viktigt att läsa bipackssedel och helst prata med apotekspersonal. Och om ni äter dem längre tid än vad ni får enligt förpackningen så är det jätteviktigt att ni får tillåtelse av läkare först.

(Blev längre inlägg än jag tänkt. Sorry.)
#4
22 juni 2021 kl 13:30
1 Gilla
Hej.

Lite sent sju år efter trådstart men kapar tråden. Jag hoppas att trådstartaren fått hjälp och att det onda gått över.

Ville bara påminna vårdgivare, ni som tar hand om onda kroppar och ni som har ont i skinkan/skinkorna att det bland alla piriformislänkarna som dyker upp när man googlar ont i skinkorna även finns en till länk högt upp på listan, en länk vårdsökande inte vågar klicka på och vårdgivare inte vet om kan ha med skinkont att göra – snitttiden för att få diagnos ligger på ca 4-6 onödiga år, hjälp gärna till att förkorta den:

"Kontakta en läkare på vårdcentral om du haft en molande värk i nedre delen av ryggen och i skinkorna under en längre tid utan förklarlig orsak." https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/skelett-leder-och-muskler/hofter/ankyloserande-spondylit---bechterews-sjukdom/

Kopierar från Lilltryne, https://www.sporthoj.com/forum/threads/om-du-eller-n%C3%A5gon-du-k%C3%A4nner-har-konstant-ont-i-ryggen.98380/

"Några syntom på sjukdomen:
* Molande värk i svanken som kommit smygandes, suttit i i minst 3 månader.
* Ichiasliknade besvär från svanken och ner på baksidan av låret.
* Du är under 30 år. (kan inteträffa senare oxå, men kommer oftast på unga)
* Du känner dig kroniskt trött oavsett hur mycket du sover.
* Du har problem att sova pga värk i ryggen när du ligger still.
* Du varknar ofta tidigt på morgonen pga stelhet och smärta i ryggen.
* Du känner dig bättre i ryggen när du rör på dig.
* Du stelnar till och får ont av att sitta still."

Redan skrivit alldeles för lång text i inlägg # 31 och # 34 i annan tråd så länkar. https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=49896&sida=2

A
#5
24 april 2023 kl 14:06
Gilla
Hej.

Om du har ont i skinkan/skinkorna kan detta alternativ också vara värt att kolla upp; det är en välment trådkapning.

Jag hoppas länkarna blir klickbara, annars får ni kopiera och klistra in.

Snittiden från första symtom till preliminär eller bekräftad diagnos för detta alternativ som orsak till skinkont ligger idag på flera år trots att ca 1 på 200 i Sverige beräknas ha detta (troligen fler eftersom troligen tusentals ännu inte fått korrekt diagnos ännu!!!!)

Och helst ska man få sin diagnos tidigt!!!
Ju mer ni tränar desto bättre för att lindra detta.

Om man googlar

ont i skinkorna

utan citattecken så dyker denna 1177-länk upp på första sidan (faktiskt överst om man använder Chrome):

Kontakta en vårdcentral om du har haft en molande värk i nedre delen av ryggen och i skinkorna under en längre tid utan att du vet vad det beror på. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.27 okt. 2021

Bechterews sjukdom - Ankyloserande spondylit - 1177

1177.se https://www.1177.se › skelett-leder-och-muskler › hofter
https://www.google.com/search?q=ont+i+skinkorna&rlz=1C1BYYL_svSE977SE977&oq=ont+i+skinkorna&aqs=chrome..69i57j0i512l9.8999j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
https://www.doktorn.com/tv/webb-tv-ankyloserande-spondylit/

Vanligast att axial spondylartrit/ankyloserande spondylit/Bechterews bryter ut mellan 18-35 års ålder, MEN det kan bryta ut även hos barn och äldre än 45 år även om det är mer sällsynt.

Har ni ont i en eller två skinkor med ELLER utan utstrålning mot höft, ljumske, ner mot knät eller i sällsynta fall ända ner i foten? Varierar. Är det så att vila INTE hjälper (snarare vila kanske försämrar). Verkar förklaringar till smärtan/besvären från er själva och vårdgivare lite väl långsökta? Klicka på länken!

Om ni är fysioterapeuter eller andra som någon gång hjälper personer som har problem med:

ryggen
skinka eller skinkor
senfästesinflammation, senfästesinflammation, och senfästesinflammation

och era träningtips funkar lite si och så, bara ibland eller inte alls på den som ni vill hjälpa -

Klicka på länken ni också om ni vill hjälpa till att förkorta den i genomsnitt för långa tiden fram till diagnos. (Har ni vårdgivare testat att googla ordet senfästesinflammation någon gång? Mitt tips: Gör det och försök tänka som Google - i alla fall ibland!)

Hur skiljer man på symtomen på reumatisk sakroilit och piriformissyndromet?

Erkänner rakt av att det är en alldeles för svår fråga för mig. Men om man har Bechterews eller axial spondylartrit eller annan spondylartrit utan att själv förstå det, så är det ju lite svårt att få korrekt hjälp om enda alternativet att välja på för vårdsökande och vårdgivare är piriformissyndromet. Så därför skrev jag detta inlägg.

länkar:
https://reumatiker.se/for-dig-som/har-jag-en-reumatisk-sjukdom/
https://reumatiskt.se/ontiryggen/
test som tar ca 5 minuter

Oservera att testet INTE kan ge dig en diagnos utan mer bedömer sannolikhet och att reumatologer helle vill att för många utreds än för få. Kanske rekommenderar testet ytterligare utredning, men det behöver alltså inte betyda att man har sjukdomen.

"Om testet
Det här testet är framtaget av specialister inom reumatologi och allmänmedicin i samarbete med patienter med reumatiska sjukdomar. Syftet är att ge dig som har fått ledbesvär en möjlighet att se om dina symtom stämmer in på någon form av reumatisk ledsjukdom. Testet kan inte ge dig en diagnos, men du får värdefull information om dina besvär och ett bra underlag ifall du behöver söka läkarhjälp. För att få en diagnos behöver du besöka din husläkare och bli undersökt. Om du efter att ha besvarat frågorna vill besöka din husläkare så kan du ta med dig dina svar. Det kommer att underlätta din läkarundersökning.

Testet Ontiryggen är en checktjänst som är framtagen av Region Stockholm och Karolinska Institutet i samarbete med patienter och personal inom primärvården."
https://berig.se/
I Göteborg, men lite läsning finns här.

Och även vårdgivare borde ta en titt anser jag!

Exempel på personer som har axial spondylartrit är Jens Stoltenberg och Dan Reynolds.

Anna :-) (Förlåt att inlägget blev långt)
#6
24 april 2023 kl 14:14
Gilla
Jaha.

1177-länken råkade leda till startsidan bara, nu hoppas jag länken ska funka.

Jag kan inte tvinga er att klicka, bara rekommendera för er egen och andras skull.
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/skelett-leder-och-muskler/hofter/ankyloserande-spondylit---bechterews-sjukdom/

:-)