Foruminlägg av Fredrik Andersson

#1
29 december 2018 kl 10:21
Gilla
Hej
Har börjat med löpning för ca 6 månader sedan för att röra lite mer på mig. I övrigt är jag ganska otränad. (Löpningen har gett gott resultat)

Jag har ett par hyfsade löpskor, runt tusenlappen. Jag brukar springa 3,5 km lördag och söndag minst varje vecka.

Dagen efter varje träningsdag har jag alltid en väldigt stel vänsterfot. I synnerhet i hälen. Det gör inte speciellt ont. Efter lite rörelse brukar det försvinna men kommer tillbaka efter att man suttit stilla. Så man blir lite handikappad i några minuter varje gång man ska förflytta sig.

Vet någon vad i löpningen detta kan bero på? Kan jag ha dåliga skor eller slarvar jag med strechningen? Löpnigen sker på både asfalt grusväg och stigar. En teori jag själv har är att löpningen sker på bomberade vägar så det är ett litet utförslut på vänster sida och därmed vänster fot. Så belastningen kan vara lite värre på yttersidan av vänster fot.

Tacksam för tips hur man kan minimera problemet.

PS jag är 44 år och ingen ungdom längre.
#2
29 december 2018 kl 15:07
Gilla
Hej
Enormt tack för tipsen, jag ska verkligen inte skarva med stretchingen så får jag se om det underlättar.
God fortsättning!
#3
8 januari 2019 kl 17:34
Gilla
Tack alla för både tips om stretch och massage. Tycker redan att stretch hjälper.
Tänkte fråga Oldboy hur du gör för att stretcha soleus, står du med näsan mot väggen eller med ryggen och i lätte "jägarställning" som jag tror det kallas?
Mvh
Fredrik Andersson
#4
3 februari 2022 kl 10:14
1 Gilla
Hej
Är 48 år, har varit ganska otränad. Hade hälsporre för några år sedan som nu försvunnit tack vara viktnedgång och ordentlig stretcha efter varje träning. Senaste året fram till hösten har jag sprungit en två km runda minst två ggr per vecka. Nu är rundan lite för otillgänglig där av avbrott.

I förra veckan märkte jag att jag höll på att ramla då jag ställde mig upp från mitt stillasittande kontorsjobb. Vristen var orkeslös och hängde inte med. Sen dess har jag uppmärksammat att min gång är slapp i vristen. Foten liksom faller ned och klampar till i steget. (Det är samma fot, vänster, som jag tidigare hade hälsporre i)
Jag har spelat in en filmsnutt där man åtminstone hör hur vänster fot klampar till.
Den är på 20 Mb osäker på om så stor fil kan läggas upp. Hmm nej det verkar inte gå. Lägger den på Youtube istället : https://youtube.com/shorts/QJ_yUCD4Eog?feature=share
Men jag skulle vara tacksam för tankar vad detta kan bero på och om åtgärd.
Mvh
Fredrik
#5
3 februari 2022 kl 14:19
Gilla
Hej Peter,
Enormt tack för svaret och länken.
Det låter precis som om det stämmer på mig. Förmodligen har senan som nämns i länken kommit i kläm.
Jag har tyvärr suttit på en hård köksstol senaste veckan och ibland lägger jag vänster ben under det högra varpå bergis senan kläms.
Jag har nu bytt till kontorsstol och om det inte blir bättre blir det att ta det vidare.
En lustig observation är att foton inte börjar släpa exakt vid start vid ennpromenad. Jag hinner gå några hundra meter sen börjar det.
Undrans om man bör prioritera vila eller rörelse i detta fall under rehabilitering, helst vill man ju röra sig. Vore trist om man måste återställa sig med vila.
Mvh
Fredrik
#6
5 februari 2022 kl 19:30
Gilla
Hej Martin,
Tusen tack för att du delade dina erfarenheter, låter precis som mitt tillstånd.
Jag är inte hundra, men möjligen är det aningens bättre idag.
Mvh
Fredrik
#7
20 juli 2023 kl 08:44
Gilla
Bild uppladdad av Fredrik Andersson
Hej
Jag är en löpare på väldigt låg nivå. Försöker springa ca två km ca tre ggr i veckan.
Jag springer nästan bara uteslutande i skogen så för ca tre år sedan köpte jag ett par bra skor från Salomon. I början prövade jag dem ganska ordentligt och skuttade i pölar utan att blivit blöt.

I morse sprang jag en tur och det var mycket dagg och högt gräs. Det tråkiga var att fötterna blev helt dyngsura.
Kan det vara så att skornas motståndskraft mot väta tagit slut? Har för mig att det var någon form av goretex som skulle vara bra så det känns inte som att det är någon impregnering som gett upp.

En teori jag har är att strumpan blivit blöt och lett vatten/fukt in i skon ovanifrån.

Helst vill man ju vara torr om foten så jag är tacksam för alla kommentarer.
Mvh
Fredrik
#8
16 augusti 2023 kl 07:56
Gilla
Tusen tack för tipsen.
Ny impregnering hjälpte ganska mycket. Ser dock att det uppstått en liten glipa mellan sidan och överdelen som jag tror får lite väta att läcka in. Men i övrigt är jag nöjd med skorna.
Mvh
Fredrik