Foruminlägg av hans eriksson

#1
30 juni 2018 kl 09:47
Gilla
Hej,
Den 18 mars 2018 inträffade katastrofen - ett fall i en trappa och en dubbel Quadricepsruptur! Ambulansen körde mig till NÄL´s akut och operation dagen efter. Operationen tog två timmar - en operatör för varje ben. De skar upp borrade genom bägge knäskålar och fäste muskeln på nytt. Vaknade med ortoser. Sedan följde en veckas sjukhusvistelse och tre veckor på korttidsboende då jag inte kunde vara hemma - var stel som en pinne. Den 26 april kom jag hem med lånad sjukhussäng. Jag blev sjukskriven i två månader.

Rehabiliteringen startade dagen efter operationen, var uppe och gick med gåbord. De försökte få mig att gå med kryckor men gåbord gav möjlighet till en mycket bättre gångträning. Startade dagen efter operationen med isometrisk träning. Den 26 april kom jag hem med lånad sjukhussäng. Ortoserna låstes gradvis upp. Den 16 maj blev jag av med ortoserna. Jag hade då cirka 80 graders rörlighet i knälederna.

Väl hemma började jag gå med rollator. Det är något som jag rekommenderar i stället för kryckor som inte på långa vägar ger samma kvalité i gångträningen. Sedan två veckor tillbaka är jag så stadig att jag enbart använder käpp utomhus och inne går jag oftast utan käpp. Jag tar mig upp och ner för trappor med stöd av ledstång,

Jag har tränat regelbundet - inte överdrivet mycket. Jag har prioriterat rörlighet, gå i trappor och cykling. Jag cyklar varje dag på testcykel. För tre dagar sedan tog jag min vanliga cykel och cyklade cirka en mil och det gick bra. Cykling är ovärderligt bra för rörlighet och för muskelstyrka.

Knäna är svullna och jag är stel, särskilt när jag stått och diskat, men jag har nu en rörlighet på 130 grader. Med tanke på min ålder (66 år) och på avslitna Quadricepssenfästen i båda knän så har rehabiliteringen så här långt gått fantastiskt bra. Jag har en bra grundkondition (enligt min mening handlar grundkondition mycket om det mentala) - jag vet villkoren för träning och känner min kropp väl. Jag tror att jag har tränat precis så mycket som min kropp kan hantera. Träffar sjukgymnast regelbundet.

Sist men inte minst så har jag varit mycket noga med kosten och proteinmängd. Senor som skall byggas ska inte ha för lite protein. Utan min fru hade jag inte varit där jag är i dag! Jag är förvånad att jag har hämtat mig så snabbt!

Måste erkänna att jag aldrig har gillat att springa utan det som gällt för mig är cykling och kajak. Hoppas att inlägget ändå duger

mvh hans eriksson
#2
30 juni 2018 kl 16:29
Gilla
Är ny medlem och finner hela siten rörig och svårt att söka. Den måste kunna att göras mer överskådlig - liknar lite av en snårskog!
#3
30 juni 2018 kl 16:41
Gilla
Hej,
Du kanske skulle ge tusan i att träna och i stället röra dig normalt, äta nyttigt och gå i terapi!
#4
16 juli 2018 kl 10:17
Gilla
När jag läser alla inlägg blir jag förvånad och förfärad över hur lång väntan det varit på operation. Att diagnostisera en Quadricepsruptur är faktiskt inte komplicerat
Jag bifogar en länk:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/lang-vantan-pa-operation-2



#5
17 juli 2018 kl 15:45
Gilla
Jag blev också förts undersökta en AT-läkare. Hon visste inte vad det var. Jag sade till henne att jag måste ha slitit av mina lårmuskler. Hon hämtade en erfaren kollega - ortoped. Jag överdriver inte men efter en minuts undersökning sad han att det var en dubbel Quadricepsruptur och sade till AT,n att boka tid för operation nästkommande dag.

Jag hade turen att träffa en AT utan prestige som hämtade en erfaren kollega. Hade jag inte gjort det så hade jag gått vidare och inte accepterat att bli summariskt (fel)behandlad.


#6
22 januari 2019 kl 13:17
Gilla
Hej Svante,
Det finns stor chans till rehabilitering. Snart är det exakt ett år sedan jag slet av bägge mina lårmuskelsenor (total ruptur). Jag har alltid tränat och särskilt efter olyckan. Jag har cyklat mycket gått mycket uppför trappor i början sedan också nerför. Gått mycket i backar. Springa har aldrig varit min grej så det är inget jag saknar men kommer att starta upp med detta till våren. Jag har nu full rörlighet (medveten övning och tänjning) i lederna och känner mig inte begränsad. Det är skamligt att Du fått vänta så länge på operation. Operationen skall helst ske inom första veckan - helst dagen efter - som i mitt fall.

Jag fick i början kryckor som hjälpmedel. Jag skippade dock kryckorna för det blev en onaturlig gång och för mycket focus på kryckan - och hasande! Jag tog i stället en rollator (vilket kan rekommenderas). Efter rollatorn hade jag käpp och efter 5 månader var jag utan både rollator och käpp.

Det jag har lärt mig är att jag själv varit min bästa sjugymnast. Det finns så mycket att lära sig av övningar på nätet. Är det något Du undrar över så hör gärna av Dig. hajjen@live.se
#7
22 januari 2019 kl 13:22
1 Gilla
Hej igen,
En sak glömde jag säga som är oerhört viktigt efter operationen. Det är isometrisk träning - spänna muskler utan att röra sig! Detta började jag med direkt efter operationen.
#8
22 januari 2019 kl 13:47
1 Gilla
Hej ånyo,
bara en intressant och läsvärd länk:
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:760018/FULLTEXT01.pdf

av den allt för tidigt bortgångne Per Aspenberg.