Foruminlägg av Mattias

#1
9 augusti 2018 kl 17:14
Gilla
Hej!

Jag drog på mig ett löparknä efter överansträngning. Jag är nybörjare på löpning, men gillade det så mycket, att jag sprang och sprang, tills en dag då jag knappt kunde lyfta knäet dagen (stark smärta på utsidan av vänster knä) efter ett pass.

jag väntade några veckor och testade igen, men redan efter ca 200 meter, gjorde det fruktansvärt ont och jag fick sluta. Jag gick till naprapat som gav mig övningar så som kavla utsidan av låret, samt lite styrkeövningar. Jag gjorde dessa övningar varje dag i två månader och testade sen att springa. Nu hade det blivit lite bättre, men efter ca två km kom smärtan tillbaka precis som förut. (även testat nya skor) Jag hade dock ingen alternativ träning under tiden. Soffliggare i stort sätt, och rör mig inte så mycket i jobbet

Jag gjorde samma övningar i två månader till, men samma resultat. Efter 2-3 km kom den förbannade smärtan igen.

Nu till frågan. Jag har nu väntat snart 4 månader sen jag testade att springa senast. under dessa 4 månader har jag kört spinning ca 4-5 dagar i veckan. Mina benmuskler har blivit mycket mycket starkare. Har nötat rejält. Så frågan är om jag vågar testa att springa nu? Inflammationen i knäet borde väl ha lagt sig? Och mina ben är mycket mer tränade nu. Och vad jag förstår beror löparknä ofta på svag muskelatur?

Vågar jag testa att springa en mil direkt? Är inflammationen bort så är den väl? Och då bör jag kunna köra hårt redan från början?
#2
9 augusti 2018 kl 22:33
Gilla
Okej. Tack för svar!

Vad gjorde du för övningar? Hur lång tid tog det innan du kom upp i din vanliga distans?
Jag har så fruktansvärt dåligt tålamod. Jag vill springa nu!
#3
11 augusti 2018 kl 08:56
Gilla
Tack för alla svar!

Jag ska göra lite olika stretchningar som ni länkat till här. Sedan börja springa, men struntar nog i milen, utan väldigt korta rundor, på några kilometer, och sedan öka sakta. Jag vill absolut inte riskera att få tillbaka skadan.
#4
12 augusti 2018 kl 13:48
Gilla
Testade foamrolling varje dag de första två månaderna, men märkte tyvärr ingen skillnad alls. Så jag har enbart satsat på att försöka bygga upp benen genom spinning.

Jag testade att jogga idag för första gången på nästan 4 månader. Jag tänkte jogga 6 km i lugnt tempo, men efter 5 km började jag få lite känningar i knät och stannade genast. Men det går nog framåt. Senast jag testade att springa, så kom jag knappt 1.5 km innan det började göra ont.

Det blir nog till att fortsätta med lite spinning och även att bygga upp ben muskler, samt stretch. Och fortsätta att springa kortare några veckor till, för att sedan öka lite

Det var helt underbart att få springa iaf lite grann idag. Fick sån fruktansvärd mersmak. Vill vara återställd nu! :( Önskar att jag hade bättre tålamod. Jag hatar att inte kunna göra något jag älskar.
#5
17 augusti 2018 kl 05:44
Gilla
Tack för alla tips! Har kört lite foamrolling samt stretchövningarna ni har länkat till mig. Jag var ute och testade att springa igår igen. Jag kunde springa 6km utan att få ont :D Äntligen börjar jag att känna lite hopp.

Tänkte stanna på den distansen några veckor, och sedan testa 7 km. Samt fortsätta med strech och foam.
#6
17 augusti 2018 kl 16:27
Gilla
Okej! Har du några tips på bra övningar för att träna höft och baksida? Jag kan nästan ingenting om styrketräning tyvärr. Vad menar du med lateralt?
#7
18 augusti 2018 kl 19:21
Gilla
Tack. Jag har hittat en del. Musslan bla borde ju fungera?
#8
6 september 2018 kl 10:42
Gilla
Har fortsatt att göra styrkeövningar foamrolling och stretch dagligen. Jag ligger fortfarande på 5km rundor i ca 5:30 tempo. Nu igår ökade jag till 5.5km och hade inga känningar alls i knät. Kan tillägga att jag ätit pronaxen, antiinflammatoriska tabletter, vilket kan kanske kan ha hjälpt? Funderar på att öka på med en kilometer nästa gång. Har sprungit två ggr i veckan, men ska nog öka till 3 pass i veckan. Så länge jag stannar så fort jag känner smärta i knät borde man väl kunna köra på?
#9
12 september 2018 kl 19:06
Gilla
Okej, jag trodde att smärtan som uppstår vid löparknä berodde på inflammation? Jag har dock slutat äta pronaxen. Och har ökat till 3 rundor i veckan på ca 5km, och känner ingen smärta alls. Så det känns verkligen som att det går åt rätt håll, och det är super skönt att äntligen kunna få springa lite igen iaf.

Imorgon ska jag testa 6km, men kommer att stanna direkt om jag känner minsta känning. Jag fortsätter med att göra styrkeövningar och stretch, samt foamrolling. 10% ökning låter ju rimligt.

Tack för alla svar!
#10
29 september 2018 kl 08:35
Gilla
Det har nu gått nästan 9 månader sedan jag först fick mitt löparknä. (då riktigt illa, så jag knappt kunde gå)
Jag har tränat ben muskulaturen med en massa spinning, och även tränat höft med hjälp av övningar ni har länkat här, samt stretchad i stort sett dagligen. Tog också pronaxen i 10 dagar.

Jag sprang häromdagen 7.5 km utan mista lilla känning i knät. Nu borde väl inflammationen vara helt borta? Och med tanke på att jag är mycket stabilare i ben/höft nu, så bör ju inte löparknät komma tillbaka?

Vågar jag testa 10km nästa gång, eller ska jag fortsätta öka långsamt? Innan har jag ökat ca 500-1000m i veckan.