Foruminlägg av Erika Kaspersson

#1
26 januari 2018 kl 01:53
Gilla
Hej allihopa!

Jag är en relativt ny löpare (har simmat hela mitt liv, tills jag tog examen i våras och sadlade om till löpning) och jag medger att jag i princip gick från noll till rätt mycket på rätt kort tid. I höstas började jag springa med en löpargrupp, vilket ledde till att jag ökade både fart och distans på samma gång. Det funkade bra tills nångång i början av december då jag efter ett gympass fick ont i mitt vänstra ben. Eftersom jag trodde det var något tillfälligt fortsatte jag springa som vanligt den veckan, men löpningen gjorde bara det onda värre.

Till att börja med gjorde det ont i den undre delen av låret, på framsidan, precis ovanför knäet, rätt så punktmarkerat, men efter ett tag så gjorde det ont i princip hela framsidan av båda låren. Det onda var helt klart värre efter att jag sprungit, och tillfällesvis gjorde det även ont av att bara ligga ner och försöka sova. Jag följde RICE och vilade, isade, lindade och hade benen i högläge. Gick sedan till två olika sjukgymnaster som sa att jag skulle stretcha och foamrolla så skulle det bli bra. De sa att musklerna blivit tighta och ihopknutade. Jag följde deras råd och nu häromdagen började jag springa väldigt försiktigt igen och allt det onda kom tillbaka på en gång.

Har någon, som varit med om något liknande, ett bättre förslag än att bara stretcha och rolla (vilket för övrigt gör väldigt, väldigt ont)? Kan det vara en inflammation/överansträngning? Kan kiropraktor eller naprapat hjälpa? Alla tips och råd är välkomna!
#2
27 januari 2018 kl 01:35
Gilla
Tack för snabba svar! Ska se mig om för rekommendationer för en bra naprapat häromkring.
Angående min löparstil, det är mycket möjligt att jag lyfter knäna för högt, framförallt nu när det har varit snö och is överallt. Själva springandet har känts, men varit uthärdligt, men det är efteråt det blir mycket mer intensivt. Stretcha hjälper, men jag är lite tveksam till foam rollern.
#3
27 januari 2018 kl 21:10
Gilla
Tack för alla svaren! Är lite orolig att en foam roller kan irritera det mer än vad det gör nytta om det nu är en överansträngning/inflammation. Har hittat ett par duktiga kiropraktorer och naprapater här omkring, så ska boka in en tid och se vad de kan göra åt saken. Tills dess är det nog promenader som gäller då även långsam, kort jogg på löpband gör det onda värre.
#4
8 februari 2018 kl 03:14
Gilla
Väldigt intressant video! Det ska jag absolut testa.

Jag var faktiskt hos en kiropraktor för screening och röntgen, och bilderna visade ett rätt så roterat bäcken som absolut kan ha bidragit till överbelastningen. Därefter försökte de sälja på min en tvåmånaders-plan med tre besök i veckan för hutlösa summor. Jag tackade nej, men har hittat mer seriösa kiropraktorer som jag ska gå till och få det rättvridet. Därefter kan förhoppningsvis benen och muskelirritationen också rätta till sig.
#5
21 mars 2018 kl 19:27
Gilla
Hejsan,

Jag är lite nyfiken på om någon har erfarenhet gällande klämd femoralisnerv/lårbensnerv. Hur vanligt är det bland löpare? Vilka symptom har ni upplevt och vilka behandlingar har fungerat bäst?

Jag skrev för ett tag sedan ett inlägg om värkande lårmuskler och jag och min kiropraktor håller fortfarande på att lista ut orsaken. Vi är båda rätt säkra på att det inte är en direkt muskelskade eftersom smärtan vandrar omkring och den kommer och går. Jag vet att jag har ett roterat bäcken som vi håller på att räta ut, och en klämd nerv skulle kunna vara kopplad till både bäckenet och mina onda lår (framsida).

Åsikter, erfarenheter och synpunkter uppskattas! Tack :)