Foruminlägg av Tjolahoppsan

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
#1
19 januari 2017 kl 22:11
Gilla
Springer ni dämpade eller odämpade skor?

Jag har tidigade sprungit i dämpade skor. Men i somras började jag med orientering och efter det har jag endast kört med odämpade skor (orienteringsskor = odämpat, ingen drop + grov sula + dubbar). Det har funkat bra både i terräng och också ibland på asvalt.

Nu snörade jag på mig ett par riktiga löparskor, dyra, nya, stötdämpade, ett par riktiga löparskor helt enkelt, utprovade och köpta i löpaffär. Gav mig ut på en visserligen lång promenad. Och det kändes konstigt. En konstig känsla av mjukt, fjädring osv. Inte naturligt, klumpigt, tungt. Nu i efterhand värker vader, hälsenor, knän,allt. Visst kan jag vara ovan vid dämpat, men nog går jag i vardagen runt med vanliga skor och inte orienteringsskorna.

Summa sumarum, min åsikt är att dagens löparskor med luftsula, dämpning, pronationsskydd, upphöjd häl och all teknologi bara förstör. Foten är inte längre normal och dessutom får den konstgjord stötdämpning kroppen inte är byggd för att få. Nu blir det en dags vila och sen på med de odämpade igen - så skönt o springa naturligt och inte ha saker ivägen som ska stötta men snarare stör det naturliga löpsteget!

Någon annan som har erfarenheter?
#2
24 januari 2017 kl 12:45
Gilla
Jag har de senaste dagarna fått lite känningar i ena hälsena. När jag belastar ena foten och skjuter ifrån med tånarna smärtar det lite, ibland. Känner hemma att om jag trycket med foten kan jag känna det ibland, som att det stramar ganska långt ned. Men ibland kan jag stå och hoppa på tå med foten utan att känna något.

Någon som vet vad det kan vara? Blir ingen löpning denhär veckan. Borde det vara safe att gå?

Lite bakgrundsfakta: mina slemsäckar är/har varit lite inflammerade i evigheter. Redan för några år sedan när jag INTE löptränade, utan snarare simmade, fick jag ont i "fotknölarna" och efter ultraljud sa de att slemsäckarna (inte hälsenan) var irriterad, varm osv.

Jag är sne i hela kroppen, bröstrygg, rygg, höfter, benisättning. Har alltid (redan innan jag nu fått ont) belastat mer på ena benet, det benet som jag nu inte har ont i. Märkte också när jag sprang att det kändes mer om jag försönte belasta mer på det benet jag inte brukar belasta på.

Nu känner jag i nedre hälsenan - har alltid kännt i slemsäckarna förut.
#3
26 januari 2017 kl 23:00
1 Gilla
Jag har en garmin 235, nyinköpt. Känner av mig själv att höger (icke-onda benet) tar absolut den största delen av belastningen, både i steglängd, markkontakt osv. Men eftersom det varit så jättelänge, redan innan löpträningen, är det nog inte mycket att göra åt. (Förutom stretch och styrka).

Idag gick jag iallafall på promenad, helt smärtfritt under promenaden, lite varmt/lätt konstig känsla strax efteråt, men absolut inte mycket. Har aldrig haft ont-ont. Ska fortsätta med promenader och vänta lite med diverse skuttande aktiviteter.

Google är oense om hurvida man ska belsta eller inte om man känner av i hälsenan. Jag testar o köra på med promenader iallafall. Har någon erfarenhet om hälsenan brukar bli värre av sådan aktivitet? Jag har som sagt endå bara lindriga känningar. Google tar en till "svullen boll på hälsenan, varmt, kunde inte gå, Aj, haltade hem". Den nivån vill jag inte hamna på.
#4
27 januari 2017 kl 23:55
1 Gilla
Jag uppdaterar så att någon med liknande bekymmer kan ha nytta av tråden.

Idag är det fredag och jag gick en kortare promenad. Ingen smärta under eller efter. Om jag står och belastar fälsenan på mystiska sätt känner jag lite, men den är absolut inte lika känslig nu som den var förut. Imorgon lördag blir det en längre promenad 60-90min i terräng, söndag vila och på måndag vill jag så gärna testa jogga. Håll tummarna för mig nu allihoppa!
#5
28 januari 2017 kl 19:46
Gilla
Kände idag när jag gick. Förut har jag inte kännt vid gång. Typiskt :(
#6
29 januari 2017 kl 16:08
Gilla
Undrar också var den framåtdrivande kraften kommer ifrån isåfall. Eller det går att rädda ena foten men inte båda på det sättet.

Gick en promenad idag och testa jogga lite i omgångar. Det kändes men gjorde inte ont, så förbättring iallafall.
#7
30 januari 2017 kl 12:20
Gilla
#17 håller absolut med dig, men hur gör du för att inte tänja på den? Låter som mig med min hälsena, den jag har ont i är jättekort :(
#8
3 februari 2017 kl 13:14
Gilla
Nu har jag inte längre ont i hälsenan!

Sprang först i måndags. En tur på löparspår med jättedämpade joggingskor. Kände i hälsenan hela vägen men mest konstig känsla - bättre än förut.

Sprang igår, denna gång med i princip odämpade orienteringsskor på gräs/stig/skog. Kände lite i slemsäckarna i början men sen ingenting, hälsenan mådde bra och mår bra nu också. Jippii! Stel som attans bara i kroppen.
#9
3 februari 2017 kl 13:15
Gilla
Hur stor del av er träning lägger ni i de olika pulszonerna?

T.ex " jag springer 2h på 6070, 1h på 7080 och sen ett intervallpass på 8090 30 min."
#10
3 februari 2017 kl 18:56
Gilla
Orkar du posta de olika startgruppernas löptider? Jag hittar inte de någonstanns.

Jag håller med dig om att det är risky att kunna seeda sig till maran på ett millopp. Samtidigt tror jag inte det blir problem i praktiken.

De som klipper milen under 39 borde ha vett i skallen och själva ha någonlunda koll på om de orkar maran i den startgrupp de får starta på. Seedingen ger samtidigt möjlighet för de som faktiskt är tränade för maran att seeda sig med milen vilket jag tycker är rimligt.

Seeding på 55min på milen ser jag inte som ett problem. De som springer milen på denna tid är troligtvis glada motionärer och amatörer som ställer sig och spyr vid målet, om målet var seedingtiden. Denna grupp om någon borde ha koll på om de orkar maran eller inte. Sen lär folk "dö" i de sista startgrupperna endå, så om ett par extra seedade från premiärmilen går in i väggen så gör det ingen stor skillnad för helheten. Sen är det nog långtifrån alla som springer premiärmilen för att seeda sig, kan tänka mig att många gör det för loppet i sig.
#11
5 februari 2017 kl 23:44
Gilla
Nu är jag orienterare så rätta mig om jag har fel.

Spikskor är vad jag vet nära odämpade. Aldrig att man ska ge sig ut 5km direkt! Kroppen klarar inte belastningen.

Menar du hälsenan? Alltså baksidan av foten, någonstanns mellan hälen och baden? Knuta på den är inte bra. Googla på hälseneproblem typ delvis rupur och överansträngning.

Troligtvis har du överbelasat hälsenan. Google kommer säga åt dig att ta det lugnt och det ska du också göra. När du väl är frisk igen, får du långsamt vänja in dig med spikskorna.

Krya på dig!

#12
7 februari 2017 kl 17:27
Gilla
Min analys:

Till och börja med ser vi att då håller jämn stegkadens genom hela rundan, dvs jämt antal steg per minut.

Steglängden sjunker mot slutet - du blir trött. Detta stöds också av att din hastighet på slutet är lägre.

Både steglängd och vertikal rörelse minskar. Steg per minut konstant. Det betyder gissningsvis att du tar både kortare steg OCH skjuter ifrån mindre, dvs kommer inte lika högt på varje steg. Hade du varit lika pigg hade du kompenserat minskad steglängd med högre stegfrekvens alt indirekt skjutit ifrån mer för att öka stegfrekvensen.


Sluutsats: du blev trött.
#13
20 februari 2017 kl 14:24
Gilla
Efter att ha börjat med orientering har jag omvärderat synen på skor. Orienteringsskor innebär lätta skor, lägre drop (jag har 6mm) och i allmänhet odämpade eller nästan odämpade skor. Men självklart då naturlig dämpning i form av sankmark,stig,lera,löv.

När jag nu snörar på mig vanliga löpskor känns allt fel och konstigt. Jag har börjat springa mer på framfot och mellanfoten, men med dessa skor med kanske det dubbla drop blir allt konstigt - jag landar precis platt med hela foten, alternativt får springa på tå för att fixa mellanfotsisättning. Vidare gör skorna om mig till en fjäder, de inte bara dämpar (som en sankmark) utan skjuter också tillbaka som en studsmatta. Känner hur jag guppar fram och hur RYGGEN och muskler kring knäna försöker balansera upp denna fjäderstuds. Så vill jag inte ha det.

DÄREMOT är mina orienteringsskor för stumma och hårda för asvalt och löpspår enligt mig. Att rulla ens 5km på väg är ingen höjdare. Inte heller att 9st metalldubbar som sticker ut är det enda som är i kontakt med marken. Och liite dämpning, men inte fjädring vore nog också bra att ha.

Så vad har ni för skoförslag på ca 6mm drop, utan diverse stoppning och hjälpande saker som gör den studsig. Jag vill ha en ganska minimalistisk sko som endå erbjuder lite dämpning för hårt underlag.

Tack!
#14
20 februari 2017 kl 17:11
Gilla
Har någon av er erfarenhet av just Asic DS racer? De hade OK pris och finns på löplabbet =går att provspringa med. :)
#15
21 februari 2017 kl 10:35
Gilla
Jag skulle JÄTTEGÄRNA löpa med dig. Bor mindre än 10 minuter från söder. Löparnas vänner har sina träningar samma dagar som min orientering, så tisdag (nu på våren) eller onsdag eller fredag vore kul :)
#16
2 mars 2017 kl 21:12
Gilla
Bild uppladdad av Tjolahoppsan
Idag sprang jag min första mil! Så otroligt härligt. Försökte bara hålla ett jämt tempo genom hela vilket jag lyckades med, 8,5km/h och ökade sista kilometern.

Däremot har jag funderingar kring pulsen, och hur mycket mer jag kunnat pressa ur. Nu sprang jag 10km och ökade sista km, men kunde fortsätta jogga 500meter till i lugnt tempo och hade konditionsmässigt kunna fortsätta.

Varför stiger pulsen under rundans gång? Jag stötte på uppförsbacke vid 5km, men efter nedförsbacke och på platt mark låg den endå kvar runt 175.

Hur mycket hade jag kunnat pressa ur mig om jag kört på max?

Tjej 19 år, maxpuls 203.
#17
2 mars 2017 kl 21:13
Gilla
Bild uppladdad av Tjolahoppsan
#18
4 mars 2017 kl 00:52
1 Gilla
Några orosmoment!!!

Ska du springa milen måste du vänja kroppen vid att SPRINGA. Crosstrainer ger kondition, men det gör inte kroppen van vid löpning. Kroppen påverkas av betydligt mer krafter och stötar vid löpning jämfört med crosstrainer. Om du sen helt plötsligt drar ut och springer kommer du skada dig- jag lovar.

Därför säger jag såhär - skippa crosstrainern och spring ute istället, eller åtminstone på löpband istället för crosstrainer.

Och öka distans med max 10% per vecka, om du börjar på 5km löpning (crosstrainerlöpning sen långt tid tillbaka räknas inte) så blir det 5 - 5,5 - 6 - 6,7 - 7,4 -8,2 - 9 -10km per vecka i distans.

Sen angående träningen du väl kör. 1 lugn långdistans, 1 snabbdistans och 1 intervallpass per vecka är det "idiotsäkra' upplägget. Googla så hittar du. Och lycka till! :)
#19
10 mars 2017 kl 16:31
Gilla
Jag hade ingen aning om att naproxen (NSAID) kunde vara dåligt på träning. Eller ja, inga läkemedel är bra, men jag har bara hört att de i sig ger ökad risk för blödning mm, men ökar risken vid träning?? Men aja, jag knaprar endå dem av olika anledningar och kommer fortsätta träna endå.

Däremot till TS
Jag har överlevt träna+ NSAID
Däremot kanske det inte är lämpligt att träna pg av munnen, men det vet nog bara du, google eller tandläkaren.
#20
10 mars 2017 kl 23:07
1 Gilla
När du gått från "hmm jag borde nog löpträna imorgon" till planering blandad med löpglädje och inre lycka över att ge dig ut, långvarit.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >