Foruminlägg av magdalena

#1
26 februari 2017 kl 10:54
Gilla
Hej!

I december åkte jag på en knäskada då min knä hoppade ur led (och direkt på plats igen). Detta skadade dock knät som svullnade upp utanpå och inuti. Ledkapseln skadades också. Detta pga bristande styrka och rörlighet i underkroppen. (Tränade ingen styrka i princip. Endast bål för att undvika ryggont - borde ha tänkt på knäna.. man lär sig!)

Därefter har jag tränat med sjukgymnast, vilket inte hjälpte ett dugg tyvärr, snarare tvärtom. Det vi ägnade oss åt var träning i maskiner och cykling. Då det för varje pass gjorde ondare fanns det efter ett par veckor inga övningar kvar för mig att göra. Jag träffade en annan sjukgymnast och fick lite fler tips, men hon ville gå på samma typ av program. Därefter har jag istället börjat träna på egen hand, med hjälp av övningar och stretchövningar på internet. Efter detta börjar mitt knä bli mycket bättre! Detta har jag hållt på med i ca 2-3 veckor nu.

Men till mina funderingar...

1: Har ni tips för den här typen av skada?
2: Min läkare och sjukgymnast säger att rehab är mellan 4 veckor-6 månader. Jag förstår att detta är individuellt. Men har ni erfarenhet? Vad vågar man hoppas på...? Snart kommer våren och vad är skönare än en runda i solen med fågelkvitter... Promenad får väl funka i värsta fall men usch så mycket tråkigare.

Men viktigast är: Jag är livrädd för att börja springa igen, då jag nu under ett par månader inte ens kunnat jogga sista 10 m till bussen. När vågar jag försöka...? Bör jag sikta på att knät blir "helt" okej igen, och inte gör ont, eller ska jag räkna med att det smärtar lite?

Jag förstår om någon vill tipsa mig om sjukvården men jag har inte så jättestort förtroende där. Pratar hellre med någon här som har egen erfarenhet :)
#2
7 mars 2017 kl 01:04
Gilla
Tack för svaren! Min hoppade ur led under ett danspass... väldigt stampigt och stora rörelser. Men det låter som att jag kanske är för feg med knät nu kanske! Det gör som ondast ner och upp för trappor. Värst är dock ner. Kände ni också så? Jamen kanske ska man försöka sig på att börja springa igen!!