Foruminlägg av Olle Johansson

< < < 1 2 > > >
#1
21 juli 2014 kl 09:20
Gilla
Hej,

Jag har läst en del inom det här området på diverse bloggar och forum, men jag skulle gärna vilja ha er input.

Jag är i grunden ganska så smal som person. När jag var yngre så vägde jag ca 67 kg och var 180 lång. Efter att ha jobbat på ett stillasittande jobb utan att motionera i 10 år (är nu 34 år) så närmade jag mig 85 kg med stormsteg. Jag insåg förra december att jag behövde ta tag i det här, eftersom jag inte är intresserad av att bli gammal och tjock. :)

Eftersom jag har ett skrivbordsjobb så kändes mitt lokala gym som rätt steg att ta. Jag får tränat upp många av de muskler som man lätt får problem med, såsom rygg och axlar. Att man dessutom får en bättre kroppshållning och mer definierade muskler ser jag bara som ett plus. Jag har en svag karaktär, så därför så insåg jag att jag inte kan gå runt och resonera med mig själv om det var en bra dag för träning eller inte. Alla arbetsdagar var en bra dag för träning och jag lade upp en schema för 5 träningsdagar per vecka. Relativt få muskelgrupper per dag, men ändå effektivt enligt min mening, vilket även syns på resultatet nu efter ett drygt halvår. Nu väger jag 72 kg och har både en större ryggtavla, kraftigare axlar och muskler som syns på hela kroppen. Jag är jättenöjd med resultatet.

Men det var inte det som var min fråga. Det är snarare min bakgrund. Min 10 år yngre lillebror utmanade mig på Göteborgsvarvet här i våras. Jag tänkte att det kan ju inte vara några större problem, men det var mycket tuffare än jag trodde. Jag hade inte sprungit Göteborgsvarvet på 15 år och min löpträning var ju nästan obefintlig (det blir 10-20 min crosstrainer på gymmet). Efter loppet insåg jag att det skulle vara bra att även komma igång med lite löpträning.

Jag har insett att lösning och gymträning inte alltid går hand i hand. Att träna på gym ska ju tydligen inte vara någon nackdel för löpning. Men löpning hindrar tydligen muskeltillväxt, vilket liksom förtar meningen med att lägga massa tid på ett gym. Hur som helst så är jag nu ute och springer de kvällar det passar för mig. Det blir med andra ord ganska så mycket löpning (3-5 gånger per vecka), vilket totalt ger mig upp till 10 träningspass i veckan. Jag har försökt att anpassa min kost till detta för jag rasade i vikt efter att jag började springa (mer än ett kg på en vecka). Jag är ganska så nöjd med min vikt nu, även om jag har lite att ta av. Jag kallar det för reserven (efter kranen på min gamla moped).

Jag försöker variera min löpning och inte springa långa sträckor för ofta. Långa löppass är tydligen det som är sämst att kombinera med styrketräning. Det blir generellt milen en gång i veckan, ett lite kortare pass på ca 6 km en gång i veckan och så ett snabbpass på 3 km där jag verkligen försöker pressa mig själv. Det är det klart jobbigaste! Dessutom så har jag lagt in ett pass där jag kör intervaller på den tid jag skulle vilja kunna springa milen på. Jag vill klara milen på 40 minuter, så jag kör intervaller med 1 km på 4 minuter (eller kanske lite under). Där i mellan så småjoggar jag tills pulsen går under 150 (intervallerna ger en puls på ca 180 och jag har maxpuls på ca 195).

Jag har inte som mål att bli svensk mästare i någon idrott, så jag är bara en amatör som kommit igång med träning. Dock så tycker jag det är roligt när man märker förbättringar, vilket jag gjort de senaste månaderna av löpning. Är det något jag borde förändra? Jag rör helst inte min styrketräning, även om jag misstänker att det är första förslaget just på det här forumet. Jag funderar på backträning, men jag kör en del benstyrka på gymmet och mina crosstraining pass kör jag tungt ca 10 minuter.

Målet är som sagt att komma under 40 minuter på milen och att förbättra min tid till nästa Göteborgsvarv ganska så dramatiskt (borde inte vara så svårt med en tid på 2:15 förra gången).

Tacksam om det är någon som haft orken att läsa igenom all text och dessutom har några bra tips!
#2
21 juli 2014 kl 09:53
Gilla
Tack Henrik. Många bra tips. Jag siktar ju naturligtvis inte på att klara 40 minuter på milen i år. Antagligen inte heller nästa år. Jag ligger ju idag på en bit under 50 (efter några månaders träning). När jag gjorde lumpen så var gränsen 42 för jägare, men det var ju några år sedan. Dock så var jag inte alls fokuserad på löpträning på den tiden. Man var helt enkelt ung och alert. Nu är man lite äldre och får kämpa lite mer. Men jag vill dit ner igen!

Nästa Göteborgsvarv ska jag under 2 timmar. Kanske även under 1:50. Men det beror även på om jag ska springa med eller mot min bror. Att springa med är ju roligare, men då blir det ju den som har sämst kondition som bestämmer sluttiden. Men på sikt så ska det nog gå att komma ner i en tid ännu lägre än så tänker jag.. :)
#3
21 juli 2014 kl 09:57
Gilla
Jag tränar dessutom styrka direkt på morgonen, och springer efter barnen har lagt sig på kvällen. Jag ser till att äta mat med mycket snabba och långsamma kolhydrater direkt efter löpningen (oftast yoghurt och müssli) för att påskynda återhämtningen.
#4
21 juli 2014 kl 13:21
Gilla
Du kan ju prova att läsa det här:
http://www.styrkelabbet.se/konditionstraning-och-styrketraning/

Där beskrivs att samma signaler som bygger upp konditionen även motverkar muskeluppbyggnaden. Men allt är ju relativt. Om man inte tävlar på elitnivå så går det nog att kombinera det mesta.

Själv så märkte jag att ett underskott i energi gjorde att jag inte orkade ordentligt på gymmet efter ett löppass och jag fick successivt minska de vikter jag tränade med. Men jag tror att mer mat efter löppasset ordnade det mesta. Nu efter några månader ligger jag still i vikt istället för att minska och kraften är tillbaka på gymmet.

Jag har försökt att hålla mina löppass korta för att minska påverkan av styrketräningen, men efter råden från Henrik här ovanför så ska jag prova att öka i alla fall vissa pass.
#5
21 juli 2014 kl 15:33
Gilla
Låter bra Jakob. Klarade du även av att öka styrkemässigt medan du sprang så intensivt?

Jag får helt enkelt slita hårdare och se till att äta ikapp det jag förlorar på löpningen.
#6
21 juli 2014 kl 16:16
Gilla
Det låter helt klart motiverande. Det blir nog automatiskt så för mig att det blir mindre löpning mitt i vintern. Min brors flickvän som är orienterare påminner mig gärna om att det går utmärkt att springa terränglöpning i snö och att blöta fötter ändå blir varma av löpning. Men jag är inte så lättlurad! Jag försöker hålla mig torr så gott det går. I alla fall när det är kallt ute.

Så om jag inte ska spendera väldigt mycket tid på löpbandet så känns de varma månaderna mer attraktiva för att tillryggalägga många mil löpning. Nu på sommaren så blir det ju inte så att man tvingar sig ut, utan man vill ut varje kväll för att få ta del av det sköna vädret!
#7
24 juli 2014 kl 08:24
Gilla
Jag är själv dålig på att hålla ner pulsen när jag är ute och springer. Jag vill alltid pressa mig själv, men jag har insett att det inte alltid är optimal.

Om du tycker att det är jobbigt med pulsen så kan du ju istället utgå från andningen. Ta gärna med dig en kompis ut när du ska springa. Kan du prata helt obehindrat så kommer du både att ha ett trevligt löppass med din kompis och hålla dig inom ett intervall som gör att du kan springa långt utan att bli alltför trött.

Den stora nackdelen med att springa långa pass med hög puls är att du får en lång återhämtningstid. Men om du bara kan klämma in en vilodag så har du inte så mycket att vara orolig för. Du kommer inte att få sämre kondition.

Fokusera inte så mycket på regler, utan ut och spring och ha trevligt i ett tempo som passar dig, så kommer konditionen att komma snart ska du se!
#8
24 juli 2014 kl 10:07
Gilla
Vad är tanken med din träning? Är det att gå ner i vikt eller att bli en duktig löpare?

Det ser ut som att det är en viktnedgång du är ute efter och då är tiden en viktig faktor. Att springa långsamt eller till och med promenera förbrukar ändå mycket energi, men med skillnaden att du kan spendera mer tid i träning. Om du har att välja på att springa 2 km i ett rasande tempo och vara helt slut efteråt (och riskerat skador) eller att promenera 10 km i ett lugnt tempo så har du definitivt gjort av med mer energi på din 10 km promenad. Kan du dessutom springa vissa sträckor i ett lugnt tempo så ska du vara väldigt nöjd med dig själv.

Så mitt tips är att du börjar med att gå ner i vikt innan du försöker dig på avancerade löppass. Promenad och lätt löpning är en bra början!
#9
26 juli 2014 kl 12:17
Gilla
Ge oss gärna en uppdatering Anna om 3 månader. Det är alltid spännande att se hur det går när någon gör en satsning.
#10
26 juli 2014 kl 12:43
Gilla
Jag ställde upp i Göteborgsvarvet i våras (halvmara). Jag var otränad, men det gick bra i långsamt tempo tillsammans med mina bröder. Väldigt trevligt. Vi startade i en sen grupp, och från en mil och framåt så passerade vi mycket folks som gick i godan ro med gott humör. Jag är helt säker på att de i alla fall kom i mål. Känner du av stark smärta tycker jag att du ska ta efter dem och se det som en chans till promenad.

13 km är i sig inte dåligt. När man springer halvmara så får man ju chansen att stanna och dricka lite på vägen, så jag är inte säker på att du tycker det är jobbigare. Men du kan ju slänga in någon längre runda. Om inte annat bra för självförtroendet!
#11
28 juli 2014 kl 14:16
Gilla
Klassiska saker man behöver för att gå upp i vikt är ju kolhydrater, protein och fett. Du behöver inte äta snabba kolhydrater såsom socker, det ger massa andra otäcka bieffekter (rusning i blodsockret för att sedan ge en trötthet när rusningen är över). Försök att äta lite mera potatis, pasta, ris, mörkt bröd etc. Långsamma kolhydrater ger dig bra energi under ungefär ett dygn framöver och är perfekt för att orka långa löppass. Det som inte används hamnar på din kropp och motverkar din undervikt.

Du kan inte få en större mage genom att träna magmusklerna (eller det går kanske, men det är en så extrem träning att du gör det inte av misstag). Jag har själv en putande mage och är förhållandevis klen i magmusklerna. Ju mer muskler man får, desto bättre stöd finns det som håller tillbaka tarmar och annat i magen. Mage och lägre delen på ryggen är väldigt bra att träna rent allmänt (förebygger många skador) och oftast så räcker det med din egen kropp som träningsredskap och vikt (situps och ryggresningar t.ex.).
#12
31 juli 2014 kl 16:48
Gilla
Daniel_C: Det här kanske kan vara något. Jag har inte provat det själv, och det innebär att du lämnar ut dina Runkeeper uppgifter till tredje part (vet inte vad de skulle kunna ställa till med):
http://www.copymysports.com/
#13
31 juli 2014 kl 16:50
Gilla
Daniel_C: Här är till och med en guide över olika tjänster som gör det du vill:
http://www.dcrainmaker.com/2013/12/automatically-training-fitness.html
#14
1 augusti 2014 kl 12:51
Gilla
Jag är ute efter samma sak. Det jag hittat som fungerar bäst är Pebble. Det finns stöd för Pebble i Runkeeper, men det ser ut att vara väldigt basic. Inga möjligheter till inställningar över huvud taget. Det som Runkeeper har bestämt ska visas det är det som visas.

Det finns även en annan klocka som ser ut att vara intressant: Megallan Echo. Den är lite mindre och smidigare, men det finns inte stöd för den från Runkeeper. Dock från en del andra likvärdiga appar. Jag har inte hittat den till försäljning i Sverige.

Jag har nog insett att jag är lite för tidigt ute. Google har ju nu släppt officiellt stöd för wearables, men några bra klockor har vi ju inte sett än (även om Motorolas Moto 360 ser helt grym ut att ha på armen). När dessa kommer så kanske vi kan hoppas på något bättre än de jag beskrivit ovanför.
#15
3 augusti 2014 kl 15:22
Gilla
Runkeeper har ju officiellt stöd för Android Wear. Detta lär ju bli det närmaste standard som kommer. Vad jag vet så finns det bara 3 klockor som kör Wear än. Samsungs och LGs är bundna till samma märke på telefonen så det går bort för mig när jag kör ett annat märke + jag vill inte låsa in mig. Motorolas Wear stödjer alla nya Android versioner vilket känns helt rätt.. Jag skulle tro att alla motions appar har stöd för Android Wear inom en snar framtid.. Dock så lär dessa enheter vara ganska så dyra, i alla fall i början. Motorolas enhet uppskattas kosta 2500 kr eller högre..
#16
3 augusti 2014 kl 18:14
Gilla
Ska du börja titta på puls så rekomenderar jag att du verkligen tar reda på din maxpuls. Ett intervall på 40 slag per minut är inte konstigt inom en och samma åldersgrupp.

Så här gjorde jag för att ta reda på min. Jag sprang en slinga på ca 3 km i lugnt tempo. De sista 500 meterna sprang jag i högt tempo. Slingan slutade med en brant backe (200 m, brant lutning). Där upp blir det spurt. Helt slut efter 100 m, men jag kämpar på över min kapacitet den sista biten. Har man pulsklocka så är det ju lätt att se vad man har för pulls nu. Har man inte det så får man kontrollera på traditionellt sätt. Kanske lägga på lite för att pulsen är på väg ner när man räknar. Själv hade jag 10 slag mer än vad jag får via diverse formler, men även betydligt högre är vanligt.

Ligger du och räknar på en beräknad maxpuls som är 10 eller mer fel så kommer alla tipps om träningspuls bli rejält missvisande...
#17
10 augusti 2014 kl 19:51
Gilla
Det känns som du har fokuserat på råd som gäller styrketräning. Där är det populärt med diverse pulver och tillsatser.

Kondition är enkelt. I första hand förbränner man kolhydrater. Pasta, potatis, ris, mörkt bröd är bra exempel på energi du vill få i dig. Det är energi som stannar i kroppen relativt lång (kanske ett dygn). Jag föredrar att inte äta direkt efter en tung middag, men det beror inte på energin, utan på att jag känner mig "tung" med all mat i magen. Direkt efter passet kan man passa på att få i sig lite energi, då det tas upp snabbast då, eftersom det finns ett underskott i kroppen
kroppen. Gör man inte det så ordnar kroppen fram det själv från andra långsamma källor, t.ex. fett.

Man kan till skillnad från styrketräning springa varje dag. Dock så brukar man variera syftet med träningen. Det är ganska så extremt att springa 3 raska mil varje dag. Men man kan lägga in en 6 km runda i lugnt tempo därimellan för att få till en bra återhämtning.

Vill du få en bra fotbollsmotion så skulle jag inte lyssna på alla "ultralöpare" här inne som tycker att man ska springa väldigt många mil. Intervaller och snabbare och lite kortare löpturer ger dig en bättre kondition och en bra tålighet mot mjölksyra på planen. Försök få en riktigt bra tid på 3 eller 5 km så har du något mätbart att tävla mot om det är det som triggar dig!
#18
16 augusti 2014 kl 02:12
Gilla
Mörkret kommer. Hur gör egentligen ni andra när ni ska ta er en löptur ut i mörkret.

Jag springer på landsväg som inte är upplyst och jag börjar numera vid solnedgången (kl 20-21). Någon eller några timmar senare så har man i bästa fall månen som lampa.

Jag har skaffat mig reflexer runt fotlederna och har en enklare överdragskläder med små reflexer på. Jag ser inte sådär jättemycket, men i alla fall tillräckligt för att kunna navigera på en landsväg. Jag inbillar mig ändå att man har retat upp en och annan bilist...

Ska man behöva klä ut sig som en julgran med blinkande lampor, eller behöver man till och med en pannlampa? Finns det i så fall en risk att man bländar mötande bilar med den?

En liten sidonotis. Med mobiltelefon, pulsband, reflexer, hörlurar etc. så börjar man känna sig som en packåsna. Det är inte vikten jag tänker på, men det blir ju massa saker som man ska hänga på sig. En pannlampa blir kanske nästa sak att hänga på kroppen. Är det bara jag som känner att det skulle vara skönt att bara slänga på sig skorna och ta en runda?
#19
18 augusti 2014 kl 10:10
1 Gilla
Tack för alla bra tips!

Nu så blir det en reflexväst och en röd liten lampa monterad bak på den. Och så en enklare pannlampa. Jag hittade Black Diamond Spot för 269 kr på addnature.

Jag har även reflekterat över det faktum att man inte kan se mina reflexer om man inte själv har en lampa. Jag mötte en annan löpare och jag såg honom inte förrän vi var alldeles intill varandra. Nu tror jag inte att en kollision mellan två löpare blir katastrofal, men det blev en liten ögonöppnare för hur dåligt man syns..

Intressant test du gjort Annelie. Petzl Nao ser helt klart intressant ut om man ska ut kvällstid "offroad". Jag hoppas att jag klarar mig med en enklare lampa om jag bara ska lyckas följa en asfaltsväg och mindre grusvägar. Men den gav en hög "vill ha" faktor..
#20
1 september 2014 kl 16:46
Gilla
Ultra (+60) ska inte vara fullt än, även om det borde närma sig om det stämmer att de skulle ha 300 platser i den klassen (jag räknade till en bit över 250 anmälda nu). De kortare distanserna är alla fulla förutom The Dark Side (nattlöpning).
< < < 1 2 > > >