Foruminlägg av Roger

< < < 1 2 > > >
#1
26 mars 2015 kl 14:58
Gilla
Har gått i tankarna att köpa ett par renodlade trailskor. Men tanken slog mig att jag kan använda mina vinterskor som jag är mycket nöjd med för ändamålet. Har ett par Icebug Aurora ( se länk nedanför ). Uppenbarligen bör dubbarna ge ett extra grepp men det jag är oroad är över hur att springa på t.ex stenig terräng skyndar på slitaget av dem eller om dubbarna har andra negativa effekter kontra ett par utan dubbar.

Det jag tänker använda dem till är långpass i skogs och fjällterräng upp till maratondistans i längd.

Så min fråga är. Vad är klokast? Att köra med mina dubbade Icebugskor eller alternativet att köpa ett snarlika Icebugskor utan dubbar?

http://icebug.com/se/produkter/aurora-bugrip/
#2
26 mars 2015 kl 16:25 Redigerad 26 mars 2015 kl 16:26
Gilla
Tack för alla svar!

Bor inte långt bort från det lokala lågfjället, Dundret, så får helt enkelt se till att utvärdera dubbskorna där när snön har smält.

Eldprovet för vilka skor jag nu väljer att köra terränglöpning med blir Keb sommar classic i juli.

På snällare underlag så kör jag med de skor jag använder för torr mark/asfalt.
#3
9 april 2015 kl 11:55
Gilla
Hade svårt att bestämma mig om detta inlägg borde vara i kategorin skador och rehab eftersom det är relaterat till även det men i slutändan så är det val av skor det rör sig om. Så det fick bli i den här delen av forumet.

Jag överpronerar i mitt löpsteg och har sedan länge använt skor för överpronation, som t.ex. Saucony Omni.
Förra året fick jag problem med mina knän vid löpning och fick diagnosen hopparknä. Jag gick till en sjukgymnast som konstaterade att jag bör använda mig av fotbäddar. Jag gick till då till en erfaren ortopedingenjör. Där fick jag veta att jag hade kollapsade fotvalv och att mina fötter håller på att bli mer ”platta” och att det är sådant som händer när man blir äldre. Jag fixade fotbäddar samt fick tips om hur jag bör ändra mitt löpsteg. Det sistnämnda har jag verkligen tagit till mig och det har gjort en stor skillnad.
I stället för att sätta ner hälen först och ta långa steg så landar jag nu med främre delen av foten och tar kortare steg. Detta har lett till att jag springer med en rakare rygg och det känns allmänt bra.
Under vintern har jag använt mig av ett par neutrala icebugskor, utan inlägg, och det har flutit på bra. Men nu när det är barmark så är jag på jakt efter ett par nya skor för asfalt och grusvägar. Det hårdare underlaget innebär mer påfrestning på mina knän och jag är lite kluven över hur jag ska gå till väga.
Enligt ortopedingenjören så kan jag springa i gummistövlar så längre som jag har rätt teknik. Kan se vad han menar men det underlättar inte mitt val direkt. Han sa att en neutral sko är optimal för mina fotbäddar men att jag bör köra på med det jag redan använder, dvs. en sko med mer stabilitet.


Jag är helt inne på linjen om att använda mitt nyfunna sätt att springa fullt ut och är i valet och kvalet om jag ska köra på en väldämpad stabilare sko, som Saucony Omni, eller en neutral sko med mindre dämpning och drop som t.ex. Saucony Kinvara.
Har läst på nätet att en sko med lägre drop ska göra att man inte slår i hälen lika mycket. Men jag ställer mig frågande om det har någon som helst betydelse om det rör sig om några få mm i ett material som flexar?

Mottar gärna tips och kommentarer angående hur jag man bör tänka i det här inte helt enkla valet av skor.
#4
9 april 2015 kl 13:18
Gilla
Tack för din input. Det var intressant att läsa. Det känns som vi gör en liknande resa. Är inte ute efter en sko utan dämpning men har fått ett bra intryck av Kinvara av det jag läst och sett. Ska prova ett par till helgen hade jag tänkt.

Skillnaden i drop mellan Omni (8mm) och Kinvara (4mm) är 4 mm. Mina fotbäddar stabaliserar fotvalvet så min tanke är att det blir kaka på kaka att då även ha skor med pronantionsstöd.

Apropå att man inte behöver välja bort dämpning för att man är ute efter en neutral sko med lite drop. Jag blir helt snurrig när jag nyss upptäckte att det finns skor med maximal dämpning som t.ex. Hoka.

#5
9 april 2015 kl 13:37 Redigerad 9 april 2015 kl 13:45
Gilla
Mattias:
Har koll på det. Blev bara paff över att man nu har tre olika typer att välja mellan även om man vet att man t.ex. vill ha en neutral sko med lågt drop. De med mindre dämpning, standard skon och de med maximal dämpning.

Jag vill ha en sko som känns relativ lätt på foten så Hoka går bort pga. det. Hade varit roligt att prova ett par dock!

Tibor:
Rolig liknelse med den döda fisken :) Är definitivt ute efter att hitta en sko som känns som den rätta ögonblicket man tar på sig den. Kruxet är att utbudet på skor är starkt begränsat där jag bor. Men ska prova ett par Kinvara och andra skor till helgen hos en av sportbutikerna i byn.
#6
9 april 2015 kl 13:58
Gilla
#7
10 april 2015 kl 15:50 Redigerad 10 april 2015 kl 15:50
Gilla
Har varit och provat ett par Kinvara 4 samt sprungit med dem på löpband. Gillade skarpt den låga vikten och att skon är så pass flexibel. En annat stort plus är att min fotbädd passade fint. Hade den inte gjort det hade det inneburit en merkostnad på 900 kr.
Kruxet var dock att de var för smala framtill. Enligt det jag läst på nätet så ska 5:an ha en bredare "toe box" vilket bör läsa det problemet.

En trolig variant är dock åt att jag far ner till Luleå eller Umeå på en mer renodlad löpbutik med större utbud av skor där jag kan prova Kinvara 5, och andra skor för den delen också.

Kommer att hålla er uppdaterade om vad det slutliga skovalet blir.

Anna: Det har snöat en hel del under förmiddagen här uppe faktiskt. Hoppas att det inte ställer till problem i morgon.
#8
15 april 2015 kl 12:45
2 Gilla
Varför över huvud taget reflektera över utseendet på ens egna eller andras val av kläder när man är ute och springer?

Har man energi att ödsla på att vara stilpolis ute i spåret så tar man uppenbarligen inte ut sig hårt nog.
#9
27 april 2015 kl 08:09
Gilla
Jag har egentligen inte någon åsikt gällande hur prispengarna ska delas ut. Men det hela har fått mig att fundera.

Det känns som det är väldigt lätt att basunera ut om "sociala orättvisor" som är inne för tillfället på sociala medier via sin mobiltelefon på väg till mataffären samtidigt som man totalt ignorerar den fattiga rumänska tiggaren som sitter vid ingången.

#10
28 april 2015 kl 00:36
1 Gilla
Himlade med ögonen ordentligt när jag bläddrade igenom länkarna från den utländska pressen.

Att använda ordet rasism är direkt löjligt. Hade man enbart tillåtit blåögda och blonda löpare av nordiskt påbrå vinna, då hade det varit solklart rasism. Att enbart låta nordiska löpare vinna den största summan, och jag utgår från att det gäller alla som bor i norden oavsett etniskt ursprung, kön, sexuella preferenser, religion etc. så är det inte rasism.


Get your facts straight.
#11
4 maj 2015 kl 20:41 Redigerad 5 maj 2015 kl 10:52
Gilla
Det blev ett par Saucony Zealot. De är snarlika Kinvara i och med att det är en lätt neutral sko med ett drop på 4 mm men det har mer dämpning. Den extra dämpningen är inte helt fel med tanke med min historik med hopparknä och att jag har för avsikt att springa längre distanser på asfalt med dem, upp till 2-4 mil. Enligt killen på löplabbet så ska sulan även hålla längre än den på Kinvaran.

Har varit med om att jag fått mina löpsteg filmade bakifrån på löpband förut, men har aldrig varit med om att få det filmat från sidan. Fick sedan se allt i slowmotion och ruta för ruta på en läsplatta. Kontentan är att jag verkligen fått till mitt löpsteg och med Zealoten så kändes det ännu mer klockrent.

Jag provade även Hoka One One Huaka men var inte så imponerad. De var förbluffande lätta med tanke på volymen, men skon var inte direkt flexibel och det kändes som jag hade onödigt mycket sko på foten.

Liten kuriosa. Jag har storlek 39. Mina gamla Saucony Omni väger 274 gram per sko. Mina nya Zealot väger 210 gram per sko. Skillnaden känns mer än man kan tro.

I söndags gav jag mig ut på en tur på 12 km med blandat asfalt och terräng med en bergstopp i sikte. Halva distansen var upp och ner en backe längs en asfalterad väg. Har undvikit detta scenario tidigare pga. dåliga skor och mina knäproblem. Den här gången gick det som en dans.
#12
28 maj 2015 kl 23:38
Gilla
Koss Porta Pro. De har inte bäst ljud och sladden har en tendens att börja glappa efter en tid så att man bara får ljud från ena luren. Men de har överlägset bäst passform. De sitter som gjutna på huvudet utan att för den delen sitta åt för hårt. De är väldigt lätta. De är hyfsat billiga och de är öppna så att du hör vad som händer runtomkring dig, som trafik t.ex.
#13
29 maj 2015 kl 09:25 Redigerad 29 maj 2015 kl 09:27
1 Gilla
Jag har provat liknande lurar från Jays och Sennheiser. Samtliga är öppna lurar precis som Porta pro.

Sennheiser modellen kommer jag inte ihåg beteckningen på rak hand. Ljudet var väldigt snarlikt Porta Pro.
+ Enbart sladd till ena luren, dvs mindre sladdkrångel.
- Så fort man böjde sig fram så ramlade de av.

Jays V-Jay
+ Fantastiskt ljud. Mkt bättre än Porta Pro
+ Lätta eftersom det är helt av plast
- ( stort -) de går lätt sönder pga plaskonstruktionen. Dvs. de är egentligen inte lämpade att ha för utomhusträning.


Sedan finns det dessvärre inte så mycket att välja på för en rimlig peng om man vill hörlurar som är öppna och lätta.
#14
29 maj 2015 kl 12:55
1 Gilla
Ingen orsak Tibor! Du har gett mig en hel del input i de få trådar som jag startat så det bara är kul att kunna ge hjälp tillbaka :)

Det var just Sennheiser PX100-II som jag hade förresten.

Jag förstår mig inte på varför in-ear år så populärt. OK om man springer på löpband i ett gym och man vill skärma av sig från omvärlden, men för utomhusbruk är det väldigt opraktiskt.
#15
1 juni 2015 kl 07:43 Redigerad 1 juni 2015 kl 07:44
Gilla
Tim P: Wow! Det hade jag ingen aning om. Försökte en gång bråka med CDON om att få ett par nya för att sladden strulade men de sa i princip - Glöm det! Är ändå på mitt 4 par Porta Pro.

Hörlurar som man använder dagligen bli förbrukningsvaror, oavsett vad som stod på prislappen.
#16
8 juni 2015 kl 09:54
Gilla
Har kört två pass med mina Icebug Aurora i fjällmiljö i helgen. Det var mycket sten, grus, rötter, plank och off-trail genom busksnår. Ovandelen av skorna är inte alls gjort för att tåla den behandlingen uppenbarligen. De såg fräscha ut före men nu ser det ut som en hund har tuggat på dem..... Jag upplevde att fästet på stenblock inte var riktigt hundra heller. Kontentan blir att de får förpassas till enbart vinterbruk.

Beställde ett par Salomon Fellraiser, som man kan få till en billig peng, och ett par rejäla gaiters.
#17
9 juni 2015 kl 10:57 Redigerad 9 juni 2015 kl 10:58
Gilla
Jag förstår mig inte på könsstyreotyper över huvud taget och tycker att det hör till det förgånga. Jag applåderade när t.ex. Toys R Us kom ut med en katalog när bägge könen leker med dockor och vattenpistoler t.ex. Så i det stora hela så känns det som det håller på att bli bättre i samhället med könsnormer.

MEN det finns ett stort undantag. Träningsskor. Väldigt många skor för kvinnor är antingen rosa, lila, pastellfärgade eller en kombination av det. Skor för herrar kommer inte strikt enbart i svart eller camouflage utan finns i en hel uppsjö av olika färger. Dvs. det är specikt skor för kvinnor som i en mycket större grad är könstereotypa när det gäller utbud av färger än de för män.

Eftersom vi lever av en värld som styrs av utbud och efterfrågan så undrar jag helt sonika om forumets kvinnliga, och manliga också för den delen, medlemmar kan svara på frågan.

-Är det viktigt att skor ni köper är i en söt färg?

Anledningen till att jag tycker att det är intressant är att jag som man med små fötter uteslutande köper löparskor för kvinnor och jag kan inte för mitt liv förstå varför man måste bli begränsad till dessa färger*.


*Givetvis finns det även skor för kvinnor som inte ser ut som prinsessbakelser, men det finns väldigt många som gör just det.



#18
9 juni 2015 kl 12:02 Redigerad 9 juni 2015 kl 12:03
Gilla
Bild uppladdad av Roger
Definitionen av vad som är manligt och kvinnligt när det gäller just färger är konstruerat av samhället.

Kan bidra med mitt senaste inköp. Dammodellen av Salomon Fellraiser i storlek 39. Dock tycker jag att just de skorna är så otroligt over the top så att det faktiskt blir bra. Ett motsatt problem för män är att löparkläder generellt oftast bara finns i svart eller andra mörka och tråkiga färger. Mot mina i övrigt väldigt svarta kläder fungerar skorna som en färgklick.



#19
9 juni 2015 kl 23:59 Redigerad 9 juni 2015 kl 23:59
1 Gilla
Jag är väl medveten om att företagen som tillverkar skor i de färger de gör dem för att finns en efterfrågan. Men jag är intresserad hur de som köper damskor, oftast kvinnor, resonerar när det gäller färger. Därav min trådstart och frågeställning.

Jag förordar inte att damskor ska ha "killfärger". Det existerar inte lika mycket stereotypa färger bland skor för män även om det förekommer. Jag tycker att skor bör finnas i alla regnbågens färger för alla.

Utöver att jag själv inte diggar pastellfärger så kan jag tillägga att jag har två barn, en flicka och en pojke. I den utsträckning det är möjligt så vill jag skärma av dem för samhällets förutfattade meningar på vad som är typiskt manligt och kvinnligt så att det får verktygen att själva definiera sina personligheter, val och preferenser.
Under min uppväxt så tillämpade mina föräldrar samma tänk för mig, min bror och mina systrar. Vi fick alla både typiska pojk- och flickleksaker. Vi växte alla upp till någorlunda sansade individer.

En intressant tanke som nämnts i tråden är möjligheten att bygga ihop en sko med en konfigurator på en sida på nätet. Det är nog bara en tidsfråga innan sådana alternativ dyker upp.
#20
11 juni 2015 kl 15:40 Redigerad 11 juni 2015 kl 15:40
Gilla
Har hört mycket om att Salomon skor i regel är åt det smala hållet. Så var fallet gällande Fellraiser och Fellcross 3 där jag måste gå upp till 40 i stället för 39 som jag brukar ha. Men då det lutar åt att jag är mer intresserad av Salmon Sense 4 Ultra, och inte har möjlighet att prova just den modellen på de lokala affärerna, så undrar jag hur den är i storlek? Är den mindre/smäckrare som de andra Salomon skorna eller är t.ex. en i storlek 40 som en "riktig" 40?

Tack på förhand!
< < < 1 2 > > >