Foruminlägg av Björn Wimnell

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
10 juni 2017 kl 13:36
Gilla
Sprang i fjol och kan tipsa om Runars hemsida där i stort sett allt man behöver veta om loppet finns beskrivet.
http://www.runarweb.com/nycm_e.php
#2
27 juni 2017 kl 21:08
Gilla
Ajdå Åsa!

Som Johnny skrev är det stor risk att det är peroneusproblematik bakom ditt problem. Fick också ont i början av året och trodde då (efter lite nätsökning) att det var ett slemsäcksproblem.

Efter lite huskurer (Voltaren mm), utan lyckat resultat kom jag fram till att det måste vara peroneussenorna som spökade. I mitt fall beror detta med största sannolikhet på för hårda hälkappor. Ffa var det Asics Gel Noosa Tri som slutligen nötte ner senorna så pass mycket att vattenlöpning var enda möjligheten till löpträning, eller vad man nu ska kalla det för. Rätt kul, men något muppig känner man sig ju i bassängen. Med eller utan flytbälte är en smaksak. Utan är klart jobbigare.

Mitt råd är att se över skorna och se till att de inte skaver vid och under ankeln. Tyvärr visade det sig att "mitt" märke Asics har hårda hälkappor över nästan hela linjen. Sprang SM i år i mina DS Racer, som faktiskt funkar rätt bra med en tunn extrasula. Har införskaffat Nike Free Run och Saucony Kinvara, där den sistnämnda är skon jag sätter mitt framtida hopp till.

Uppsökte sjukgymnast och gjorde även ett ultraljud för att definitivt bringa klarhet i mina problem. Totalt blev det ca 45 dagars löpvila för min del.

Lite länktips: https://runnersconnect.net/peroneal-tendinitis-tendonitis/ https://www.altavita.se/peroneustendinos/
#3
9 mars 2018 kl 17:44
Gilla
Tejpade tidigare inför varje löppass. Numera sätter jag en silikontuta på mellantån, vilken separerar tårna och skapar utrymme för nerven. Sparar mycket tid inför löprundorna. Hittas bl.a. på Plusvardag.se.
http://www.plusvardag.se/fotter/fotbesvar/taskydd-silikon-l-6-pack
#4
11 april 2018 kl 19:44
Gilla
Känns lite Stockholm 2012 detta. Ska bli riktigt kul, trots vädret och knackiga förberedelser. Håller tummarna för medvind från Hopkinton till mållinjen.
#5
15 maj 2018 kl 22:30
Gilla
Fick också startbeviset idag och hamnade i startgrupp B, utan att ha gjort nån tid i närheten av seedningstiderna som står listade på hemsidan de senaste två åren. Riktigt nöjd med detta och gissar att det är pga det stora antalet anmälda som gjort att jag fått en bonusplats på gamla meriter.
#6
19 maj 2018 kl 08:51
Gilla
Gula DS Racer 10 (229 g) eller gröna Kinvara 8 (252 g). Ingen jätteskillnad direkt. Har strumpor och tröja som matchar med Kinvara och har inte sprungit i DS Racer i år, så Kinvara lär det bli. Å andra sidan 2:59:59 eller 3:00:01. Hur trygg är jag med träningen inför egentligen...
#7
24 maj 2018 kl 20:12
Gilla
Alltid lika spännande att kolla väderprognoserna i god tid före loppet. Springer SM för tionde gången i år och roade mig med att kolla temperatur för mina tre bästa resultat, som är från 2012, 14 och 15. Lägger man ihop temperaturerna för dessa tre lopp visar tempen på 28-29 grader. Jämför man det med prognosen på yr.no... Men, positivt är ju som nämnts att det förhoppningsvis blir rejält drag på publiken.
#8
24 maj 2018 kl 21:38
Gilla
Det stämmer Annika. Jag slog bara ihop temperaturerna. Inte särskilt vetenskapligt... Klickade på Hans länk i #430 och läste lite om loppets historia. Kul läsning för övrigt. Kollade igen och officiella siffror är; 2012 - 3 grader / 2014 - 13 grader / 2015 - 10-11 grader.

Hade ju varit trevligt med en repris på 2015, eller 2014.
#9
25 maj 2018 kl 06:25
Gilla
#459 - laddade ner appen igår, så ja, det finns en app.
#10
25 maj 2018 kl 20:31
Gilla
Blir Kinvara 8 på SM. Hämtade precis ut mitt andra par Kinvara 9 på Stadium. Har inte använt första paret än, så nu är jag kittad fram till jul 2019.

Kan hålla med om att Adidas gör snygga pjuck, bl.a. årets Boston Marathon Edt. Tyvärr var det Adidas som gav mig Mortons, så inga Adidas mer på mina fötter.
#11
2 juni 2018 kl 20:45
Gilla
Överlevde tack vare duscharna och gång vid varje station från 27. Nojjig för att vägga rätt tidigt in på loppet. Släppte 3-flaggorna direkt från start, men startade ändå rätt positivt, vilket straffade sig. Tyckte det var rätt skuggigt ändå första biten.
Ruggigt kämpigt idag och utan slangarna Olof skrev om vete fan hur detta hade slutat. Visste på förhand att det skulle bli väldigt trångt från start iom de arbeten som pågår längs med Lidingövägen och enspårigt ute på Valhallavägen. Inga större problem från B dock.
Tråkigt att höra att grejerna tagit slut för löpare längre bak i fältet. Borde ju inte kunna ske, särskilt när det som vanligt var 25% manfall redan från start, som alla andra år.
Annars är jag inget stort fan av söder. Har inget alls med att jag är gnagare... Från 36 var det enda jag kunde fokusera på den kalla Erdinger som väntade på LIP. Tryckte ner tre stycken rätt raskt. Hoppas ingen blev utan. Flaskan efter målgång var snygg men den var ju som Olof skriver rejält varm. Gav inte ens svalka när jag tömde den på skallen.
#12
8 juli 2018 kl 00:08
Gilla
"Ont i huden" - lite svårtolkat. Kan det vara så att du har ont centrerat under framfoten? Kan i så fall vara Mortons, vilket känns rätt så rejält. Nervkläm mao. Finns säkerligen flertalet trådar kring detta ämne här på Jogg. Själv drabbades jag av detta efter att ha sprungit en hel del i för smala skor, vilka i mitt fall var Adidas Boston.
Alltså, se till att inte springa i för trånga/smala skor. Jag har löst mitt problem med en silikontuta på tå tre, vilken separerar tårna och ger utrymme för nerven och är sedan dess smärtfri. Till en början tejpade jag några varv runt "ringtån", men har numera alltså hittat en enklare lösning för att separera tårna.
#13
8 juli 2018 kl 09:18
1 Gilla
Går att köpa på Plusvardag.se, https://www.plusvardag.se/fotter/fotbesvar/taskydd-silikon-l-6-pack

Jag tycker den är helt suverän, men i en tidigare tråd fanns lite fler tips på hur man kan separera tårna och ge nerven bättre utrymme.
#14
16 augusti 2018 kl 13:08
Gilla
Hej Jasko
Jag hade under en längre period upplevt att ffa DS Trainer låg och gnagde lite vid utsida ankel, men tänkte inte mer på det än att dojjorna kanske blivit lite högre runt hälen. Köpte sedan ett par Asics Gel Noosa Tri 10, som killen på Löplabbet hävdade var exakt likadana som DS Trainer. Det var dem inte! Hälkappan på Noosan är rejält hård. Skrev såhär i dagboken, 27/1-17: ” Tänkt distanspass i lugn fart gick lite snabbare. Nya Noosa lite höga runt ankeln, men annars bekväma.”

Långpass två dagar senare: ” Blåsigt idag, men annars helt ok med +1 C. Ont i fotleden efter test av Noosa i fredags.”

Efter ytterligare en testrunda gick det i stort sett inte att springa överhuvudtaget.

Trodde först det var slemsäcken, bl.a. efter telefonkonsultation med sjukgymnast. Efter ett besök på Alta Vita i Solna bokade jag upp ett ultraljud den till den 1/3, där det konstaterades en blödning vid senan bakom ankeln. Stötvågsbehandling bokades in 2/3. Naprapaten körde längs med Peroneus/utsida vad och det kändes rejält lite högre upp.

Två veckor senare började jag jogga lugnt och ökade på distans allteftersom.

Anledningen till att jag åkte på detta tillskriver jag alltså hårda hälkappor, som ligger och gnuggar på Peroneus. Med tiden blev senan rejält irriterad. Letade ett tag efter ett par skor med mjukare hälkappor och kör nu enbart i Kinvara. Är fortfarande på jakt efter nån alternativsko.

Körde mest simning och vattenlöpning som rehab. Blev lite längdskidor också samt att jag investerade i rullskidor, som nu står och samlar damm i förrådet. Kör nu med foamroller innan jag ger mig ut för att få lite genomblödning i vaden.
Tips på rehabövningar och annan bra läsning, hittade jag här: https://runnersconnect.net/peroneal-tendinitis-tendonitis/

#15
16 augusti 2018 kl 18:43
Gilla
Hade förträngt den ångest jag fick när jag läste den artikeln, men tog ändå med mig tåhävningar med rakt och böjt ben därifrån och den där sidorörelsen, först utan motstånd och senare med slang. Nämnas bör att jag fick mer positiv feedback när jag gjorde en ordentlig undersökning och de trodde på att jag skulle kunna genomföra sm, vilket jag senare gjorde tre månader senare. Så, det finns ju ljus i mörkret.

Följde maratontråden inför Stockholm där jag blev imponerad av ditt tidsmål, men ffa den tid du tillbringade på löpband. Jag upplevde större irritation/smärta vid uppförslöpning, så jag försökte undvika en låg vinkel vid vristen generellt. Inget vidare tryck uppför backarna mao.

Tänkte att du kanske fortfarande nöter på bandet och då ställer in det på 1-x % lutning
Kanske känner du ingen skillnad på uppförs- kontra planlöpning? Blev själv påmind om detta när jag skulle köra intervaller på semestern. Bandet mäktade dock bara med 5:00 tempo, så körde på 3%. Inga känningar i senorna förvisso.
Artikelförfattaren är ju även inne på att fart påverkar, vilket ju känns rätt logiskt.

Anna, i artikeln beskrivs att ihopsjunkna fotvalv påverkar insidan av ankeln och att det då är logiskt att anta att ett högt fotvalv påverkar senorna på utsidan. Jag vet dock inte om jag har ett högt fotvalv. Tror det är rätt 'normalt' i mitt fall.
#16
2 oktober 2018 kl 20:39
Gilla
Vurmar för Saucony Kinvara med fyra par i rullning för tillfället, men beställde faktiskt ett par Turbo på Stadium för 1500:- igår (300 kr rabatt gällde endast igår tyvärr). Finns att beställa i stl. 41-45. Jag förlitar mig helt och fullt på Anders inlägg och lovord över dojjan.
#17
14 februari 2019 kl 21:54
1 Gilla
Runners bjuder nu ut VF till det facila priset av 2699:-. Mina orangea ligger fortfarande oanvända, så hoppar över denna gång. http://www.runnersstore.se/articles/nike-vaporfly-4-flyknit-unisex/870159.aspx
#18
22 februari 2019 kl 17:38
Gilla
Staffan, Fredrik Zillén gjorde en test med VF. Hittar inte filmen nu, men bör ha funnits på hemsidan, http://www.fredrikzillen.se, alt. på Youtube.

Han tyckte främst att de gynnade framfotalöpare har jag för mig.
#19
26 februari 2019 kl 18:06
Gilla
Ett litet varningens finger höjs efter att jag själv i början av min nyfunna löparkarriär körde i Tempo och därefter Boston, vilket ledde till Mortons. Rätt övertygad om att de sköna, men ack så smala pjucken var orsaken. I den här tråden framkommer det rätt tydligt att Adidas är lämpliga för dem med lite smalare fötter.
#20
26 mars 2019 kl 22:00
Gilla
Kan vara peroneus som spökar lite. Finns en hel del att läsa om du googlar lite. Det område du markerat är där största smärtan har uppstått under mitt pågående peroneusproblem. Mina problem började vid ankeln för att senare kulminera med rätt rejäl smärta i det röda området. Lite lurigt, för senare, vid stötvågsbehandlingar gjorde det absolut mest ont längre upp på vaden (peroneus fäster vid knölen strax under utsida knä). Inte alltid lätt att avgöra vad problemet beror på. Höfter, skor utan stöd, svag bål etc. Ska själv på löpanalys inom kort för att reda ut mina problem en gång för alla (?)!
< < < 1 2 3 4 > > >