Foruminlägg av Peter Bengtsson

#1
16 februari 2009 kl 23:49
Gilla
Efter att hittat och läst denna tråd blev jag tok-fast. Sido länkar, Youtube klipp och lejonparten av Gordon-Piries bok, allt har jag slukat. Så sedan 11 februari har mina Newton All weather tagit sig från Boulder till Köln, där de fastnat i något UPS-lager i väntan på att göra mig till en framfotslöpare.

Undertiden har jag mentalt försökt förbereda mig. De två senaste passen (~20km asfalt) har jag fokuserat på HUR jag faktiskt springer och försökt komma in i lyfta-fötterna istället för att klampa-fram. Resultat? Vänster vad stel; framsidan av låren ömmar. Detta trots, eller kanske tack vare, att jag hela helgen irriterat sambo och dotter med att tassa runt på framfoten så fort jag varit inomhus. :-)

Går förresten från Mizuno (de jag sliter på nu är ett par wave creation 9) till Newton.
#2
21 februari 2009 kl 15:24 Redigerad 21 februari 2009 kl 15:28
Gilla
Tack! Det gjorde de till sist men...

Besvikelse 1:
...först efter det sedvanliga strulet med UPS. (UPS kan inte uppge när på dagen de kan leverera; de ringer aldrig innan; det går inte heller att ringa till budet för en mer specifik tid då leverans till avsedd adress kan ske. Kort sagt, tar man inte ledigt o stannar hemma hela dagen brukar det sluta med en gullapp i brevlådan som upplyser om att de nu "försökt leverera - men ingen var hemma". Tisdag, ondag och torsdag gick.
Denna gång slapp jag dock hämta paketet själv på Sturup.
Fredag eftermiddag (20 feb), på väg till dagis, såg jag nämligen en budbil ute på stan! Budkillen var trevlig o hjälpsam samtidigt som han uppenbart verkade frustrerad över att de inte har några tjänstetelefoner - det är ju han som får springa i alla trappor utan att leverera paket...

311:- i tull, var av 138:- var expeditionsavgift
Blev alltså dyrare än jag hoppats.
#3
21 februari 2009 kl 15:26
Gilla
Besvikelse 2:
Av det Roland beskrev från sitt köp för drygt ett år sedan (7 feb. 2008) fanns inget kvar.
Inga strumpor; Ingen nätpåse; Ingen CD och inte heller någon broschyr.
Faktiskt var det inte någonting alls som följde med, inte ens en liten produktlapp eller en silikatpåse för att skydda mot fukt. Förutom skorna och en invoice över fraktavgiften på 45$ -i två ex.- var kartongen sopren...

Skorna:
Otroligt lätta. Sitter skönt. Något mindre i storleken än jag trodde eller snarare så att man behöver lite mer luft framför tårna än normalt då foten trycks framåt i steget. Hoppas jag har tillräckligt.
Mesh-tyget känns vid första anblicken lite "billigt".

Ska ta dem på jungfrufärd i slaskvädret nu. :-)

#4
25 mars 2009 kl 00:31
Gilla
Som svar på Zingos fråga om provrundan...
21 feb:
Tog kuvertet, som ändå bara skulle till andra änden av stan, i fickan och lekte budfirma. På väldigt pigga ben gav jag mig iväg. Hade tänkt ta det lugnt men det blev svårt. Jag hade inte kollat hur långt det var tur o retur, var bara sugen på att prova skorna. Och dit kan jag säga var en fröjd! Halvvägs hem däremot kom en snabbt stegrande känsla av kramp i vaderna. Kände mig som kapten Ahab, fast med två istället för ett träben :-) Tog mig hem men jävlar vad det stramade! Kollade först då på jogg hur långt det varit...8km... Helkorkat, det insåg jag snabbt!

Och det är väl en av anledningarna till att det tog en månad innan jag skrev denna rapport...
Kunde inte springa alls (!) på en vecka. Snörade sedan på mig dem för att bara ta ett par varv i parken. Lovade min sambo att vara tillbaka om 30min. Efter inte ens 20 minuter kom jag haltande. Två varv i parken (ca 1,5km) var allt vaderna orkade! Sedan blev jag turligt nog sjuk och sängliggande så jag plågades inte så mkt av att inte kunna springa :-)

Har sedan bara provat dem ett par gånger. Ex. vid intervall på bana men bara som sista km.

Varför?
1. Blev lite avskräckt av den smärta jag kunde dra på mig genom att inte gå långsamt fram.
2. Bestämt att ta det i max 1km/ dos ett tag fram över.
2. Ska springa "Helvetet i Nord" den 13 april, så uppehållet feb/mars får inte följas av fler missöden.
#5
25 mars 2009 kl 00:35
Gilla
Kan säga hittills om skon att:
-jag tycker de slits lättare än ett par vanliga skor.
-jag sliter dem längre fram än jag trodde jag skulle göra - främre delen av skon - tår och övre halvan av "dynorna" (lugs). Men det är ju fullt möjligt att jag springer lite fel.
-Dynorna under skorna kändes konstiga i början, speciellt under höger foten. Som om de låg snett och de sista ut mot lilltån låg i fotvalvet! Hoppas att det bara var ovana och inte fel storlek.
-greppet känns lite opålitligt vid isig men även lätt grusad cykelväg. Har hittills inte upplevt den trygghet i grepp som Roland beskrev.
-svårt att inte trycka på.
+-0 Meshtyget. Sprungit för korta sträckor för att kunna bedöma om det gör någon skillnad.
+svårt att inte trycka på!
+Känslan. Det är ROLIGT på ett helt annat sätt när man tagit på dem o ska ut o springa. Inte bara att de är lätta, det finns det andra skor som är och mer där till, utan att själva kroppen ställer om till en mer framåt lutande hållning då det inte går att springa på något annat sätt. Hållningen känns positiv. Och denna -här-kommer-jag-med-ett-leende-känslan kan man springa fortare av bara den.
+Den känns skönare och sitter bättre för varje gång jag använder den.
#6
25 mars 2009 kl 00:56
Gilla
Terränglopp. 1 timmes tågresa från Helsingör.
Max antal deltagare 1000st.
Drygt 75 platser kvar men nästan inga svenskar!

Antingen 10,8 km eller 21,1km
100 resp 135 kronor (danska) kostar det.

Läs mer o anmäl online på: http://www.nordtrim.dk/
Kommer garanterat bli sjovt!
#7
26 mars 2009 kl 11:46
Gilla
Vad kul att vi blir fler!

Från Lund är det nog lättast att åka över Köpenhamn.

Kollade med en sökning på -http://www.dsb.dk/Rejseplan/bin/query.exe/mn?L=vs_dsb&seqnr=1&ident=0o.01637873.1238061696&ml=m&OK#focus

Förslag 1:
Lund 6.51, byte i Malmö 7.22 framme vid Huvudbangården kl 7.57
Byte till S tåg E mot Hilleröd 8.05, framme 8.45
Byte till lokaltåg mot Tisvildeleje 8.50, framme 9.18 vid Godhavn st
Därefter promenad till klubbhuset som jag la upp en "runda" med joggkartan till här: http://jogg.se/default.asp?sida=map&id=186391

Det går även ett tåg 9.05 från Köpenhamn och då är man framme 10.18. Själv tycker jag nog det är lite snålt med tid innan starten kl 11 resp. 11.15.

Ses!
#8
12 april 2009 kl 22:38 Redigerad 12 april 2009 kl 22:42
Gilla
Bra kollat!
Håller fullständigt med. Tycker vi tar 6.36.

Då jag la förslaget så trodde jag att jag skulle köpa biljett i förväg...
Snik-genen i mig såg nämligen att ett alla zoners (9+) klipp-kort, skulle kosta 40dkr köpenhamn-godhavn. Dvs halva priset mot kontantkostnaden.

Insåg sedan - igår - att det inte finns en chans att hinna med det så då övergick jag till biljett via sms som DSB har börjat med. Då jag varit i Landskrona över påsken var det inte svårt att byta mobiloperatör till danska Telia, Deras mobilnät har jag ofrivilligt bytts till vid flera tillfällen tidigare så nu tänkte jag att jag skulle utnyttja det hela till min fördel. Där tog min fiffighet för att sova en halvtimme längre slut. Det kanske är så att det inte räcker med operatörsavtal utan att det också måste vara ett danskt i stället för ett svenskt SIM-kort i telefonen? Hur som helst så fick jag det inte att fungera.
Ses på stationen i Lund vid 06.30 alltså!
#9
7 december 2009 kl 13:04
Gilla
Sedan i maj har jag haft skorna liggandes på jobb.
Svidat om och tagit riktigt riktigt korta rundor med dem (max 1km) någon gång i veckan...

Tack för infon förresten Philip! Jo, jag slet nog tådelen då jag bromsade. Hade lite svårt med löptekniken i början. Kändes ruskigt fort att springa utan att sätta foten framför sig utan bara släppa den rakt ned. Så det har blivit mer teknikträning överlag.
Med det menar jag mer amatörmässiga övningar i att landa på mitt/framfoten. Till viss del tror jag dock jag lyckats. Detta för att jag inte haft problem med mina knä alls detta år.

Hur som helst, dessa små fjutt test i Newton ändrades plötsligt för någon veckan sedan. Jag fick punktering på väg till jobb. Det händer lite då och då men nu hade jag planerat cykla lite längre på väg hem och hade racern o glömt lilla sadelväskan hemma... Fick dumpa cykeln på jobb. Ta bussen hem sedan? Nä, inget alternativ. Återstod då att välja ett par gamla urtampade Mizuno eller, Newtonskorna. Kände viss oro men det blev Newton. Tog med de andra i ryggsäcken som reservplan.

Resultat? Kändes hur bra som helst! Jag "feg" sprang visserligen men kände inte det minsta stumnad i vaderna. Lite smärta i ena smalbenet efter drygt 10km (jag har ca 12km hem fr jobb) det var allt! Och inte ett spår av träningsvärk dagen efter!

-> Newton är tillbaka i veckoschemat :-)

#10
24 maj 2010 kl 10:13
Gilla
Apropå vätska...
Halvvägs in i loppet dyker det upp vätska - till vänster! Vems elaka idé var det att lägga vätskekontroller på vänstra sidan? Hur tänkte arrangörerna? Alla de som gick eller sprang lite långsammare är så klart törstiga och vill över samtidigt måste de som sprang lite fortare och tyckte att "va, en till? redan?", de behövde plötsligt hålla till höger - häpp! så blev det vägkorsning i Saigon...
http://www.dailymotion.com/video/xlx3_crossroads-at-saigon_sport
#11
13 juni 2010 kl 22:48
Gilla
Håller helt med Henning. Trodde de skulle hålla startgrupperna, eller att folk skulle ha vett att starta efter kapacitet. Står man låångt framför 1.30 farthållarna - går man då ut i 4.45 o typ "känner på formen" de första km?

Misstankarna om usel planering kom krypande då jag hämtade nummerlappen fredag kväll. Skulle vara öppet 17-20 och stämningen då jag dök upp halv åtta var... platt, avslaget och långt ifrån en känsla av en löpfest runt hörnet. Lördag förmiddag; Infotältet; 10.30 : En - en! liten lapp. Upptejpad på undanskymd tältvägg som var en kopia av mejlfråga angående matserveringen på danska sidan... Tidsstrulet ett skämt! Att först förneka vetskap om problemet, sedan skylla på att folk inte gått över mattorna; kraschad sms-tjänst; noll kontroll vid persedel utlämningen etc etc Jo, VARFÖR kunde de inte haft klädinsamlingslådor typ EMAUS/ Erikshjälpen på danska sidan? Det var väl självklart för alla, (utom organisatörerna?) att folk skulle behålla kläder som de sedan skulle slänga då lastbilarna körde 90 minuter innan start?

Personligen så hade jag önskat mycket sämre väder, pisskallt o regn. Då hade envishet fått avgöra o inte seglarkunskaper :-)

Förlåt att jag bara gnäller.

++++
Blev glatt överraskad över Nutella tältet! Det var tveklöst BÄST av allt! Men skulle funnits i mål istället :-)
#12
16 juni 2010 kl 22:06
Gilla
Haha vad kul "jag vill ju kunna bada i havet och inte i vassen"!!
#13
22 juni 2010 kl 00:33
Gilla
Åter till frågan Staffans ställde som startade tråden: Varför satsar inte fler på löpning?
Att kraven på oss från arbetslivet skulle vara mindre idag tror jag bara är trams. Vilket är värst, kravet från Kina eller Brukspatron? Nä, jag tror det är precis som Claes antyder i ledaren - att vi är latare idag än vi var på 80-talet. Mer bil, mer TV dvs mer sitta still... Feelgoodchipsätarna det är de som är fler idag tror jag. :-)

#14
20 maj 2011 kl 14:41
Gilla
Borgskalan (under "inställningar") i all ära
men viktigare är väl ändå Bristol? :-)