Foruminlägg av Johan Kling

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
30 september 2013 kl 06:37
Gilla
Hej alla! Mitt första inlägg på jogg. Fantastiskt vad grymma alla i den här tråden är. Grattis till jättebra prestationer!

Jag sprang (nåja) mitt första LL - tog mig runt på 3:05. Hade lite högre mål än så men hade nog inte min bästa dag och banan var kanske ännu mer sugande än jag hade trott.

Bara jag som var lite besviken på arrangemanget? Startade i startgrupp 9 och min sluttid var t.ex. off med 17 sek (om man kan lita på garmin-klockan jag använde). Nån annan som upplevt det? Inte för att det spelade så jättestor roll den här gången men det hade varit rätt trist om man öste sista kilometern för att ta en måltid tex.

Sen var det ju rätt mkt köande både på och utanför banan. Var i ropsten 2,5 timme inann start och hann varken värma upp eller stretcha för att det tog en sån tid att komma på bussen, stå i toakö, gå till start och det vanliga fipplandet med nummerlapp osv.

Köandet i spåret är väl inte så konstigt - hoppas det blir bättre nästa år då man står i bättre startgrupp (missade tyvärr omseedning med 2 dagar)

Annars en kul bana och en fin löpardag, och jag är trots allt jäkligt nöjd med att ha kommit runt!
#2
30 september 2013 kl 07:37
Gilla
@Erik Nä, ingen auto paus tyvärr. Startade klockan nån sekund efter startskott och sen rullade den tills målgång. Har stämt med nån sekunds diff på alla andra lopp jag sprungit. Så stressat som startskottet var i förhållande till speakern så misstänkte jag att det kom för sent - kan det vara så att tiden går på klocktid och att starten gick 17,18 sek för sent? Vore ju väldigt konstigt men...
#3
30 september 2013 kl 07:55
Gilla
@Anders Bra förslag, men såhär direkt så får jag inte fram starttid på sekunden, bara 13:50 vilket stämmer. Visste att det var bruttotid och att det är lite längre än 30k - men från startskott till målgång borde väl vara det som gäller? När jag tänker efter så tror jag dessutom att klockan vid målgång stämde med min garmin - spurtade nämligen med 3:05 i sikte och klarade det både på min klocka och själva målklockan - men inte enligt resultatlistan.
#4
1 oktober 2013 kl 21:23
Gilla
Jag har sprungit sedan i vintras, från att i stort sett inte sprungit alls tidigare så har jag nu snittat 2-4 mil i veckan under året. Tränade väldigt mkt enligt devisen att jag skulle göra PB varje runda. Fick löparknä följt av hopparknä efter några månader och läste på litegrann. Kom in på pulszonsträning och började misstänka att jag hade kört för hårt. Så sedan i somras har jag kört 3 pass iveckan, ett långpass, ett distanspass och ett intervallpass. Fungerat jättebra på så vis att jag inte blivit skadad, iofs känt av hopparknät en del men det är hanterbart och gör inte ont under passen längre.

Tycker dock inte att jag förbättrats nämnvärt så jag börjar fundera på vilken puls man egentligen ska ha under träning. Försökt uppskatta tröskelpuls och har lagt låga tröskeln på 168 (baserat på att man ska kunna prata obehindrat där så känner jag verkligen inte att jag kan lägga den lägre - för prata obehindrat vettetusan om jag kan :))

Mkt av träningen ska ligga i zon 3-4 enligt de källor jag sett, alltså 80-100% av tröskelpuls. Jag har kört på det men det innebär ett ganska lågt tempo på t.ex. distanspassen. Sett på många ställen att man ska hålla tex halvmara-fart på distanspassen men då går min puls upp i tröskelpuls direkt - vilket den alltså inte ska? Å andra sidan känns det konstigt att ligga i tex 5:30-tempo på 7-kilometerspassen och sedan snitta 5:05 på Sthlm halvmarathon. (Är rätt mentalt jobbigt att springa 21 km i typ samma tempo som man normalt håller på 6*1000 meters intervall...)

På halvmaran (1:49) snittade jag 172 i puls, på senaste milloppet (51min) 176. Också hört att tröskel är vad man orkar hålla en timme - så då borde det ju vara runt 175 då kanske? Men det är så oerhört långt över prattempo känns det som.

Så, vad tror ni? Är det rätt väg jag kör nu eller borde jag köra hårdare pulsmässigt? Kommer fortsätta köra ca 35km utspritt på 3 pass i veckan.

Tacksam för alla typer av gissningar.
#5
1 oktober 2013 kl 21:41 Redigerad 1 oktober 2013 kl 21:41
Gilla
höll f.ö. 170 i snittpuls på LL.

Dela gärna om ni har en uppskattad tröskelpuls och nåt exempel på tävlingspuls för att visa hur ni tänker kring det. Vore väldigt intressant att se hur andra gör.
#6
1 oktober 2013 kl 22:09
Gilla
@Micael
10km avg 176, max: 185
21km avg 172, max 185
30km avg 170, max 179

Tycker det känns rimligt att som ni säger gå mer på känsla än på siffror. Jag kollar inte klockan särskilt ofta utan använder den mindre och mindre - man lär sig ju ungefär hur man ligger. Det jag tycker är svårt/ intressant är väl snarare att uppskatta hur mkt man ska ta ut sig på träning jämfört med tävling. Men då låter det som att man nog kan ösa på lite mer då iallafall. Påstås på en del ställen att det allra sämsta är att ligga på 100-105% av tröskel vilket det känns som det är rätt stor risk för om man löper på på distanspassen? Är det det som är syratröskel? Tycker det är lite svårt att känna när mjölksyra börjar produceras.
#7
1 oktober 2013 kl 22:26
Gilla
@Micael. Tack så mkt! Ser bättre ut än McMillan s farter som jag sneglat lite på tidigare. De här ser faktiskt ut typ exakt så som jag känt att det "borde" vara.
#8
3 oktober 2013 kl 19:48 Redigerad 3 oktober 2013 kl 19:50
Gilla
Har också märkt en ganska stor skillnad för mig. ca 30 sek/km skulle jag gissa att det är för mig på långpassen. Kan dock delvis ha att göra med att det varit något backigare på de grusiga rutterna och jag tror mig också vara relativt svag i backar.

Är ett litet aber - gillar bättre att springa på grusiga skogsvägar men gillar också när det går fort :)
#9
6 oktober 2013 kl 13:43
Gilla
Kul tråd!

Hörde också hon som pratade i telefon och "var på väg". Lät som hon pendlade till jobbet typ.

På bussen tillbaka till ropsten föll det sig så att 7-8 pers satte sig samtidigt - alla med ett ljudligt "aaah". Härligt när en hel buss av trötta löpare skrattar åt samma sak.

Sen är kontrasten mellan de vidriga gifflarna och de helt underbara chokladbollarna också värd att nämnas. Efter giffeln vid grönsta väggade jag (troligen för att den sög upp all vätska ur mitt inre och gjorde så jag knappt kunde andas) men chokladbollen gav mig om inte tillräckligt med energi så iaf glädje nog att köra på hela vägen.
#10
6 oktober 2013 kl 14:45
Gilla
Tycker det låter som ett väldigt rimligt mål. 23:36 på 5k motsvarar väl ca 49 min på milen o med lite extra tävlingsadrenalin och andra löpare att ta rygg på så är det inte orimligt att du skulle göra ner mot 47 min redan nu. Alla är såklart olika så det är ju ett väldigt generaliserande i det resonemanget. Men 45 min tycker iaf jag låter som ett bra mål - därmed inte sagt att det blir enkelt.
#11
6 oktober 2013 kl 14:55
Gilla
Håller också med - vila. Var med om samma sak några månader efter jag hade börjat i vintras - ledde till ett par överbelastningsskador därefter för jag vilade inte. Är nog väldigt vanligt - kanske särskilt om man börjar tycka det är väldigt roligt att springa. Jag slutade springa 2 dagar på raken ett tag och sprang i prattempo oftare. Sen dess har det blivit bra igen.
#12
8 oktober 2013 kl 22:39 Redigerad 8 oktober 2013 kl 22:42
Gilla
En tanke är också att du när du utpumpad tar dig i mål på en sämre tid än du hoppats har gått ut för hårt (sett till dagsform). De flesta rekord på långdistans slås väl med negativ split eller där i närheten - vilket tyder på att man måste ha energi kvar hela vägen för att slå ett PB. Har man energi kvar hela vägen så är det också svårare att ta ut det sista i energiväg

Om du t.ex. skulle välja att spurta mitt i Lidingöloppet så skulle du vara oerhört trött när du kom i mål - mycket tröttare än om du spurtade med 500 meter kvar. Du skulle dessutom få en sämre tid om du spurtade mitt i. Kan man se en för snabb utgångshastighet ungefär som en tidig spurt?

EDIT: Utgår från att du på träningspasset hade en dålig dag av någon anledning (sjukdom/trötthet tex) och fokuserar på fenomenet att man (iaf jag och du) känner sig mer utmattat när det gått dåligt än när det gått bra
#13
29 oktober 2013 kl 23:09
Gilla
En spännande utmaning men jag skulle också vara väldigt försiktig för hundens skull, om du inte vet att hunden klarar det av någon anledning. Människor är i grunden bäst av alla djur på långdistanslöpning vad jag hört, pga att vi kan ta fler än ett steg per andetag eller nåt i den stilen. Finns det inte tävlingar mellan hästar och människor som blir ganska jämna efter några mil? Eller har jag drömt det. Hur som helst så tycker jag du ska lämna hunden hemma om du inte vet att hen klarar det.
#14
30 oktober 2013 kl 22:45
Gilla
Håller med Karin om att det är vågat och kul att du ger dig på en sån här utmaning, men hunden kan inte välja och 12 mil låter alldeles för långt om du inte tänkt övernatta ett par gånger längs vägen? Det finns hundar som sprungit marathon och säkert längre men de har tränat för det. Länge i alla exempel jag hittar.

Den här hunden hade visserligen ingen snäll matte med sig, men den dog efter ett halvmarathon:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/hund-sprang-halvmara-dog-senare-i-hjartattack/
#15
31 oktober 2013 kl 06:23
Gilla
Vargar kan springa upp till 5 mil på ett dygn - franska bulldogs kan springa 12. :)

Skämt åsido, jag är säker på att du vill din hund väl precis som du skrev men eftersom det finns en risk för att du faktiskt tänker ta med din franska bulldog på en 12 mils joggingtur så måste ju någon reagera.

- Om hunden sitter i joggingvagn så känns det ju helt OK iofs. Bara lite onödigt att stänga in den så länge.

- Om du tar 2 veckor på dig så känns det görbarbart men jag tror knappast det är nyttigt för en liten hund att springa 1 mil om dagen så det skulle fortfarande vara vanvård.

- Att springa/gå 12 mil i ett sträck med en fransk bulldog är inte bara galet, det är nog olagligt också. Det är nästan samma distans som de bästa hundspannen i världen gör på ett dygn under VM (40 mil på 3 dagar).

Så lämna hunden hemma så får du bara pepp härifrån istället.
#16
31 oktober 2013 kl 09:07
Gilla
Anders.

Det finns mycket som djur klarar av som inte är OK att utsätta dem för. Det här är en sån sak. Att ha sprungit 2 mil nån enstaka gång är inte att vara tränad för uppgiften att springa 12 mil. Att försöka sig på en sån här sak som människa trots bristfälliga förberedelser är kul eftersom man har ett val - att tvinga det på ett djur är inte OK nånstans.
#17
31 oktober 2013 kl 09:50
Gilla
Elin skrev tidigare i tråden: "Hunden hon har varit med på ett antal kortare svängar av typen 2 mil och medan jag ligger på soffan efteråt och känner mig nöjd springer hon runt och jagar katten."

Jag tror också att Elin är en normal, sund person men jag vet det inte och vanvård av djur existerar. Så jag tycker det är viktigt att vi som kommenterar tar det säkra före det osäkra och inte uppmuntrar till något som går galet.
#18
31 oktober 2013 kl 13:27
Gilla
Ironiskt att det i tråden här: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=36561

diskuteras om utifall det är OK att ta med en liten hund på 1, 3, 10 eller kanske 20 kilometers löpning medans det i denna argumenteras om 120 km...

Bäst för hunden kanske är att stanna hemma eller att följa med 5k, 10k eller 20k - det vet jag inte. Men att följa med 120k eller att springa tills den stupar/får ont/blir för trött kan aldrig vara vad som är bäst för hunden.
#19
31 oktober 2013 kl 22:10
Gilla
Om du trivs bättre i Kinvaran tycker jag att du ska springa i den, du har ju kört några pass i den utan att få ont. Kinvaran är ju såklart mkt mindre dämpad än Kayanon, men den är ändå väldigt dämpad för att att ha så lågt dropp.

Jag kör Kinvara 4 på längre pass och Sauconys Type A5 på tävling/intervall. Type A5 är fantastisk tycker jag - också 4mm drop. Den är mindre dämpad än Kinvaran men kan nog vara ett intressant alternativ för dig att mixa med tror jag.
#20
31 oktober 2013 kl 22:31
Gilla
Nice genomgång, tack! Nu vill jag ju ännu mer se loppet :). Kan inte 15:30, vågar man hoppas på att det går att se eftersänt?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >