Foruminlägg av Tommy

< < < 1 2 > > >
#1
16 maj 2012 kl 13:08
Gilla
Hej
Jag funderar på springa STHLM marathon nu i juni. Jag har inte tränat alls för detta men jag sprang Göteborgsvarvet på 1,54 nu i lördags. Efter varvet var jag INTE trött och kände jag hade mer att ge. Frågan är, kan man springa ett marathon såhär? Jag cyklade förra året Vätternrundan på 12 timmar o jag tränar mkt styrketräning, har inga krämpor, men är fundersam kring o springa så långt som ett marathon. Går det? Någon med erfarenhet som vet?
#2
16 maj 2012 kl 13:28
Gilla
otränad för marathon menar jag, det längsta jag sprungit är halvmaran. Jag har joggat mkt lite i hela året, kanske 5-6 ggr och då sträckor aldrig över 8 km. Jag funderar alltså ,det vore verkligen kul att testa, men jag vill inte dra på mig skador för livet under mitt försök, det är lite det jag tänker.
#3
16 maj 2012 kl 13:30
Gilla
jag skall testspringa en längre sträcka på lördag alt söndag, ifall man springer 30 km o klarar detta utan att självdö på vägen, då bör det väl funka ganska ok med Marathon. Jag är riktigt sugen, men jag skräms av sträckan en marathon är.
#4
16 maj 2012 kl 13:42
Gilla
jag läste länken du skickade, stort grattis!! Ja, jäklar alltså, det lutar duktigt åt att springa sthlm maran:)
#5
16 maj 2012 kl 14:12
Gilla
hej
nej jag är inte anmäld, jag tänkte köpa en startplats o springa i annan persons namn.
#6
24 maj 2012 kl 08:29
Gilla
jag sprang nu 22 km i lördags och 30 km igår. 22 km i lördags var "enkelt" men 30 km kändes desto mer. 30 km tog verkligen på krafterna och kroppen. Lederna som knän började kännas stumma, jag fick en blåsa på lilltån som började störa allt mer osv. När jag kom hem kände jag mig helt urlakad på energi. Nu vart det 27C grader och direkt sol i Göteborg igår och solen var inte min vän under joggingturen, men bra övning förmodar jag. Kan sammafatta det som tufft. Hade jag orkat ytterligare 12 km? troligen, ifall jag gått lite av o till definitivt
#7
4 juni 2012 kl 11:50
Gilla
Det gick!
jag tog mig runt på 4,20, inte någon direkt vinnartid men det gick. Västerbron var mördande andra varvet, vinden och regnet hjälpte inte direkt till heller. Herregud vilket katastrofalt väder det var. Det bjöds på kall öl efter målgång, jag hoppade det:)

Att springa ut på gärdet runt kaknästornet var en prövning, sidvinden där var helt vidrig.

Men det gick!:)
#8
5 juni 2012 kl 08:58
Gilla
#9
5 juni 2012 kl 09:17
Gilla
gjorde min första marathon, tog mig runt på 4,20 och är nöjd, utan tvekan kommer jag springa fler marathon, det var något för mig. Att springa in på stadion även på en dålig tid som 4,20 var verkligen kul, jag kan tänka mig att en dag med strålande sol så är sthlm marathon en riktig folkfest
#10
30 mars 2015 kl 13:10
Gilla
Hej
Jag skall springa Paris Marathon 2015, vilket är om mindre än två veckor. Jag såg nu att det behövs ett läkarintyg som skall visas upp då startbeviset hämtas ut. Inget läkartintyg= ingen start.

Jag har missat detta och undrar nu, rakt och slätt, har någon erfarenhet av att skrivit ihop ett eget läkarintyg med någon stämpel o fått igenom detta? Jag har förstått stämpel är jätteviktigt, samt helst skall det användas det intyg som finns på Paris marathons hemsida.
#11
4 april 2015 kl 16:17
Gilla
För nästan en vecka sedan fick jag ont i vänster hälsena. Plötsligt hade jag det utan att veta när jag fick det. Känsan var mer "tryckande" och jag tänkte inte så mycket på det utan joggade en tur på kvällen. På morgonen därpå körde jag ett spinningpass. Känslan var kvar och jag googlade på det. Kom då fram till att det kan vara hälsene"inflamation" jag har. Jag började där köra tåhävningar (vilket jag iof gjorde innan också). Det har blivit mycket bättre, jag känner endast av hälsenan ibland under dagen. När jag går eller springer känner jag inte av det.

Nu till problemet, eller tja, det närmsta problemet. Jag är anmäld till Paris Marathon vilket är om 8 dagar from idag. Nu undrar jag om jag verkligen vågar springa loppet. Är det någon mer erfarenhet av hälsenor som har några tanker kring detta?

Jag har inte joggat sedan i söndags, och inte kört spinning sedan i måndags (6 respektive 5 dagar sedan). Jag har förstått man skall vila tills det inte känns mer ,och under tiden köra tåhävningar/strech och massage av vaderna. Jag har Göteborgsvarvet, Ironman och New york marathon på agendan i år så det vore mycket illa att åka på något riktigt långvarigt bekymmer.
#12
7 april 2015 kl 08:19
Gilla
Bild uppladdad av Tommy
Tackar för svar, som ni säger, det är en själv det hänger på. Nu idag på morgonen är andra dagen jag inte känner någonting alls i hälsenan. Jag har då kört tåhävningar/strecht/massage. Jag har inte heller haft ont under sjävla tåhävningspassen.

Känner man inte av hälsenan på flera dagar så borde det väl vara värt o testa, jag skall provjogga en kortare tur på torsdag.

Oldboy- efter läst ditt inlägg om hur foten landar, så kollade jag under mina skor, slitaget är nästan helt framtill på skorna, jag verkar knappt nyttja dämpningen bak på skorna, se bilden. Den löpstil jag har måste väl vara helt fel antar jag? (då jag i princip verkar bara springa på "framfoten") Skorna är 11 månader gamla
#13
17 april 2015 kl 13:05
Gilla
hej
det blev inget Paris marathon. Jag åkte ned som planerat och tänkte faktiskt ställa upp ändå (kände av hälsenan mycket mycket lite och främst på morgonen). Åkte dock på ont i halsen kvällen innan så jag antar det inte var menat att springa.

#14
16 november 2015 kl 10:49
Gilla
du kan anmäla dig o spring maran, jag var i liknande sits 2012 och sprang då sthlm marathon på 4,20 minuter i ösregn och 5 plusgrader... En marathon är inte så hård att springa som man kan tro, däremot är det väldigt bra att köra en del träning på gymmet innan (samt prova ut ett par riktigt bra joggingskor)
#15
16 november 2015 kl 10:59
Gilla
Jag är nu bra från hälsenan. Det tog en helt otrolig tid att bli av med den ömmande hälsenan. Jag gick till en sjukgymnast som inte kunde känna någon knöl på min hälsena, men kunde konstatera att jag pronerar med vänster fot (vänster hälsena är den som ömmar). Hon sade: gå och pröva ut ett par nya joggingskor, gå med dom hela sommaren samtidigt som du kör detta träningsprogram (vilket hon gav mig).
Programmet var följande: strecha vaden 2*30 sek, kör 25 tåhävningar, stretcha 20 sek, kör 25 tåhävningar där du bromsar på nedvägen, strecha 20 sek. Kör 50 snabba tåhävningar*3 med stretch 20 sek mellan varje internvall. Gör detta minst två ggr dagligen.

Jag höll på hela sommaren med detta, och hela hösten. Dagen innan New york marathon kände jag av hälsenan... På morgonen när New york marathon startade åkte jag ut, tänkte jag klarar en mil. Sprang hela maran på 4,47 (ja jag vet, men jag har knappt joggat på 7 månader) utan känna något i hälsenan. Nu två veckor senare känns fortfarande hälsenan ok och jag kan nog säga jag är återställd.

Jag har gjort över 40 000 tåhävningar under 7 månader.

Till er andra som löptränar: se till att göra excentriska tåhävningar minst 20 om dagen, och gå till proffs när du köper joggingskor. Jag min idiot tyckte jag kunde detta med joggingskor och valde ett par joggingskor utan pronationsstöd då jag fick för mig att jag inte pronerar... begåvat...

jag kan scanna in träningsprogrammet jag fick från sjukgymnasten- om någon vill ha det så skicka mig ett pm
#16
1 december 2015 kl 12:30
Gilla
Lycka till på loppet! Glöm inte göra excentriskt vadträning (tåhävningar!)
#17
1 december 2015 kl 12:37
Gilla
Jag var inbokad på 4 lopp (Paris Marathon, Göteborgsvarvet, Ironman samt New york marathon. Någon vecka eller två innan Paris marathon fick jag ont i hälsenan. Paris marathon blev det inget med, jag tog mig runt på Göteborgs varvet men sista biten fick jag stanna och stretsa var 100 meter, hälsenan kändes som jag hade något tungt tejpat runt senan. Slutsats: jag borde inte sprungit.

IM var inte att tänka på: hälsenan. Jag flög till New york, dagen innan loppet kände jag av hälsenan. DOck kunde jag ändå jogga runt UTAN någon som helst smärta i häslenan. Detta var mycket mycket glädjande. SÅ mitt ratio: 2 av 4 pga av skador. Jag hade tänkt sluta jogga i år (ett beslut innan hälsenan började göra ont, jag ville inte sluta med onda knän som andra äldre löpare i min släkt) Nu har jag nästan ändrat mig, jag kan inte/vill inte sluta med löpning så jag satsar på stor revanch 2016 på Göteborgs varvet. Marathon lopp lockar mycket men det är svårt då jag har småbarn att åka iväg, så det får bli längre fram, tror jag:)
#18
17 maj 2018 kl 12:48
Gilla
hej
Jag har sprungit mkt men börjat glida över på cykel. Jag har börjat med cykla 1 timme i ca 25-30 km/h på cykel på gymmet o gjort detta ca 1-3 ggr vecka under några veckor. Nu har jag börjat känna en "kall" känsla mitt i knä, det kommer då o då, kan komma när jag sitter eller står o håller bara i någon sekund. Jag har inte tränat cykling nu sedan det kom. Känner någon igen sig eller vet vad det kan vara?
#19
18 maj 2018 kl 08:22
Gilla
det kommer då o då som en kall ilning utanpå knät (mitt i knät) Jag skall testa att cykla idag. Jag skall också testa att ändra klossarna i skon samt även sadeln. Det är en sådan motionscykel med jättesadel, alltså inte någon racersadel.
#20
18 maj 2018 kl 12:53
Gilla
var nu o cyklade på lunchen, flyttade fram klossarna på skorna lite samt höjde sadeln 1 snäpp (mätte med hälmetoden) o det känns faktisk helt bra nu. visst lite tidigt att dra slutsatser men sadeln var för låg den saken var klar när jag mätte
< < < 1 2 > > >