Foruminlägg av David Spånberger

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
#1
8 juli 2011 kl 02:38
Gilla
Intressant att läsa alla kommentarer från folk som haft sådana här problem. Min mormor drabbades av Vestibularisneurit för många år sedan och går fortfarande bara med käpp utanför hemmet. Hon kanske borde ge sig ut och springa! =) Fast det är hon nog för gammal och skröplig för tyvärr. Men det verkar ju som det är ganska viktigt att ligga i med att rörelseträna för att öva upp balansen. Hittade en bra beskrivning om varför på Karolinskas hemsida: http://www.karolinska.se/Verksamheternas/Sjukdomar-tillstand--besvar/Oron-nasa-munhala--hals/Oron/Yrsel-och-balanssjukdomar/Vestibularisneurit--/
Löpband där man har något att hålla sig i kanske kan vara ett bra alternativ i början också, även om jag själv tycker att gym är skittråkigt jämfört med att springa ute i naturen, där man kan njuta av olika sinnesintryck i stället för att bli plågad av hjärndöd dunka-dunka-dunka-musik (sån har dom iaf på vårt gym här i Aneby).
Hoppas det går bra för dig och att jag får tävla mot dig i Lindingöloppet Roger! =)
#2
10 juli 2011 kl 00:17
Gilla
Det där lät intressant! =) Har aldrig hört talas om fingerskor förut, så nu blev jag riktigt nyfiken. =)
#3
12 september 2011 kl 00:43
Gilla
Jag håller med Tomas, 5 km på 35 min, d.v.s. 7min/km låter faktiskt bra. =) Och inte bara med tanke på att du är nybörjare utan också med tanke på att du är överviktig, vilket ju gör det jobbigare att springa.

Om du tycker det går segt kanske du kan varva löpningen med att gå långpromenader för att gå ner i vikt. Har läst att man förbränner ungefär 1kg fett per 10 mil som man går eller springer. Det är säkert ett väldigt ungefärligt tal, men är ju lätt att använda i räkning. Man brukar väl säga att man inte ska gå ner mer än ett halvkilo i veckan, så ett förslag kan ju vara att gå långpromenader om sammanlagt 5 mil per vecka. Och då förstås utan att äta mer än vanligt. När du sedan går ner i vikt, kommer antagligen löpningen att gå lättare. Och även gång, speciellt om du går snabbt, är ju träning. =)
#4
12 september 2011 kl 00:49
Gilla
Hej!
Har sprungit långdistans mer eller mindre regelbundet hela sommaren och har nu plötsligt börjat få ont i ena fotleden. Ingen större fara när jag springer, men gör ont efteråt. Jag tog en paus på några dagar nyss, men det gjorde ingen skillnad. Någon som har något tips? Kan man tänja/stretcha fotleden på något vis före och efter löpning kanske?
#5
12 september 2011 kl 23:48
Gilla
Intressant att ni är flera som känner igen er. Jag har väl haft hyfsat ont precis efter loppet , plus att leden känts lite öm flera dagar efteråt. Sprang ca 25km igår kväll och har inte tänkt så mycket på saken när jag gått runt i dag på jobbet, men känner att leden fortfarande är öm när jag rör på foten och känner efter.

Vet också att jag känt av lite mer smärta just när jag börjat springa, därefter gör väl endorfinerna att ömheten mer eller mindre försvinner under loppet. Känns inte som någon direkt skada, men kanske någon slags irritation.

Tåhävningar låter intressant - kan ni beskriva mer exakt hur ni gör dem, Janne och Malin? =) Handlar det bara om att upprepat stå på tå eller? =)
#6
13 september 2011 kl 19:15
Gilla
Ah, tack så mycket för tipsen och beskrivningarna! Ska bli intressant att pröva lite tåhävningar. =)
#7
15 september 2011 kl 00:37
Gilla
Haha coolt! Ska definitivt pröva på Storken också, får bli direkt efter stretchingen efter löpning! =)
#8
15 september 2011 kl 00:57
Gilla
Väntar just på att få mina första FiveFingers-skor levererade och är väldigt sugen på att börja använda dem. Men förstår att det säkert kan få otrevliga konsekvenser om man inte är tillräckligt försiktig när man börjar använda sådana skor. Även om man som jag är van vid att springa långdistans på både mjukt och hårt underlag.

Hur kan man på ett bra sätt komma igång med att använda FiveFingers-skor?
#9
15 september 2011 kl 01:25
Gilla
Hej Kalle!

Jag tänker att det faktum att du har så pass lågt BMI samtidigt som du tränar så mycket inte verkar speciellt bra. Om man tränar på ett sunt sätt bör man ju bygga upp muskler, och muskler väger helt enkelt. Kanske beror ditt låga BMI både på att du tränar samma slags träning (kondition och ben) för ofta och att du äter för lite. Om man går hårt åt kroppen genom att träna för ofta och kanske dessutom inte äter tillräckligt, så tror undrar jag om man inte också kan skada hjärtat på sikt, så det är inget att leka med.

Jag gillar själv att springa lopp på två mil eller mer, men jag har som princip att aldrig springa två dagar på raken, utan som mest varannan dag, så att kroppen alltid ska hinna både återhämta sig och superkompensera. Du kanske kan testa att träna enligt samma princip?

När det gäller maten, så gissar jag att du säkert känner till råd som att äta 5 portioner eller ett halvkilo frukt och grönt om dagen och så vidare. Sen vet jag också att jag läst om att järnupptaget påverkas av vad som ingår i måltiden förutom det som innehåller järnet. Det kanske du kan läsa in dig på. Den stora frågan kanske är varför du inte har större aptit, så det kanske du kan fråga dig. Om du ofta äter ensam och snabbt, så är ett tips att försöka äta mer med vänner, vilket antagligen gör att du både äter långsammare och har trevligare (och därför mår bättre), vilket i sin tur förhoppningsvis leder till att du får i dig mer mat. =)
#10
18 september 2011 kl 22:49
Gilla
Att köra "Blundande Storken" verkar vara överkurs för mig - jag kunde inte behålla balansen. =) Tror jag får köra "Spanande Storken" tillsvidare. =)
#11
18 september 2011 kl 22:58
Gilla
Tack så mycket alla för era tips!

Har nu kört en testrunda med mina nya bikila och sprungit 3 kilometer terräng (hårt terrängunderlag). Tänjde som vanligt vader och fram- och baksida lår efter en lätt uppvärmning innan jag sprang iväg och stretchade samma muskler efteråt, och den här gången stretchade jag också vadmusklerna lite extra. Kändes bra att springa, förutom när jag några gånger råkade landa på lite större småstenar, vilket gjorde lite ont. =)

Dagen efter har jag faktiskt inte känt något i vaderna alls. Så jag antar att det borde gå bra att springa lite längre nästa gång. =)

Men som du påpekade Robin, så är väl kanske träningsverk det minsta problemet att oroa sig över. Men vilka leder eller senor är det som kan ta stryk under omställningen? Nån som vet?

Funderar också lite på det där med framfotasteget. Är det något ni upplevt att man behöver tänka på för att lära sig, eller kommer det automatiskt?
#12
19 september 2011 kl 18:41
Gilla
Skönt att höra Janne - jag tänkte att det kanske var jag som hade kass balans. =) Och tack för brädtipset Johan! =)
#13
19 september 2011 kl 18:43
Gilla
Okay, thank you Robin! =)
#14
20 september 2011 kl 23:18
Gilla
Gött att du kämpar på och har mål Camilla! Vill dock rekommendera dig att inte ta fler långa träningsuppehåll framöver, just för att undvika att skada dig. Grejen är att medans ett kortare uppehåll bara försvagar konditionen, så försvagar ett något längre uppehåll även muskler och ett ännu längre uppehåll även leder/senor/ligament. Det som tar lång tid att bygga upp när man tränar, tappas också under längre uppehåll från träningen helt enkelt. Och om du då får svagare leder/senor/ligament, så ökar ju risken att du skadar dig när du väl börjar träna igen, om du inte är tillräckligt försiktig. Dessutom behöver ju kroppen rent allmänt regelbunden träning för att må bra. Så mitt råd är att i stället försöka hitta en vinterträning som känns bekväm och säker för dig - kanske genom att springa på löpband på ett gym, eller genom att ägna dig åt någon annan inomhussport. =) Bon courage! =)
#15
20 september 2011 kl 23:22
Gilla
Ett tips till förresten, eftersom du antydde att du är överviktig, är ju att inte bara springa utan också gå mycket och långt. För att bränna cirka 1 kg fett "räcker" det att förflytta sig cirka 10 mil, har jag läst. Så om man hittar någon trevlig långrunda att gå några gånger i veckan, så att man sammanlagt går cirka 5 mil, så kan man ju på så sätt se till att gå ner ett halvkilo i veckan. Snabbare än så bör man ju tydligen inte gå ner i vikt, säger de som menar att de vet... =) Själv gick jag ner tio kilo på ett halvår genom att lyckas bli olyckligt kär. Rekommenderas inte! =)
#16
20 september 2011 kl 23:50
Gilla
Salut Johanna! Tänker att eftersom det finns flera stora städer längs rivieran - Marseille, Nice, Cannes...så måste det ju också finnas ställen med korrekt uppmätta löparbanor där. =) Och träningen behöver väl kanske inte ske på uppmätta banor, utan kanske lika gärna kan ske ute i det fria, så kan du bara med jämna mellanrum dra till en bana och testa dig kanske. Vad gäller boende så kanske det är lättast att hitta på plats, så du kanske skulle dra dit och bo på vandrarhem eller hotell och börja leta. Om du redan kan prata lite franska så borde det väl funka. Har själv bott i Frankrike ett tag och har för mig att det inte är ovanligt att hyresvärden vill ha en deposition i samband med den första hyran, så tänk på att se till att ha tillgång till tillräckligt mycket pengar på kontot när du far.

Sen tycker jag som vissa andra att det är väldigt spännande med din snabba förbättring. Funderar ibland på om många kanske tränar alldeles för ofta, så att kroppen inte hinner superkompensera. Var det händelsevis så att du för det mesta inte tränade mer än varannan dag under den där sommaren? =)
#17
29 september 2011 kl 01:52
Gilla
Hej Jörgen!
Jag tror inte heller att du bör oroa dig just för att springa, men det faktum att du haft smärta som strålar ner i ett ben låter som att du ändå kanske har en disk som trycker lite på en nerv. Så om du fortsätter ha ont, så föreslår jag att du går till en sjukgymnast för att kolla upp vad som är problemet. Det kan till exempel vara att man har ett jobb där man sitter mycket och att man inte sitter med rak rygg. Sjukgymnasten kan genom att ställa frågor till dig och genom att titta på din rygg och be dig göra olika rörelser, lista ut vad som är grundorsaken till ditt ryggont. Därefter kan hon eller han ge dig tips på övningar som kan hjälpa dig att trycka tillbaka disken i rätt läge och även tips på vad du ska göra så att du inte får tillbaka problemet. Om du däremot bara kör på som normalt, och kanske fortsätter att trycka ut din disk genom något du gör, så kan du på sikt få diskbråck. Och att ha diskbråck är inge kul, säger de som vet... =)
#18
29 september 2011 kl 02:03 Redigerad 29 september 2011 kl 02:04
Gilla
Hej!

Genom att springa en hel del långdistans i sommar har jag lyckats misshandla mina tår rejält. Har tappat några naglar och har flera naglar som är blåa. Har förstås fått en del blåsor och sånt också. Jag pratade nyligen med en snubbe som springer ultralopp och han sa att han knappt har några tånaglar kvar. Vet inte om han var helt seriös, men det verkar i alla fall vara ett vanligt problem för långdistansare, att tårna tar stryk.

Vad jag nu undrar är vad man eventuellt kan få för hjälp genom att gå på fotvård? För mig har det varit något för gamla tanter, sånt som min mormor går på, men nu har jag tänkt att jag kanske skulle ge det en chans. Har också bestämt mig för att börja springa med fivefingers, vilket jag tror att mina tår kommer må betydligt bättre av på sikt, men jag vill ju också gärna att de ska må lite bättre redan nu...och se lite finare ut kanske... =)

Nån som har erfarenheter eller tips?
#19
29 september 2011 kl 02:17
Gilla
Ett annat tips är att i förväg göra trekantsmackor, du vet såna man kan köpa på pressbyrån och mackar. Jag brukar använda fullkornstoast och sedan gör jag någon god och nyttig blandning som jag lägger emellan skivorna innan jag delar dem till trekanter. Ett litet exempel på blandning: tonfisk, majonäs, hackat ägg, hackade soltorkade tomater, hackad smörgåsgurka och lite hackad rödlök. =) Nån krydda kan du ju också ha i om du vill, som till exempel oregano, timjan eller mejram. Och så kan du ju ta en kopp grönt eller vitt te till kanske. =)
#20
29 september 2011 kl 02:27
Gilla
På Lidingöloppet fanns det vätske/matstationer var femte kilometer och vid vissa fanns det bananbitar och bitar av sådana där kardemummabullar som väl brukar säljas under namnet "släta bullar". Jag testade en bananbit i kombination med bullbitar vid ett tillfälle, men då fick jag lite ont i magen ett tag. Senare testade jag bara bullbitar och det gick bra. Vid 25-kilometerskontrollen tog jag några bullbitar i varje hand, och åt sedan en bit per kilometer, för att det inte skulle bli för mycket på en gång. =) Så bullar i händerna är mitt tips! =) Kan ju vara bra att ha att krama också om man får håll. =)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >