Foruminlägg av Jonny Andersson

#1
27 september 2010 kl 18:17
Gilla
Hej!

Om det finns någon här som brukar jogga på vägarna på Djurgården/Gärdet sydöst om Kaknästornet så undrar jag om ni vet något om vilka vägar som har gatubelysning på kvällarna?

Jag är en skåning som brukar bo på Scandic Ariadne vid Värtahamnen i veckorna och som brukar jogga därifrån runt Kaknästornet ibland för att hålla formen. Jag vet att den här sträckan har belysning http://kartor.eniro.se/m/I2qDl men är det någon som vet om den här sträckan http://kartor.eniro.se/m/I2qWx också har belysning? Det vore praktiskt att veta innan jag försöker springa den : ) och det blir ju tyvärr mörkt redan tidigt nu om kvällarna.

Eniros karttjänst är förresten inte så dum när det gäller att mäta upp sträckor. Hur pass bra det stämmer vet jag inte men det är åtminstone ett sätt att få ett bra hum.
#2
3 oktober 2010 kl 20:46
Gilla
Hej!

Jag har två, tre frågor till er som är lite mer erfarna löpare än vad jag själv är:

- Vilka tider brukar du normalt löpträna under en vecka?
- När brukar du äta sista gången före du tränar?
- Vad äter du till före du löptränar till frukost, eller om det inte handlar om bara varierad husmanskost?

Anledningen till att jag frågar om det här är att jag själv har lite svårt att hitta bra tider för löpträning. På vardagarna arbetar jag borta i tjänsten och bor på hotell och då tränar jag ibland löpträning en eller två gånger under veckan. Jag försöker då äta vid 17-18 något för att sen springa 7-8 km vid 19:30-20:30 något, och det brukar fungera rätt bra förutom att det väldigt snabbt blir mörkt om kvällarna nu vilket är ett problem när man inte är hemma och då inte hittar lika bra.

Men det är framför allt när jag försöker träna på helgerna som det inte funkar så bra, längre. Jag brukar springa en runda på drygt 8 km. och någon gång har det funkat bra att göra det vid 7-8 på morgonen på den energi jag har kvar sen jag åt middag kvällen före men flera av de sista gångerna har jag istället fått "soppatorsk" innan jag hunnit hela rundan och inte orkat springa hela vägen. Det är som om blodsockerhalten sjunker under en kritisk nivå innan jag hunnit hela vägen så att jag inte orkar fortsätta springa längre. Jag försökte också springa vid halv elva-elva på förmiddagen en gång för att då springa på den frukost jag ätit (6-7 skivor halvgrovt bröd med honung och två muggar kaffe, nog inte så bra frukost nä) och det funkade inte bättre. Och någon gång har jag försökt med att äta två bananer för att fylla på med 30-45 minuter innan jag springer vid 7-8 på morgonen vilket inte heller har gjort så stor skillnad.

Det här med mat och löpträning är förstås nog väldigt individuellt där jag själv då är mer känslig för det än andra. Men kanske kan jag lära lite av hur ni andra gör för att få det att funka bra så berätta gärna hur du gör tack! Jag kommenterar kanske inte det ni säger så mycket men jag kommer läsa och försöka lära av det.
#3
4 oktober 2010 kl 14:25
Gilla
Tack för alla era synpunkter! Det är intressant att höra dem! Nä, jag brukar aldrig småäta då och då, och t.ex. äter jag aldrig godis, snacks m.m. och dricker aldrig läsk. Tidigare brukade jag ta en öl till maten på kvällarna när jag är borta i tjänsten men sen jag märkte att jag börjat gå upp en aning i vikt så har jag avskaffat ölet också och dricker numera alltid vatten till maten istället. Att äta middag vid 17-18 på kvällarna istället är också ett försök att hålla efter vikten med teorin att det är bättre att äta lite tidigare än strax innan det är dags att sova.

Flera av er säger att jag kanske håller lite för högt tempo och det kanske stämmer. Jag kanske vill se resultat för snabbt ; ) men jag ska prova det ni säger och försöka dra ner lite på tempot nästa gång jag springer en lördagmorgon och se hur det känns då. Men det kan också vara som några av er säger att det kanske löser sig med tiden efterhand som kondition blir bättre. Det har fungerat bra tidigare och jag kanske bara är i en liten svacka nu. Det är framför allt på helgerna då jag försöker springa på morgonen före frukost som det har varit problem. De kvällar jag sprungit under veckorna har det fungerat bra. Men det där förslaget om att äta ett ordentligt mellanmål vid 16-tiden och sen springa vid 17:30-18-tiden istället är inte så dumt. På så sätt går det ju då att lägga träningen lite tidigare om man vill springa medan det, åtminstone fortfarande, är ljust. Det ska jag överväga att prova någon gång.
#4
4 oktober 2010 kl 18:42
Gilla
Jag är väldigt skeptisk till kvällspressens alla artiklar om alla möjliga mirakelmetoder om bantning och träning precis som alla som försöker tjäna pengar på förhoppningar hos de har svårt att komma ner i vikt som de skulle vilja.

Men här artikeln om hur man ska äta före träning som fanns med på Aftonbladets webbplats i förra veckan tycker jag däremot låter väldigt vettig: http://mobil.aftonbladet.se/kropphalsa/viktklubbse/article7816240.ab?showMoreImages=false
Det låter som om det kommer från någon som verkligen kan det som hon talar om också.
#5
13 april 2011 kl 19:40
Gilla
Målet med min träning är bara att bygga upp en lagom bra kondition och jag har inte som mål att delta i några löpartävlingar någon gång. Förra hösten var min kondition usel och när jag började jogga orkade jag inte springa hela vägen ens om jag försökte springa en kort runda och då fick jag rådet att sänka tempot något. Efter att ha kört fyra hårda 60-minuterspass på en motionscykel över hela vintern och sen följt rådet om att dra ner tempot något när jag nu börjat jogga igen så orkar jag nu springa drygt en mil på 5,5 minuter per km vilket är en dramatisk förbättring : )

Men hur går jag vidare om jag vill använda löpningen för att förbättra min kondition ytterligare?

Ska jag jobba på att försöka springa lite längre rundor eller ska jag heller jobba på att orka springa den mil jag brukar springa nu lite snabbare? Man kan förstås också tänka sig att ha målet att fortsätta springa under ca. 60 minuter så att jag springer lite längre efter hand som jag orkar lite fortare.
#6
13 april 2011 kl 19:45
Gilla
Jag vet att det är viktigt med bra löparskor och jag har ett par bra löparskor som jag fått hjälp med att prova ut på Löplabbet. De är några år gamla nu men jag har bara sprungit mer frekvent med dem i perioder, speciellt nu den senaste månaden då jag sprungit 4 dagar i veckan med dem. De känns fortfarande bra att springa med men hur vet jag när de är utslitna och jag bör köpa nya?

Jag har bara som mål att motionera lagom mycket, inte att träna hårt och delta i löpartävlingar.
#7
13 april 2011 kl 20:10
Gilla
Det är inte något jag har tänkt på förut, men jag är inte någon professionell löpare heller precis. Men det är en bra idé! Tack!
#8
14 april 2011 kl 08:25
Gilla
Det här låter som kloka råd och en tanke till jag får när jag läser dem är att de ju nog gör träningen lite roligare också genom att man undviker att träna på samma sätt och samma runda gång efter gång.

Tack för dina tips!