RunTobyRun!

KÖPENHAMN 10 KM: årets första delmål nått

Dagens utflykt till Köpenhamn innebar att årets första träningslopp är avklarat, två varv runt Faelledsparken tillsammans med 1300* andra löpsugna - en mil som också innebar ett första delmål på vägen mot årets stora mål, den 7 september. Men sen då? Vad ska man sedan sikta på för att undvika att drabbas av tomhetskänsla?


# 58 – 190203
Marathontest 1, Köpenhamn 10 km
54:14 (5:25/km)

Om dagens lopp är det väl egentligen inte så mycket att säga – efter gårdagens lätta snöfall och morgonens regn blev det uppehåll och några plusgrader, med andra ord rätt bra förutsättningar för årstiden. Eftersom jag i år kommer att sikta på längre strapatser fanns det ingen anledning att ta ut sig och försöka springa fort.

I stället tog jag rygg på ett gäng farthållare med röda ballonger i 5:30-gruppen och siktade på en sluttid strax under 55 minuter. Det flöt på bra första nio, då vi stadigt hade 6-10 sekunder tillgodo vid varje kilometerpassering. Sista kilometern ökade jag på stegen och passerade mållinjen på 54:14, klart under dagens målsättning. Jag hade utan problem kunnat springa ett par minuter snabbare men det var ju inte min avsikt, istället gläds jag åt att kunna sätta ”check” på årets första delmål. En bra dag!

5 km: 27:20
10 km: 54:14 (26:54)

Uppdatering (*): av 1717 anmälda var det cirka 1 300 som kom till start och fullföljde loppet. 

Visit Faroe Islands på Instagram - ett konto som frossar i fantastiska bilder!

Ta en ordentlig titt på bilden ovan och tänk dig sedan att du kommer från andra hållet, uppifrån någon av sluttningarna och blickar ner mot den lilla pittoreska byn Tjörnuvik. Du vet att det är nära, men att det är för tidigt att ta ut något i förskott även om det bara är en backe kvar. En enda lång, jättebrant nerförsbacke där mjölksyran kommer att pumpa i dina utarbetade lårmuskler. Men där nere vid stranden, där väntar belöningen. Medalj. Vila. Lite mat. En kall öl. Kanske till och med ett bad om du är på det humöret. Det är den 7 september och du har precis klarat ditt stora mål för året, 21 km trail med många höjdmeter på Färöarna.

Men sen dä? Vad händer sen? Vad blir nästa mål - när målet är nått? Själv har jag ingen aning...

Jag läste någonstans att det tydligen är ganska vanligt att maratonlöpare firar sin målgång med att anmäla sig till ett nytt lopp - redan inom 24 timmar - och om detta kan man förstås bara spekulera varför. I vissa fall är det kanske revanschlusta, i andra fall ett sätt att fylla upp tomrummet som riskerar att uppstå när man äntligen uppnått det där målet man tränat så länge för, genom att sätta ett nytt mål. Det kan förstås också funka som en belöning - så gjorde jag själv 2016 då jag lovade mig själv, att om jag bara klarade mig i mål på Helsingborg Marathon så skulle jag fira detta genom att anmäla mig till Athen och det mest klassiska av alla lopp. The Authentic. 

Två månader senare gick jag överlycklig i mål på den antika gamla stadion i Athen, men där och då var det inte tal om att anmäla mig till någon ny mara - tvärtom lovade jag mig själv att nu fick det vara nog. Inga fler maror för min del, halva sträckan räcker bra. Fast det sa jag å andra sidan 2014 också... Och då som nu tänker jag bryta mitt löfte för den 19 maj ställer jag mig på startlinjen till 40-årsjubilerande Copenhagen  Marathon, men i år kommer loppet ”bara” att vara ett träningspass och delmål på vägen till Färöarna. Och med lite tur kan den inställningen visa sig bli min framgångsformel till ett bra lopp.

Färöarna, förresten. Ett par månader efter att Ola och jag anmälde oss till strapatserna på Utiliv Festival visade det sig att lotten ordnade så att Sverige ska EM-kvala i fotboll mot Färöarna på bortaplan den 5 september, samma dag som vi kommer till Torshavn. Snacka om bingo!

Två dagar senare väntar 21 km över bergen på fårstigar och andra härliga underlag. Men sen då? Ja, det är förstås frestande att anmäla sig till Växjö Marathon eller Paris eller något annat spännande lopp men jag ska försöka hålla mig så länge som möjligt innan jag anmäler mig till något efter Färöarna. Återstår att se hur bra jag lyckas med det...

Ja hur lyckades jag med det, läs fortsättningen (11/2): 
https://jogg.se/Bloggar/BloggInlagg.aspx?id=69521 

 

RunTobyRun!
Läs bloggen i sin helhet med bilder och statistik på www.runtobyrun.se 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.