Årets Bling!

Totalt blev det sju nya medaljer in på Blingkontot 2018. Borde ha blivit några till men av olika orsaker brann de inne trots betalda startavgifter. Sju lopp är ändå en klar uppryckning jämfört med 2017 då det bara blev två. Det skitåret inleddes storstilat med en halvmara i Marrakech och avslutades lika storstilat med Österlen(halv)maran i november. Resten av (löpar)året vill jag helst glömma då det mest bestod av ett skadeuppehåll och rehab.

 

 

Liverpool Rock ´n´ Roll 5K

En helhelg i Liverpool tillsammans med RunTobyRun gav årets två första medajer (egentligen tre då man får en så kallad remix-medalj om man springer ett lopp både lördag och söndag).

Medaljen är en blinkning till det kungliga bröllopet som var i London samma dag. Den är formad som en vigselring. En kul idé som verkade funka i ett land som för dagen var helt upptaget av bröllopet. Den har till och med en liten gravering som alla vigselringar har.

Medaljen känns oerhört gedigen, den har en storlek, tyngd och kvalitetskänsla som är ovanlig för ett kortare lopp. Men smakar det så kostar det. Du får betala. Jag lovar!

Betyg

Idé och genomförande - 5/5 bling
Estetik - 3/5 bling
Kvalitet - 5/5 bling
Affektion - 3/5 bling

 

 

Liverpool Rock ´n´ Roll Half Marathon

Dag två i Liverpool bjöd på en halvmara. Medaljen hämtar sitt motiv från Liverpool och pariserhjulet som står mitt i start- och målområdet vid Albert Docks. Blinget består av två delar, en dropstensformad (upp och ner) bakgrund och själva pariserhjulet som är fäst mot bakgrunden. Pariserhjulet snurrar även på medaljen.

Idéen med pariserhjulet är bra men står sig slätt i jämförelse med designen av 2017 års medaljer som hade ett 60-tals- och Beatlestema. Vill-ha-faktorn slår igenom taket!

Kvalitetskänslan är helt rätt men står inte ut lika mycket vid en jämförelse som 5 km-medaljen.

Betyg

Idé och genomförande - 4/5 bling
Estetik - 3/5 bling
Kvalitet - 4/5 bling
Affektion - 3/5 bling

 

Vansbrosimmet

Nästa medalj i årets skörd blev Vansbrosimmet. Ett fantastiskt trevligt simevenemang förbyts snabbt till dålig stämning då man inser att prestationen krönts av en medaljernas Bert Karlsson. Besvikelse är ordet!

Är det bara jag som tycker att begreppet ”En svensk klassiker” borde förpliktiga? Jag förväntade mig något minnesvärt kring halsen.

Vansbrosimmet tar gladeligen ut en ganska rejäl startavgift. Det är inte orimligt att kräva mer tillbaka särskilt som det inte heller ingår någon tröja. Se och lär av kollegorna på Lidingö som fattat grejen! Eller fortsätt att läsa om Helsingborg.

Betyg

Idé och genomförande - 2/5 bling
Estetik - 3/5 bling
Kvalitet - 2/5 bling
Affektion - 4/5 bling

 

 

Helsingborgs halvmarathon

Helsingborg blir det mesta helt rätt. Arrangemanget, den variationsrika och vackra banan, tischan och inte minst medaljen. Helsingborgs marathon och, i år för första gången, halvmarathon, har en magnifik avslutning. Från Sofieros höjder springer du ner till Öresunds strand och följer sedan kusten in mot målet under de sista kilometerna. Är det något lopp mer än Stockholm maraton som kan konkurrerar med Helsingborg om titeln Sveriges bästa avslutning?

Vid målet väntar förstås medaljen. Den är stilren och oerhört estetiskt tilltalande i all sin enkelhet. Mycket vill ha mer. Mer av allt, den skulle kunna vara större, tyngre och ha mer känsla. Minus för företagslogga på medaljen. Där rök en given femma för estetik.

Nu när jag gjort halvmaran finns det en god chans att jag återkommer och springer maran. Men sen då? Hur mycket jag än gillar medaljen skulle jag ändå önska att man gör varianter på temat så att man får olika designer i samlingen. Det skulle få mig att skriva in Helsingborg i kalendern för evigt.

Betyg

Idé och genomförande - 4/5 bling
Estetik - 4/5 bling
Kvalitet - 4/5 bling
Affektion - 3/5 bling

 

 

Berlin Inlinesmarathon

Mitt första besök i Berlin var 2016 då jag sprang. Så här i efterhand är jag väldigt nöjd för den helgen upptäckte jag inlinesåkning på allvar. På lördagen används maratonbanan för världens största inlinestävling. Jag har återvänt både 2017 och 2018 för att rulla runt Berlin tillsammans MalmöCitySkaters (Har du minsta intresse för inlines, kom med. Vi är ett fantastiskt kompisgäng i alla åldrar, 25-75 år och med medlemmar från hela Sverige.)

Berlinmedaljen är en traditionell medalj i ordet bästa bemärkelse.

Inlinesmedaljen har samma design som den för löpning. Den har en baksida (som känns som framsida) med Brandenburger Tor. Det motivet är fast från år till år och med datum för tävlingen. Framsidan används för att hylla någon personlighet inom löpar- eller inlineshistorien. Årets inlinesmedalj lyfter fram Maira Yaqueline Arias som satte nytt banrekord för kvinnor 2017.

Inlinesmedaljen är något mindre än löparmedaljen.

Betyg

Idé och genomförande - 4/5 bling
Estetik - 4/5 bling
Kvalitet - 4/5 bling
Affektion - 4/5 bling

 

Lidingöloppet

Snabb över till Lidingöloppet. Medaljen har ett fast motiv på framsidan och en baksida som växlar. Det är olika motiv hämtade från Carl Milles skulpturer som går igen. Lysande!

Framsidan är består av loppets logga med Lidingöbron och med en företagslogga för huvudsponsorn (förvisso någorlunda diskret). Den är väl okej men en företagslogga drar alltid ner betyget i min bok.

Medaljen behöver lägga på sig några gram för att få den rätta kvalitetskänslan.

Betyg

Idé och genomförande - 4/5 bling
Estetik - 4/5 bling
Kvalitet - 3/5 bling
Affektion - 5/5 bling

 

Athens Marathon

Tredje medaljen i rad som har samma upplägg, en fast design på framsidan och en som växlar år från år på baksidan.

Framsidan är en avbildning av den klassiska marmorstadion från tidernas första olympiad 1896. Det är där du går i mål om du springer loppet.

Baksidan har en avbildning av, får man anta, någon betydande personlighet som har koppling till loppet. Det hade varit kul om det hade funnits någon info på engelska (hemsidan) så man kunde förstå vem det är som hänger runt halsen. För min del skulle det lika gärna kunna vara berömda grekiska presidenter från andra halvan av1800-talet för jag kan inte avgöra skillnaden.

Betyg

Idé och genomförande - 4/5 bling
Estetik - 3/5 bling
Kvalitet - 4/5 bling
Affektion - 6/5 bling

 

Summa summarum

Liverpool 5K – 16/20 bling
Liverpool 21K – 14/20 bling
Vansbro - 11/20 bling
Helsingborg - 15/20 bling
Berlin - 16/20 bling
Lidingö - 16/20 bling
Athens - 17/20 bling

Jag gillar verkligen hur Liverpool 5K med en lättsam blinkning hyllar brudparet som gifte sig samma dag som loppet. Vansbro är aldrig med i matchen. Både Helsingborg och Berlin hade fått ytterligare blingpoäng om jag hade hämtat hem maratonmedaljerna. Om Lidingö hade haft en framsida med samma kvalitet som baksidan hade den mycket väl kunnat vara en vinnare. Men nu blev det inte så utan (trumvirvel) Blinget med ett stort  glittrande B är medaljen från Grekland. Den gör en Glenn Hysén och får 6 av 5 möjliga i kategorin Affektion.

Det är svårt att överträffa olympisk eld, olivkvistar, sorg, marmor och historiens vingslag. Det avgör!

 

3 kommentarer till inlägget

Monica Carlsson
1971 • Partille
#1
23 december 2018 - 07:23
Gedigen medaljskörd, bra sprunget!
(Liverpool 21K måste väl vara ett gult plektrum i bakgrunden?)
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#2
24 december 2018 - 12:35
Kul vinkel!

Håller med, 5-kilometersnedaljen i Liverpool var coolare än halvmarans (och helmarans), extra kul just för att det var just en dag av bröllopsyra. Någon hade tänkt till!

Du borde lägga till bonusblinget från Liverpool, gitarren för ”remix challenge”, dvs för två lopp samma helg.

Saknar bara en sak, uppgift om vikt (som väl Aten vinner överlägset). Men efter en sån målgång gnäller man ju knappast över att det hänger något tungt om halsen!
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#3
25 december 2018 - 13:45
Och här är min lista - vilken medalj i samlingen väger egentligen tyngst runt halsen? Kan det vara Athens? Nej, faktiskt inte...

runtobyrun.se/2018/12/25/medaljregn-men-vilken-vager-tyngst/

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.