Touren kom till Storbritannien

Även om jag inte följer det som händer inom cykelsporten speciellt nära under resten av året är det ändå så att när touren drar igång, då har den min fulla uppmärksamhet. Det är något speciellt med Tour de France som gör att man kan sitta i timmar och vänta på den avgörande stigningen. Kanske attackerar någon favorit, kanske gör de det inte. Men spänningen som byggs upp under etappen gör ändå att man har svårt att slita blicken från TV:n.

En stor del av spänningen som byggs upp under en etapp kommer självklart från Eurosports otroligt duktiga och sällsynt engagerade kommentatorsduo Anders Adamsson och Roberto Vacchi. Sällan har väl en kommentatorsduo kunnat få 220 km slätåkning att låta så intressant. Jag tror att både för mig och flera andra som kommer att följa touren under de kommande tre veckorna så är hälften av nöjet att bara lyssna på när Adamsson och Vacchi pratar cykel. Även om jag tror att i år så kommer de inte få det sällsynt enkelt att hitta något intressant att prata om.

I år startar touren i Storbritannien och jag tror att många precis som jag hade förväntat sig tre hyfsat ointressanta dagar där spurtlagen kontrollerade fältet för att sedan låta spurtspecialisterna göra upp som etappsegern. Oj så fel vi hade. Redan under gårdagens etapp så visade favoriterna till slutsegern att årets tour kommer bli jämnare och mer spännande än på flera år. Med 10 km kvar av etappen såg allting ut att gå Peter Sagans väg. Pierre Rolland gav upp sitt försök att köra hem etappen solo och klungan återsamlades. Vinnaren av den första etappen, Marcel Kittel och övriga spurtare var redan avhängda och allt Sagan behövde göra var att hålla ihop fältet över den sista lilla stigningen med 5 km kvar till mål. Och sedan spurta hem segern för att för andra året i rad få ikläda sig den gula ledartröjan.

Men idag var det flera i fältet som ville sätta sig respekt inför resten av touren och direkt när klungan gick in i den sista stigningen så attackerade Alberto Contador. Även om Contadors attack var mer av en markering än en seriös attack så var den starten på en fantastisk upplösning av etappen där favoriterna turades om att attackera varandra. Och precis när alla trodde att det skulle lugna ner sig och bli en spurt ändå så satte Vincenzo Nibali in en stenhård attack, han fick en lucka och kunde sedan hålla hela vägen in i mål.

Med tröjan på en av de stora förhandsfavoriterna redan efter två dagar tror jag att vi kan se fram emot en riktigt spännande tour.

En mindre spännande tour tror jag dock att det kommer bli för Andy Schleck. Han föll av redan innan den sista stigningen och kom i mål 1.19 efter Nibali. Schleck har alltid varit en av mina favoritcyklister men det verkar som att han aldrig kommer att återhämta sig ordentligt efter sin skada. Tråkigt tycker jag då hans offensiva cykelåkning och attackvilja var en av de sakerna som fick mig att verkligen fastna för touren.

För egen del så blev jag så inspirerad av alla attacker i stigningarna så att Thomas och jag drog ut och körde lite backintervaller.

 

20140706_175317


Det framgår inte riktigt av bilden men jag kan lova att det var både brant och jobbigt. Åtta stycken intervaller i full fart upp för backen blev det iallafall och träningen inför årets Kalmarmil fortsätter i rätt riktning.

- See more at: http://sportmoments.se/moments/bloggar/henrik/touren-kom-till-storbritannien/#sthash.Nof57vvp.dpuf

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.