Halvtid på säsongen och lite reflektioner...

Vi är nu mitt inne i säsongen och jag tittar tillbaka på ett träningsår som varit mitt mest lärorika och spännande. Att ha börjat träna med Huddinge har skapat en ny dimension där jag tagit ett helt nytt ansvar för mig själv och min träning. Det är så otroligt bra att befinna sig i ett forum där det finns så många duktiga och engagerade löpare med kunskap och erfarenhet att ta del av.

Jag har nog blivit en bra mkt klokare löpare och även människa då jag tycker att lärdomarna man får av löpning återkommer i vanliga livet också. Saker som, hur bygger man en god hälsa, hur skapar man balans mellan arbete, träning och återhämtning osv...

Under året som gått har jag fått lära mig av vad skador handlar om... en (nästan) ofrånkomlig och tråkig del av löpningen, men också ngt man kan lära sig mkt av. Knäproblem förra sommaren och baksida lår i vintras. Rehabträning och behandlingar och kontinuerlig revidering av hur man bygger hållbarhet i sin träningsplan. Blir man någonsin färdiglärd? Knappast, men jag tror mig blivit lite klokare för varje gång och lär känna sin kropp bättre och bättre. Vissa saker blir man aldrig riktigt klok på, saker som "små krämpor som vandrar"... Stretcha eller inte stretcha... Styrketräna ja men hur mycket?... Ja listan är lång och bilden vad som bygger en bra helhet nyanseras hela tiden.

Det bästa som jag tagit till mig på sistone är "MarathonMackans" (Marcus Nilsson) " bok "Löpträning mitt i Livet". Tycker att det är första boken jag läst om löpning som verkligen talar klarspråk. Det är en lysande praktisk handbok för oss glada amatörer, med helt vanliga liv men som råkar älska löpning och som vill utforska (utan att vilja bli olympier och kunna ha ett av normalt liv bredvid) vilken potential man har som löpare. Tre nyckelord som jag tagit till mig är Periodisering, Pulsering och Progression. För första gången har jag byggt ett detaljplanerat träningsschema på 14 veckor fram till Stockholm Halvmarathon 13e september och målet Sub1:24. En rolig träningssommar med andra ord!

Tror fortfarande att jag skippar marathon helt detta år. Har velat lite fram och tillbaka om att dra till Amsterdam igen för att "pröva lyckan" i slutet på oktober... De har ju halvmarathon också så det kanske bli ngt sådant isf :) Annars får det bli Stockholm Marathon 2015.

Kanske är det bästa av alla lärdomar är att jag blivit så mkt bättre på att ha tålamod och inte jaga snabba resultat. Och det spelar inte så stor roll om mitt främsta skäl är en god hälsa, att hålla mig hel och framför allt att HA ROLIGT! Håller man sig skadefri och lyssnar på kroppen så kommer resultat ändå med tiden och det är jättekul, men inte ngt självändamål för ära och berömmelse...

//Johan Eklöf – Stolt Hais:are - Running for joy!

2 kommentarer till inlägget

Stefan Jensen
1972 • Lidingö
#1
15 juni 2014 - 13:58
Härlig läsning!
1981 • Stockholm
#2
15 juni 2014 - 19:26
Tack Stefan! Kul att dela med sig :)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.