Elitens tips tack!

Jag måste sträcka ut en hand och fråga er eliter där ute om magknip under en löprunda är något som brukar förekomma?

Mellan jobb och pt-kunder hade jag två timmar över till min egna träning. Jag tänkte att jag skulle springa till stenkullen för att ge mormor en födelsedagskram och sen tillbaka till jobbet. Grejen var att när jag kommit 200 m från mormors dörr så vred det till i magen på mig, tror ni att mormor var hemma så att jag kunde låna toaletten? Nej!

Jag skrattar för mig själv under min runda tillbaka mot gymmet och kommer på mig själv med att tänka "det här är ju bra". Vilket jag då menade på att då tänkte jag inte på att det var jobbigt för kroppen att springa.. bara att jag ville snabbt till närmsta toalett. När jag hade 1km kvar ringde jag till farmor och farfar som lyckligtvis bor vid vattenpalatset. När jag kom dit var det bara en vink upp i luften och "VI PRATAR SEN".

Antar att ni löpare varit med om en hel del, så jag har tvåfrågor till er :) Hur laddar ni upp och hur återhämtar ni er efter en runda? Tänk er en basic runda liksom, inga lopp nu utan bara en såndär efter jobbet runda!

Tack på förhand för alla svar!

 /Jas

22 kommentarer till inlägget

Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#1
5 februari 2014 - 11:26
Jag tillhör inte eliten ;-) men kan väl tipsa lite. Om jag ska springa ett distanspass på 10-12 km vid åtta på kvällen så har jag som regel att senast klockan sex ska jag ha ätit färdigt annars blir det för tätt inpå. Efter passet gör jag inget särskilt, jag dricker en gainomax och lite vatten, syftet med en basic runda :-) är ju att den inte ska belasta kroppen något så är jag trött och sliten efteråt så är det inte bra. Det händer att kroppen ibland inte fungerar som väntat men gör jag på ovanstående sätt så brukar det funka bra på 99% av passen :-)
1990 • Lerum
#2
5 februari 2014 - 11:46
Tack Mikael!
Så en regel på 2 timmar innan passet. Jag ska testa detta. Tack! Jag drack faktiskt en gainomax en halvtimme in på passet så det kunde ha varit det med. Kanske borde testa att avvärja mig från laktos också?..
Alla ni löpare är eliter i mina ögon :)
Tack igen för svar!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
6 februari 2014 - 14:53
Min tumregel har alltid varit 3-4 timmar mellanen "riktig" måltid och träning. Efter en lättare frukost räcker det med 1-2 timmar. Det har ofta hänt att jag tränat när familjen åt kvällsmat för att inte behöva träna allt för sent.
Björn
1975 • Stockholm
#4
7 februari 2014 - 12:34
Så länge det inte är mara och längre så kommer knappast energinreserven vara något problem även om man inte ätit på uppåt 12 timmar. Jag äter inte heller närmare än ca 2 timmar innan löpning.

Normalt äter jag aldrig frukost utan första målet är lunch. Var korkad nog att bryta den regeln inför Hässelbyloppet (1 mil) då starten var kl 13. Jag nojjade för att inte äta något innan loppet och var dum nog att inte följa mina egna råd och åt både när jag normalt inte gör det och för nära inpå. Fick springa igenom mitt livs värsta håll vid 6-7 km... :P
Henrik Berg
1981 • Östersund
#5
7 februari 2014 - 13:24
Jag kör lite på samma taktik som Lars L. Jag behöver ha 3-4 timmar efter måltid innan löpning som är längre än 3-4 km. Bästa tide för mig är på förmiddagen innan lunch eftersom jag då oftast bara ätit frukost (havregrynsgröt) som min mage gillar. Jag har ganska känslig mage när det gäller löpning, så jag kan inte äta vad som helst, inte ens 4 timmar innan om jag vill slippa problem. Fet och kryddig mat går helt bort. Jag har slutat med laktosprodukter och tycker att magen är mer nöjd än innan. Även kaffe har jag slutat med. Däremot har jag märkt att problemen är värst när jag börjar springa igen efter ett längre uppehåll. Efter några veckor brukar jag kunna springa längre utan problem, så jag antar att magen vänjer sig lite efterhand.
Henrik Berg
1981 • Östersund
#6
7 februari 2014 - 13:26
PS. Jag tror att när problem som magknip och akuta toalettbesök uppkommer ligger problemet ganska troligt i något du ätit under det gångna dygnet, och inte timmarna innan. Det kan vara för mycket fibrer, socker, fett, laktos osv. Det mesta som är gasbildande. Om man är känslig för sånt alltså. DS
1990 • Lerum
#7
7 februari 2014 - 15:17
Tusen tack! Tar till mig alla era tips och idéer :)
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#8
7 februari 2014 - 18:43
Jag äter när jag äter och springer när jag springer.
Skalman ser jag tillräckligt på TV...
1973 • Sävedalen
#9
7 februari 2014 - 19:08
Får problem med magen när jag pressar mig extra hårt.
Maina Anter-Sagerström
1962 • Göteborg
#10
7 februari 2014 - 21:15
Jag tror att det handlar om att ha regelbundna måltider, att se till att äta några timmar innan ett pass (hur länge innan får man pröva sig fram), att magen fungerar regelbundet och att inte stressa för mycket. De gånger jag har fått problem så har de varit några av de nämnda faktorerna som spelat in. Sedan tror jag också som Henrik Berg skriver ovan att om man ätit mat man är känslig för så kan det bli problem.
Petra Örlegård
1989 • Malmö
#11
8 februari 2014 - 12:33
Jag har sprungit i fem år och har testat lite av varje för att se vad min mage tål när jag springer. Det jag absolut inte tål är följande:
laktosprodukter dvs. yoghurt, mjölk osv så tätt inpå ett löppass, inte heller om jag ätit något av det det närmaste dygnet, exempelvis grönsaksdipp med yoghurtblandad dip
Äter jag morot kvällen innan ett morgonpass garanteras det också att jag behöver gå på toaletten efter cirka 6-7 km (bättre att äta morot efter ett löppass och inte tvärtom)
Pasta, ris, osv kan jag inte heller äta innan träning och då helst inte de sista 12 timmarna heller.
Sen tål jag inte heller havregrynsgröt inann ett löppass, så jag brukar äta bananpannkakor (en banan med 3 ägg) innan ett löppass. Det funkar fint för mig, jag kan till och med springa efter ca 1h30 min men jag brukar ge mig ut efter 2 timmar. Med havregrynsgröt brukar jag vara tvunegn att vänta minst 3-4 timmar.

Det handlar om att testa dig fram och se vad du tål och inte tål.
Sen ska man absolut inte dricka eller äta gainomax innan, helst efter. Jag brukar istället blanda min egen återhämtningsdryck efteråt som inte innehåller laktos alls. Även om jag inte är allergisk mot laktos enligt läkarna så undviker jag det i det största mån möjligt, utom parmesanost som jag inte kan klara mig utan.

1978 • Aneby
#12
9 februari 2014 - 19:24
Min mage är inte speciellt stabil i allmänhet, men när jag springer brukar det ändå oftast inte vara några problem, även om det har hänt. Men då brukar jag väl inte heller äta så nära inpå.

Regeln om att inte ha ätit på två timmar tror jag är bra - då kan man förhoppningsvis även undvika håll. Sedan tycker jag det är väldigt skönt om man har tömt tarmen typ precis innan man börjar löpa. Man känner sig liksom lite lättare och behöver inte oroa sig för magproblem även om man skulle springa långt.

Samtidigt så är det ju inte säkert man kan passa in en tömning precis innan löppassen. Normalt sett brukar jag inte bekymra mig om saken, eftersom jag så sällan får problem. Men när man ska tävla är det ju inte så kul om man får problem med magen, plus att risken kanske är större eftersom man är lite spänd eller till och med nervös. Första gången jag skulle springa maraton började det köra i magen när jag var i omklädningsrummet inför loppet och jag fick gå fast jag hade ont om tid, vilket gjorde att jag sedan fick springa till starten och hade lite mjölksyra redan när loppet började. Inte så bra.

Andra gången jag skulle springa maraton gjorde jag så att jag tog loperamid (receptfri medicin som kan lugna tarmen vid diarré) innan loppet i förebyggande syfte och det fungerade utmärkt! =)
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#13
10 februari 2014 - 12:22
Jag har alltid haft minst 3 timmar efter en måltid (lunch) eller ca 1.5 timmar vid en mindre frukost och det har funkat nu för mig under flera år.
Musli, lite bröd och Juice så går det bra.

Och om man är känslig mot laktos så finns Prolaktas. Funkar perfekt.
Christian Ulltjärn
1973 • Linköping
#14
10 februari 2014 - 16:01
Jag tror att mägnden mat/vätska som man äter är avgörande. Det blir skumpigt med för mycket i magen, oavsett vad.
Hittade ett tidigare inlägg från Magnus Bucht på samma ämne som jag tycker stammer bra:

"En orsak till "löparmage" är också att musklerna i buken inte är upptränade tillräckligt för att hålla emot det "skump" som blir när man springer. Det gör också att magen kommer i obalans med toabesök som följd. Så med andra ord. Lätt mat som inte blir tung i magen är att rekomendera i början tills kroppen vant sig. Sen kan det ju vara så att det aldrig går över och då måste man finna en bra medelväg för att klara sin löpning. "
1986 • Karlstad
#15
11 februari 2014 - 07:26
För mig kommer problemet mer sällan nu, men finns ändå kvar. Varför det kommer och hur jag löser det har jag inte lyckats komma underfund med ännu :)
henrik nyström
1981 • sundsvall
#16
11 februari 2014 - 12:42
Som alla skriver så är det samma för mig fast helt 2,5 tim innan pass. Då skall jag äta inte allt för ungt men kan gärna ta t.ex en tallrik fil ca 1 timme innan.

För övrigt tror jag inte att det är bra att "klämma" in pass då det öppnar sig en timme. Det bli lätt stress och man spänner sig, då kan det bara bli skit enligt mina erfarenheter. Jag tränar löpning nu 5 ggr/v och det är aldrig skoj att måste köra mot klockan innan för att hinna med saker efter.

vad gäller att skippa laktos tror jag inte på om du itne har en diagnos. Då bör du kontakta läkare, det är aldrig bra att göra något expriment.

Testa dig fram och skriv in tider för mat etc i dagboken så kanske du kan ser ett mönster fram mot våren!

Go nuts!
1965 • Uppsala
#17
11 februari 2014 - 17:55
Jag tolkar det som att Gainomax-drinken satte igång magen. Själv så behöver jag helst vänta i ca tre timmar efter en rejäl måltid innan jag springer, och då har magen arbetat klart.

Sedan så kan jag ta ett halvt glas jos en stund innan jag springer, vilket räcker för att jag ska piggna till lite.
Detta funkar väldigt bra för mig, så testa vet ja... ;-)
1970 • Häggvik
#18
12 februari 2014 - 05:34
Tror sockret i sportdrycker etc är boven tillsammans med fiberrik kost dagarna innan.

I årets Lidingölopp surplade jag en liter Powerrade innan start, drack sedan sportdryck vid varje kontroll och avslutade med en Enervit gel i Grönsta innan sista milen. Kände att det började skova i magen när perestaktikrörelserna började. Slutade med att jag sprang ut i skogen och drog ner byxorna.

I helgen åkte jag Engelbrektsloppet med samma typ av uppladdning innan. Drack sedan blåbärssoppa i första och andra vätskekontrollen och kände att det började knipa så smått. Gick då över till rent vatten resterande lopp och skippade gel etc.
Knipet försvann och hade sedan inga problem.

På basic löppass under ett par mil dricker jag endast ett glas vatten innan och ser till att inte ätit minst två timmar innan det. Thats all.

Min fru som är gammal löpare och dietist bekräftar att allt socker är väldigt laxerande, vilket lätt sätter igång magen. Prova spring med endast lite vatten nästa gång.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#19
12 februari 2014 - 07:23
Aldrig socker före träning. Personligen anser jag att socker ska undvikas då raffinerat socker är bland det onyttigaste man kan äta. Under extrem ansträngning kanske ett tillskott gör nytta ( ex under marathon, Lidingölopp etc ). Annars är det bättre att fylla på genom att äta mat, frukt och endast dricka vatten.
henrik nyström
1981 • sundsvall
#20
12 februari 2014 - 13:10
Vad gäller sportdrycker så är det väldigt induviduellt.
En del magar tål verkligen inte fruktosen i den.

Tycker man ska se ut en sportdryck/gel man tror på sen skall man använda den några pass innan tävling så man kan vänja sig och se om man pallar.
Inge värre än en skitpaus om det inte finns något bra ställe.
1970 • Häggvik
#21
12 februari 2014 - 20:08
Håller med både Lars och Henrik. Man har ju ca två liter glukogen i kroppen och man behöver inte tillsätta socker på pass under ca 1-2 tim under förutsättning att man ätit/druckit normalt dagarna innan. Vatten måste man dock fylla på med.
1970 • Lerum
#22
13 februari 2014 - 10:37
Många intressanta vinklingar och resonemang

Vad gäller sportdryck så funkar vissa för mig. Är det en ny typ på ett lopp så bör man testa den innan. Skulle det vara på träning så har man redan sin favorit, om man nu skall använda det alls.

För många år sedan höll jag hårt på mattider innan, laddade med speciell mat, gel osv Det blev mer ett problem för mig själv eftersom jag blev störd när rutinerna rubbades. Sedan läste jag en bok samt lite artiklar och jag bestämde mig för att prova om det gick att springa när som istället.

Genom att dra ner tempot något så har jag nu ett läge att jag kan gå direkt från middag med familjen, klä om och sticka ut på en tur. Morgonjogg är en annan sak som har mer att göra med att kroppen inte vaknar alls. De ggr jag provat så äter jag hellre än springer på fastande mage. Nu borde det vara samma sak, en vanesak helt enkelt.

Tillbaka till Löparmage. Vid träning så sker det i princip aldrig och det tror jag beror på att jag tränar vid olika tidpunkter med olika mkt mat i mage. Detta samtidigt som passen inte är stenhårda. Jag har även på långpass stannat efter 8-12km och käkat banan/chocklad samt dricka några ggr har jag käkat springande. För magen var det ingen skillnad bara kladdigare att äta i farten. Vid tävling måste jag gå på toa innan men det har mer med att kroppen gör sig redo för drabbning, töm tarm/blåsa

Jag tror mao på att träna på att äta/dricka innan/under träning. Du kommer uppleva en skillnad efter 6 mån
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.