TräningDet går mode i allt. Hur vi ska äta, vilka kläder vi ska bära, vilken typ av jobb vi ska ha, hur vi ska träna. Ju mer vi lär oss genom forskning, om hur kroppen fungerar, desto mer utvecklas också tankarna kring kost och träning.
Funktionell träning är ett begrepp som varit på tapeten ett par år nu. Generellt menas med funktionell träning övningar som utmanar fler än en muskelgrupp i taget. Att till exempel stå på ett ben och göra en bicepscurl anses mer funktionellt än att göra den sittande på en bänk med ryggstöd. Att göra ett utfall och samtidigt rotera bålen åt sidan anses mer funktionellt än att göra ett utfall i en smith-maskin.
Det viktigaste när du ska avgöra om en övning är funktionell är dock att ställa den i relation till din sport. Om du inte har någon nytta av den i din sport, och inte heller i din vardag, ja då är den inte speciellt funktionell för just dig. Fråga dig vad du ska ha övningen till innan du bestämmer dig för om den passar dig. En del övningar kan också fylla en funktion i din vardag och då har de absolut en plats i ditt träningsprogram.
För oss löpare är det framförallt viktigt med övningar som tränar magen, ryggen, höfterna och benen, inklusive vader och fotleder. Alla typer av enbensövningar passar därför löpare, till exempel enbensböj och utfallssteg upp på bänk.
Roddövningar med hantlar ger dig den styrka du behöver för en god hållning, gör du dem i kombination med en knäböj eller kanske som en renegade row så kopplar du in ännu fler muskler samtidigt.
Tåhävningar är en stapelvara för löpare, men vill du göra dem mer effektiva och funktionella så föreslår jag att du sätter in dem i en övning som kallas för draken.
Bästa fotledsträningen är enligt mig enbensbalans på balansplatta. Rör armarna assymetriskt om du vill ha ytterligare utmaning.
Lägg alltid magträningen sist, eftersom du behöver styrkan där för en god teknik i resten av passet. Mina två favoriter är fällkniven och russian twist, med dem kommer du åt i princip alla delar av magen.
Kör hårt!