TräningMånga är de som under ett löppass drabbats av att ena vaden plötsligt drar ihop sig liknande en känsla av kramp eller ett distinkt slag mot vaden. Oftast kan man inte fortsätta passet överhuvudtaget.
Av namnet "gubbvad" kan man förstå att det inte direkt är någon yngling som drabbas av denna åkomma utan snarare någon i sina bästa år (30-40 års åldern första gången) och oftast en man. Har man en gång drabbats kan man nästan räkna med att man råkar ut för det igen, tyvärr. Det kan passera långt emellan varje tillfälle man drabbas och det kan hända på vilket pass som helst.
I bästa fall rör det sig bara om kramp som går över om man stretchar och masserar området och avslutar passet så fort detta händer.
Nästa steg är att det rör sig om en muskelbristning och initialt är det totalvila som gäller till dess att bristningen börjat läka annars finns det risk för att det blir värre/kroniskt.
Anledningen till att man drabbas är oklar men det är ovanligt att någon som inte tränar löpning på högre nivå drabbas. Teorin bakom detta är bla tanken om sk utslitningsfenomen då de som tränar på en lägre nivå när de får besvär styr över sin träning till annan träning. De som enbart tränar löpning (ofta på högre nivå) fortsätter med löpträningen och hamnar i gubbvadsträsket.
En annan allmänt utbredd åsikt är att det handlar om rubbningar av kroppens mineraler och då främst brist på magnesium. En del hävdar att det rör sig om att vaderna drabbas av syre- och energibrist som i sin tur leder till kramp/bristningar. Vidare hävdar några att B-vitaminbrist även kan vara en faktor. Men ingen vet riktigt alltså mer än de predisponerande faktorer som nämns här.
Vad göra? Har man ofta kramp i vaderna ska man vara uppmärksam då detta kan vara en indikator på att man har mineralobalans som kan leda till gubbvad. Man ska även försöka att variera underlag, skor och sitt steg emellanåt så att inte monotonin blir en faktor som kan leda till gubbvad. Variation är som vanligt A och O!
Känner du att du är stel i vaderna så är ett hett tips att kosta på sig (eller rättare sagt genomlida) några tillfällen av djupmassage av sina vader. Vaderna är bland de mest känsliga musklerna i kroppen så var beredd på att detta inte är någon "mysmassage".
Ät gärna vitamin och mineraltillskott!
Gör excentriska tåhävningar – detta är den absolut bästa övningen för både vader och hälsenor!!! Både böjt och sträckt knä och när du känner dig starkare - kör enbensvarianten!
Har man en gång drabbats kan det vara värt att i fickan ha med sig en elastisk linda under passet för att snabbt kunna minska blödningen vid eventuell muskelbristning.
Vid intervaller med lång vila och när det är kallt, ta på dig ett par överdragsbyxor eller skydd så att vaderna inte blir kalla och drar ihop sig när du vilar = ökar risken för kramp.