TräningEtt kompartment är ett avgränsat utrymme. I det här fallet rör det sig om ett muskelfack, som avgränsas av ben och/eller bindväv och hud och blir som ett slutet utrymme. Om innehållet (muskler, blodkärl, nerver) i ett sådant muskelfack av någon anledning sväller har det ingenstans att ta vägen. Trycket inne i muskelfacket stiger, vävnaderna blir "klämda" och det gör ont. Man kan även känna av domningar i fot och underben och i vissa fall även få känselbortfall och svaghet pga "inklämningen". Om svullnaden kvarstår en längre tid, kan vävnaderna skadas - övergående eller för gott.
Det vanligaste kompartmentsyndromet är det som uppstår i samband med en akut skada/trauma (tex en trafikolycka).
Kompartmentsyndrom i samband med intensiv träning, är egentligen ett specialfall. Om man tränar väldigt hårt, ökar muskelstorleken och om muskeln är innesluten i ett oeftergivligt muskelfack, leder det till ökat tryck på vävnaderna.
Behandlingen vid alla former av kompartmentsyndrom är att lätta på trycket, främst genom att avlasta och stretcha. När det gäller återkommande besvär vid träning, får man i första hand anpassa träningen, eller byta aktivitet. I vissa utvalda fall kan det bli aktuellt att öppna muskelhinnorna under huden kirurgiskt.
Liten lathund att tänka på då benhinneinflammation, kompartmentsyndrom och stressfraktur kan ge liknande symtom:
1. Specifik smärta på en punkt eller mer "generell"? Fraktur vs benhinnorna
2. Domningar i fot eller underben? Kompartmentsyndrom
3. Ont när du hoppar på ett ben? Oftast fraktur
Då det finns olika grader av alla tre varianterna så bör man ha i åtanke att bryta redan i första steget och se utvecklingen som en trappa:
1. Gör bara gör ont när man tränar aktiviteten som startade smärtan
2. Gör ont även vid andra aktiviteter
3. Hindrar en i ens vardag/jobb - Gör ont även i vila
4. Man är så påverkad att man inte längre kan gå och måste söka läkare
Försök bryta redan vid 1. Se främst över träning och utrustning. Våga vila och alternativträna.