Foto: Robert Samsonowitz

Hälseneproblematik

TräningEva Fridman, sjukgymnast, sammanfattar vad vi bör vara uppmärksamma på:

 Hälsenesmärta:  Smärta i hälsenan kan bero på en lokal skada (tendinos) eller en mer generell störning tex på grund av smärtor i infästningen i hälbenet (tendinit) eller slemsäckssvullnad (bursit). Problemet leder ofta till påverkan upp i hälsenan med svullnad och kan även på sikt leda till förkalkningar. Vid tendinos och tendinit används med gott resultat vanlig styrketräning med egen kroppsbelastning - excentrisk träning i första hand. Man kan träna trots smärta men denna bör ej överstiga 5 på VAS-skalan (VAS skalan 0-10) och smärtan skall ha klingat av inom 24 timmar annars har man kört på för hårt. Man kan även testa antiinflammatorisk medicin under en 10 dagars period men då vara uppmärksam på att inte köra för hårt då medicinen döljer smärtan. Svarar man inte på denna behandling bör man utreda vidare och fastställa om injektionsbehandling av kortison kan vara aktuell. Man bör ha i åtanke att kortisonet har god effekt på en inflammation/överansträngning men att ge flera injektioner är inte att rekommendera då kortisonet även bryter ner senstrukturen. Som sista alternativ kan öppen kirurgi bli aktuellt. 

Hälsenebristning: Kroppens senor börjar genomgå åldersförändringar (degeneration) redan då man är i åldern 25-30. Förändringarna medför svaghet och mindre elasticitet i senorna men kan i viss mån förhindras eller åtminstone fördröjas genom att man regelbundet ägnar sig åt fysisk aktivitet.

Ruptur eller avsliten hälsena är vanligt i samband med olika fysiska aktiviteter och när man kommer upp i ålder (över 40). Observera att man drabbas lättare av bristningar om man inte gjort någon form av uppvärmning! Detta behandlas antingen med operation där senändarna sys samman och därefter gipsar/ avlastar i stödförband, alternativt avstå operation om senändarna kan läggas samman genom att man vinklar foten i tåstående (spetsfot) under den första tiden. Vid bägge behandlingarna innebär det att man inte kan stödja på foten på ca 6 veckor innan rehabilitering kan påbörjas.

Din bästa kompis när du har problem med dina vader:
Excentriska tåhävningar! Excentriska tåhävningar och återigen excentriska tåhävningar! Du går upp på tå och bromsar dig ner mot golvet. Excentrisk muskelträning är mer ansträngande än vanlig så kallad koncentrisk muskelträning (kraftutveckling under att muskeln förlängs jämfört med förkortas). Utvecklar mer kraft men ger också mer träningsvärk! Man kan/ska köra tåhävningarna med både rakt och böjt knä och även testa enbensvarianten.

Total vila inte är att rekommendera (om man inte har en ruptur) då genomblödningen i senan är dålig pga få blodkärl. Vilar man helt så får man dålig cirkulation och detta hjälper inte läkningen. Det kan vara svårt att veta hur mycket man ska belasta för att inte överanstränga vs att få genomblödning. Använd VAS (max 5) som indikator. 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.