Mountain Buggy Terrain, Teutonia Spirit S3 och Chariot Cx Foto: Andréa Hultgren

Joggingvagntest

PrylarDet går förmodligen jättebra att springa med vilken barnvagn som helst, men det går inte att komma ifrån att de speciella joggingvagnar som finns på marknaden gör löpningen både roligare och lättare. Genom att de har tre hjul istället för fyra blir de mer lättsvängda och därutöver väger de oftast mindre än traditionella barnvagnar. De har oftast en mer slimmad modell, ser ofta sportigare ut och har oftast både smalare och större hjul än andra vagnar.

Vagnarna jag har testat heter Chariot CX, Mountain Buggy Terrain och Teutonia Spirit S3. Den förstnämnda är en ren sportvagn som går att använda till såväl löpning som skidåkning och cykling. Den känns dock inte lika kul att använda i det mer vardagliga livet. Även om två små sidohjul lätt kan kopplas på så att vagnen blir mer lättsvängd, är den fortfarande rätt klumpig i och med sin storlek. Hjulen är rejält stora och luftfyllda vilket gör att vagnen rullar väldigt lätt.

De andra två är mer som ett slags hybridvagn, en blandning mellan cityvagn och löpvagn. Mountain Byggy Terrain med sina stora luftfyllda hjul ligger nog närmre en ren joggingvagn än cityvagn, även om den antagligen går alldeles utmärkt att promenera på stan med. Dock är den lite i största laget och jag kan tänka mig att den känns ganska klumpig att ha med sig i kollektivtrafiken. Teutonia Spirit S3 hamnar någonstans mitt emellan. Genom att den är liten och smidig samt mycket lättsvängd när framhjulet är i upplåst läge passar den utmärkt som cityvagn. Den är också lätt och skön att springa med. Eftersom den har relativt breda hjul passar den även mycket bra på lite mer trögsprunget underlag. Hjulen på denna vagn är inte luftfyllda utan av ett annat slitstarkt material.

Både vagnen från Mountain Buggy och vagnen från Teutonia går att användas med en liggdel och kan alltså användas redan från födseln. Vad gäller Chariot´en så går det att koppla på en "hängmatta" där den lilla bebisen kan halvligga, men personligen skulle jag inte vilja sätta/lägga mitt nyfödda barn där, utan hellre vänta tills det blivit ett par tre månader gammalt.

Vagnarna har testats framförallt på asfalt men även en del på grusväg. Längden på passen har varit mellan 30 och 60 minuter och jag har sprungit både på såväl plana vägar som i mer backig terräng. Klicka här eller på länken i högerkolumnen för att se en summering av mina upplevelser och reflektioner kring de olika vagnarna.

Tack till Active Kids och Worldwise Baby för lån av vagnar.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.