Foto: från sverigeloparen.se

Sverigelöparen

ReportageVem gillar Emil i Lönneberga så mycket att han tar en omväg på sin löpande resa genom Sverige för att få se Vimmerby? Jo, Sverigelöparen.

Runt den sista april är tanken att Andrew Tutt-Wixner ska ta sina första löpsteg från Smygehuk i Skåne, och sikta på vårt norraste norr - Treriksröset. En nätt löptur på ungefär 240 mil.

Intressekombinationen löpning och svensk folkhistoria är ganska udda - eller hur? Hur många skulle komma på den fantastiska idéen att springa genom hela Sverige för att man vill ta del av de olika kulturerna vi har i landet? Planen är att springa i genomsnitt sex mil per dag under sex veckors tid. För att ytterligare berika resan och mötet med olika kulturer så erbjuds vi i "publiken" att adoptera Andrew längs efter vägen. Man lånar helt enkelt ut en sovplats till honom när han kommer susandes förbi olika orter i landet.

Andrew är 27 år och kommer ursprungligen från Perth, Australien, men har bott i Sverige sen drygt fyra år tillbaka tillsammans med sin fru Sofia. I sin blogg skriver han om hur han alltid sökt utmaningar av den här typen, men att han inte riktigt vågade ta steget och genomföra dem när han var yngre.

Förra året cyklade han nästan 100 mil i Thailand efter att ha sagt upp sig från jobbet och gett sig hän åt äventyret. Två år innan dess ville han testa att cykla mellan Uppsala och Mora (där han och Sofia bott) - men var tvungen att bryta i Borlänge efter en cykelbyxerelaterad kris. Rättare sagt - avsaknaden av cykelbyxor gjorde att sträckan inte gick att genomföra. "Har ni någonsin försökt att cykla 12 timmar utan cykelbyxor så lider ni nog med mig."

Och nu är det alltså dags att springa genom Sverige. "Uthållighetsidrott är någonting som jag brinner för helt enkelt. Det är inte alltid roligt men det är alltid givande."

Andrew bor numer i Stockholm och han har de senaste två, tre åren vägrat att åka tunnelbana förutom i yttersta nödfall. Detta har resulterat i en massa transportlöpning till och från jobbet, plus ännu lite mer löpning varje dag. En veckoranson av löpträningen ligger på ungefär 10-15 mil om allt går som det ska, blandat korta och långa pass. Det blir en vilodag per vecka och dubbla pass i princip varje dag förutom när det vankas långpass - han är en hängiven löpare med andra ord.

Men det är inte kvantitet och schemalagda löpturer som dominerar Andrews tänk. Det ligger en ödmjuk inställning till träningen bakom hans många mil: "Jag verkligen gillar den här sorters löpning. Klockan har ingen betydelse, det handlar bara om att vara ute och få timmar och kilometer i benen. Det gör ingenting om man stannar upp i två minuter och kollar på en hackspett eller tar några kort. Det känns jättebefriande!"

Läs mer om Andrew på www.sverigeloparen.se. Kanske har du turen att få adoptera honom en stund under våren?

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.