Löpning Skador & Rehab 29 inlägg 6631 visningar

Lidingöloppet på voltaren pga löparknä?

Hanni
1980 • Bromma
#1
24 september 2009 - 10:47
Gilla
Jahapp, så ska jag springa Lidingöloppet för första gången och som 3:e del i min Klassiker och har såklart dragit på mig ett elakt löparknä. Fick det när jag drog min först längre runda på 2,1 mil och har haft ont sen dess.

Har joggat kortare rundor nu med mycket stretching, knaprat inflammationsdämpande piller och det känns bättre, men inte bra. Igår var jag ute på en 7-kilometersrunda utan att den skarpa smärtan uppstod mer än en gång då jag var tvungen att stanna i några sekunder för att sedan kunna fortsätta. Har visserligen en molande värk runt knäet hela tiden, men den är uthärdlig.

Med 2½ dag kvar till Lidingöloppet är jag dock smått bekymrad över den långa sträckan och om jag överhuvudtaget ska ta mig i mål. Vet hur ont det gör om smärtan sätter i och till slut kan man ju knappt lyfta benet.

Så, vad jag undrar är om det skulle funka att ta smärtstillande och springa på ändå? Hur påverkas kroppen vid löpning av starka värktabletter? Är det farligt att fortsätta springa med ett löparknä? Funkar det över huvud taget med värktabletter när man får såpass ont?

Förhoppningsvis så känns det bara som gårdagens löprunda och då behöver jag inget smärtstillande, men det troliga är ju att den långa sträckan och alla backar kommer att göra knäet lite surt.

Hjäääääälp!?
< < < 1 2 > > >
1977 • Linköping
#2
24 september 2009 kl 10:53
Gilla
Vad är det för tabletter? En läkare skrev ut recept åt mig på inflammationsdämpande piller härom dagen och jag fick inte ta ut mig alls under tiden jag skulle käka dessa (2 gånger per dag i 15 dagar) så vi kom fram till att jag skulle vänta med att börja äta dessa tills efter Lidingö och Hässelby... Nu har ju inte jag samma problem som du men det kanske kan vara nyttig info att jag fick träningsförbud under tiden jag käkade tabletterna iaf...
Anna Z
1984 • Stockholm
#3
24 september 2009 kl 10:58
Gilla
Hej!

Jag tror att löparknä beter sig väldigt olika på olika personer. Men klart är att det är en retning. Och om man tänker långsiktigt, vad innebär det att springa med löparknä, att det kanske blir en långvarigare syntom och kanske kroniskt? Jag har själv haft löparknä ett år nu och förstår hur du känner. Inte alls kul att vara tvungen att avstå tävlingar eller löpa med värk.

vad det gäller värktabletter och hur de påverkar kroppen vid löpning osv, lämnar jag därhän och hoppas någon annan kan svara på den frågan.

Men tänk över hur viktigt det är att deltaga på Lidingö, det värsta som kan hända, är att du inte kommer kunna springa på en mycket lång tid efter det!

Men jag önskar dig givetvis lycka till och hoopas det är ett syntom som försvinner fort för dig!

Fortsätt stretcha! Det är bra!
Hanni
1980 • Bromma
#4
24 september 2009 kl 10:59
Gilla
1965 • Alingsås
#5
24 september 2009 kl 11:23
Gilla
Svaret är enkelt. AVSTÅ!

Vila, behandla och se till att du får ett löparliv även i fortsättningen.

Lycka till!
Hanni
1980 • Bromma
#6
24 september 2009 kl 11:37
Gilla
Okej, jag förstår också att jag inte b o r d e springa tre mil när jag inte är helt bra i knäet, men att avstå helt är inget alternativ. Jag tänker åtminstone försöka, med eller utan värktabletter i kroppen. :)

Frågan är framför allt om det är FARLIGT att ta värktabletter och springa på det?!
Andreas Wigholm
1978 • Stockholm
#7
24 september 2009 kl 11:54
Gilla
Är ingen EXPERT på voltaren eller löparknä men har erfarenhet av de båda.

Drabbades förra året av löparknä och hade exakt samma symptom som dig, funkade att springa 5-7km och sen började det göra rejält ont (kunde ibland inte ens gå direkt när smärtan kom). Jag slutatde inte träna utan körde på tills det gjorde ont och sen gick ett tag för att sedan kunna fortsätta ett tag till. Körde iofs aldrig 30KM men det hade nog kunnat gå med vilja och stretch. Det som gjorde den största skillnaden för mig var stretchen (morgon/kväll/före pass/under pass/efter pass) jag körde denna övning: http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8173 Min naprapat sa åt mig att strecha så ofta jag bara kunde. Jag blev av med mitt löparknä på några månader med denna metod.

Vad det gäller voltaren så har jag sprungit på det ett flertal gånger iom olika inflamationer, har rådfrågat en kamrat till mig som är läkare och det är ingen fara att träna med medicin i kroppen. Detta gäller voltaren, pencilin osv. Det är kroppens tillstånd som avgör om du ska träna eller inte. Självklart kan man känna sig lite segare, illamående osv som kan vara vanliga biverkningar men så länge man kan utstå det är det ingen fara.

Du måste själv avgöra hur du vill göra men om jag hade varit i dina skor så hade jag försökt mig ta mig runt. Jag hade nog skippat voltarenen för den hjälper nog inte när den akuta smärtan kommer.

Lycka till !
Jörgen H
1968 • Uppsala
#8
24 september 2009 kl 12:17
Gilla
Har för mig att Voltaren var inblandat i dom många hjärtstopp som drabbat fotbollsspelare på högre nivåer i världen.
Gick en dokumentär om detta med fotbollspelare som dog under match för ganska länge sedan.
Svenska spelare i utländska ligor, kommer ej ihåg vilka, sa att det nästan stått skålar framme med smärtstillande innan match.

Tycker personligen att du kanske sabbar ditt knä mera om du springer, det finns en anledning till att det gör ont, men är absolut ingen expert på detta område.
Hoppas det går bra hur du än väljer att göra.
1963 • Hestra
#9
24 september 2009 kl 12:49
Gilla
Eftersom jag har en gammal knäskada (som jag nu inte känner av särskilt ofta) och skulle springa Göteborgsvarvet i våras, ville jag inte få känning av skadan just under loppet, om det gick att undvika.
Så jag kollade upp detta i våras.

Jag har för mig att det stod på någon av "Göteborgsvarvets sidor" att vissa smärlindrande läkemedel var ok, men inte alla.
En del vanliga värktabletter kunde ställa till det för vätskebalansen i kroppen och det är ju inte så bra.

Om jag inte minns helt fel så var Alvedon ok, men t ex Ipren & Brufen ej ok.
Men det kan också varit tvärtom, för jag kommer inte ihåg vilken jag tog.

Och knäet kände jag inte av, varken under loppet eller efteråt:-)
Laufen
1969 • Göteborg
#10
24 september 2009 kl 12:58 Redigerad 24 september 2009 kl 13:12
Gilla
Jag har läst många inlägg där personer likt Hanni skriver att de är skadade och vill ha råd, men ändå inte. Jag undrar om Hanni är verklig (hon har inte mycket info om sig likt många andra som skriver liknande saker, men jag kan ju ha fel denna gång, ursäkta mig i så fall Hanni) eller om det bara en i raden av lurare som skriver om olika skador (för att få fart på en diskussion) och skall ändå springa på trots att det självklara svaret har hon/han redan sagt själv. dvs jag får ont så fort jag springer. Det molar hela tiden. Jag märker inte av om smärtstillande hjälper eller ej etc.
-
Är man skadad bör man inte springa Lidingöloppet.
Har man endast sprungit ett långpass kring 21 km bör man inte springa 30 km och är skadad efter ett sådant pass (överansträngning/varningsklocka).
Att träna med smärtstillande är oftast inga problem om man inte är känslig pga av olika saker och man är balanserad med vila mat, belastning mm. Men de skall endast användas under en kort period, när man har en mindre skada/inflammation/överansträngning och inte som ersättning mot en hel kropp. Under tiden man käkar dem bör träningen varieras med fokus på att minska belastningen på det skadade området och samtidigt bygga upp styrkan runtomkring. Det hjälper föga med smärtstillande om man fortsätter som förut. Smärtstillande är ju till för att härda ut under en period då man rehabiliterar en skada. Inte för att stänga av kroppens smärtcentra och springa sig igenom en tävling eller träning. Jag tycker inte att tävlingen är inte så viktig så man under en lång period framöver får syssla med rehabilitering. men det får var och en bestämma själv. Det är min erfarenhet.
Jag har för mig att de som dog häromåret hade knaprat under en längre period.
Jag ställer mig tvekande till att en läkare skriver ut diklofenac 100mg utan att berätta mer. Har du köpt tabletterna i annat land utan läkarutlåtande? Så höga doser brukar de sällan skriva ut om de inte gjort en bedömning och remiss till sjukgymnast.
Det var min syn på saken.
Vänligen Lars

Hanni
1980 • Bromma
#11
24 september 2009 kl 13:16
Gilla
Va? Inte verklig? Varför då? Jorå, jag är verklig. Jag hänger inte riktigt med dock - vad tjänar folk på att skriva inlägg om skador utan att ha dem? Eller missuppfattade jag dig nu, Lars?

Angående smärtstillande så har jag ännu inte provat det och därav frågan. Jag vet alltså inte om jag märker av det eller ej, men eftersom smärtan kommer så kraftigt emellanåt så antar jag att en enkel tablett kanske inte hjälper?!

Det stämmer att det längsta jag sprungit är 2,1 mil och annars har mina pass legat runt 1,5 mil (innan 2,1-passet utan besvär bör jag tillägga) och jag vet många som inte springer längre än 1,5 mil innan Lidingöloppet och ändå klarar det fint så det känns inte som ett giltigt argument till att avstå. Däremot det där med skadad kan jag köpa. Det är bara det att det känns SÅ viktigt för mig att ta mig runt.

Ingen läkare har skrivit ut tabletterna - annars hade jag rådfrågat honom/henne angående användning vid ansträngning.

PS: Hänger på friskis.com och Funbeat annars där jag också reggar mina resultat varför min profil här nog inte är speciellt uppdaterad, men jag gillar forumet här. Så enkelt var det. Kanske ska uppdatera min profil dårå så att ingen tror att jag är fejk. ;D Jag blev nästan lite stött.
Laufen
1969 • Göteborg
#12
24 september 2009 kl 13:20
Gilla
Det var väl skönt att du är verklig i alla fall.
No offense.
lycka till.
Stefan Jensen
1972 • LIDINGÖ
#13
24 september 2009 kl 13:22
Gilla
Om du absolut (vilket verkar vara fallet du är mitt i klassikern) vill fullfölja Lidingöloppet så testa taktiken att blanda i gåpartier redan från början.

Har själv besvärats i omgångar av löparknä som gjort att jag inte kunnat springa alls. En del i rehabilieringen när det gäller att komma igång med löpningen är att springa-gå-springa-gå osv. Löparknät kommer ju alltsom oftast efter en stunds löpning och kan du, innan det bryter ut i en retning som gör det omöjligt att springa, "vila" knät från belastningen genom gång är mycket vunnet.

Förvisso lär du antagligen inte göra en kanontid med det du normalt sett är kapabel till men det vikigaste är ju ändå att fullfölja. Samtidigt kan du springa riktigt fort när du väl spinger och på så sätt kompensera lite för gångpartierna.

Lycka till och tänk på att din hälsa är det viktigaste du har!
1965 • Lindome
#14
24 september 2009 kl 13:44
Gilla
Hej Hanni.

Om det är utsidan knät så kan det hjälpa med att massera in med tigerbalsam
en tid.
Har funkat på flera.

Men inför Lidingö.

När jag hade detta problemet förr så sprang jag med vulkanskydd på knät, först hade jag det på ena sen fick jag ha det på båda men kunde springa i alla fall.
På den tiden bytte jag skor så försvann mina problem.

Så pröva vulkanskydd nu på loppet och börja massera in där du har ont.
Och sen din vilja så fixar du detta.

Lycka till och ha det gott.

Mvh Jonn F.
Therese Allgöwer
1980 • Göteborg
#15
24 september 2009 kl 14:17
Gilla
Hej Hanni!
Varför inte försöka rådfråga nån läkare eller kanske sjukvårsdsupplysningen ang. löpning med värktabletter i kroppen.

Lycka till!!
1961 • Stockholm
#16
24 september 2009 kl 15:36 Redigerad 24 september 2009 kl 17:14
Gilla
Hej Hanni,

Jag håller med om vad Andreas Wigholm skriver! För några år sedan (2006) hade jag också "löparknä" i någon månad. Det gick bra att springa ca 8-9 Km men då kom symptomen! Jag fick då väldigt bra tips om hur jag skulle stretcha av en jobbarkompis. Jag stretchade så som visas på denna sida:
http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8173

Man ska stretcha så ofta man bara kan flera gånger om dagen. (Även när man inte tränar) . Mitt "Löparknä" blev då helt bra bara efter någon vecka om jag inte minns fel. Nu stretchar jag på detta sätt efter varje löpning, och har aldrig haft problem med löparknä sedan 2006.

Lycka till! Och stretcha på!!
/ Hans
ulf johnson
1977 • uppsala
#17
24 september 2009 kl 19:08 Redigerad 24 september 2009 kl 19:16
Gilla
Råd:
Spring inte LL med Voltaren (eller liknande) eftersom den sortens mediciner i kombination med vätskebrist kan få dina njurar att lägga av om du har otur. Avstå helt och gör din klassiker nästa år. Eller nästnästa.

Receptbelagda läkemedel ska användas som det står på receptet, av den som receptet är utskrivet till. Att experimentera på egen hand med tex mammas eller en kompis läkemedel är dumt om man inte vet exakt vad man gör. Det finns en anledning att det krävs 5,5 års universitetsutbildning för att få förskrivningsrätt ;-)
1981 • Linköping
#18
24 september 2009 kl 19:53
Gilla
Som några påpekat: Springer du med värktabletter riskerar du inre skador och kollaps. Låter kanske fånigt, men detta riskerar du på svaga (receptfria) tabletter så starka tabletter är INTE att rekommendera. RW hade en lång artikel om detta nyligen så någon friidrottsstjärna drabbades hårt pga detta. Hittade inte den artikeln med väl detta:
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article442090.ab

Så. Detta är inte att leka med. Om du har tagit värktablett och blir uttorkad (om än lätt) vilket man med lätthet blir i ett lopp, så kan du drabbas av njursvikt alt. stroke.

Råd: Gå. En vän till mig gick förra året och tog sig runt på 3.50. Jag har full förståelse för att du inte vill missa klassikern, men är det värt njursvikt eller stroke eller hjärtfel? Nej. Så, bit i det sura äpplet och gå. Lycka till!

P.s. Alla tips om stretching mm är bra, men kom igen, hon har 2 1/2 dag på sig. d.s.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#19
25 september 2009 kl 08:14
Gilla
Hanni: Diclofenac 100 mg finns inte som tablett i sverige, så du måste ha skaffat dina tabletter utomlands (eller så har du suppar - som alltså skall tas i rumpan!). Jag avråder starkt från att göra en så fysiskt ansträngande sak som LL (tom att GÅ runt) om du använder NSAID (alltså preparat av typen Ipren, treo, voltaren/diclofenac) då det, som tidigare nämnts, påverkar njurarna så att inte bara njursvikt, utan även hjärtbekymmer kan uppstå. Om du då dessutom belastar båda dessa system med en kraftig ansträngning ökar riskerna. Det påverkar även magen så att det finns en kraftigt ökad risk för magsår/-blödning. Maximal dosering under KORTARE tid är 150 mg/dag uppdelat på tre doser. Käka dina voltaren, men avstå från LL och vila istället. Du kommer fixa klassikern nästa år.

Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#20
25 september 2009 kl 08:23
Gilla
Att stretcha och att under en tid dra ner på löpningen är den enda långsiktiga lösningen för att bli av med problemet. Men eftersom du anser att avstå Lidingöloppet inte är ett alternativ för dig så föreslår jag följande:

Sluta genast med tabletterna och gå över till gel. Jag vet att många - inte minst här på forumet - anser att gel inte är lika bra som tabletter. Men när det gäller just löparknä, där den irriterade slemsäcken sitter rätt ytligt, så tycker jag det fungerar utmärkt. Det är skonsammare ur ett helkroppsperspektiv (som jag förstått det, bör tilläggas). Glöm inte att ha långbyxor om du kör med gel.

Stretcha mycket nu, snart och i morgon... Malin Ewerlöfs stretch funkar, men den är svår att utföra helt rätt så att senan sträcks ut. Stretchövningar för sätesmuskulaturen är också effektiva mot itb-syndrom.
Typ denna: Ligg på rygg håll underbenet vågrätt i en 90 graders vinkel mot resten av kroppen. En hand om foten och den andra på knäet. Pressa mot dig.

Under loppet: Stanna var 5 kilometer och stretcha i 30 - 60 sekunder även om värken inte uppstått ännu. Ovanstående sätesstrech går även att utföra stående på ett ben (om man står stadigt).

När värken blir för svår: Gå
Om du känner att något är tokfel: Avbryt

Lycka till!

(Hade själv löparknä för 1,5 år sedan)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.