Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 7991 visningar

Vadskydd är de farliga?

Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#1
18 mars 2010 - 09:13
Gilla
Hej jag har drabbats av en dum vad (ibland två vader) efter att ha felbelastat ena benet i vintras (andra benet gjorde jag illa i en halkolycka under löpträning med klubben).
Är det någon som vet ifall det vore skadligt att springa med vadskydd varenda pass? Skämmer man bort vaden/vaderna då? Eller kan man använda vadskydd "utan risk" tills det börjar bli varmt ute?
Använder tjocka vadskydd (Mc David) plus liniment Linnex till varje löppass.
Utan dessa får jag problem med vaden eller vaderna (svider, sticker eller kramp) men med skydden går det helt utan problem.

Har även varit hos naprapat och sjukgymnast men de förordrar bara total löpvila (alternativ träning) vilket jag varken har tålamod eller vilja till:-)

Kanske någon som är i samma sits?
Jacob Påhlman
1977 • Bromma
#2
18 mars 2010 kl 12:26
Gilla
Hallå, jag tycker att du lungt kan använda skyddet vidare. Om du anpassar träningen efter hur det känns ser jag inga problem. Dock måste man som med alla förband våga sluta använda skyddet. Längre fram kanske det räcker med att använda skyddet under uppvärmningen för att snabbt få igång cirkulationen.
Som alltid gäller det dock att vara försiktig men skyddet i sig är ju bara värme och kompression, inget farligt i det. När det kommer till lnimentet är jag fel person att fråga....

/Jacob
1975 • Hässelby
#3
18 mars 2010 kl 16:29
Gilla
Tänk bara på att värmande liniment och kompression kan ge upphov till blistring (åtminstone på hästar).
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#4
18 mars 2010 kl 16:57
Gilla
Det råd jag gett till Charlotta tidigare är att - istället för att snitta 5-8 mil/vecka med vadskydd för att inte få ont - dra ner på löpningen, eller kanske vila helt, tills vaderna är läkta.

Nu är jag ingen expert, långt ifrån, men tycker det verkar vettigt att verkligen försöka bli av med grundproblemet (onda vader) istället för att dölja smärtan med vadskydd, linement och smärtstillande.

Hur resonerar ni andra?

Vadskydd i sig är säkert inte farligt, men att träna med en skada (även om man lyckas dölja smärtan) kan inte vara bra i längden, eller?

Jag är själv "allergisk" mot linement, men finns det inte många exempel på löpare som brukar det för jämnan. Har de ont jämt? Det vore nog vettigare att försöka ta reda på varför och komma till bukt med det en gång för alla.

Charlottas beroende av löpning är inte unik, det är svårt att låta bli att springa när man är van att göra det jämt och behöver det för att må bra.
Men det snabbaste sättet att bli bra är, anser jag, att fokusera på vila, vila och åter vila till skadan är läkt.
Sedan smyga igång träningen. Om det känns bra kan man öka gradvis, sakta.
Om smärtan återkommer får man ta ett steg tillbaka. Undvika hård träning tills den lätta funkar utan problem.

Sorry Charlotta, jag vill inte göra dig besviken, men "mirakelkuren" du eftersöker stavas VILA :)
Pia
1965 • Örebro
#5
18 mars 2010 kl 17:02
Gilla
Vettigt svar Gustaf!
1978 • Göteborg
#6
18 mars 2010 kl 17:14
Gilla
Håller med Gustaf, om läkaren säger total löpvila för att bli skadefri, varför skulle man inte göra det? Gör något lugnare, typ promenader istället om du nu måste komma ut. Annars kommer du förmodligen aldrig bli av med skadan!!! Och vad är värst, att låta bli att löpa ett par veckor, eller att ha ont i vaderna resten av livet?
Jacob Påhlman
1977 • Bromma
#7
18 mars 2010 kl 21:56
Gilla
Jag skall nog förydliga mitt inlägg, OM allt känns bra under och efter passen ser jag inget hinder till att fortsätta träna om än med skydd. Personligen är jag ingen linimentperson och skulle strunta i det.

Är smärtan sådan att endast lätta promenader fungerar enligt ovan så får det bli lätta promenader innan smärtan försvinner.

MVH
Jacob
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#8
18 mars 2010 kl 22:55
Gilla
Gustaf...ditt tjat ditt tjat ditt tjat;-) jag vet precis...
Men jag har ju tränat på SATS och åkt längd och lite annat också men nu vill jag börja träna mer seriöst men vaderna hindrar mig.
Tyvärr blir man ju desperat;-) lite morgonjogg har dock ingen dött av och kommer nog fortsätta med det. Vadskydden åker av imorgon så får vi testa...blir ändå ingen löpning i helgen då jag har ca 8 timmars annan träning då genom ett annat intresse/hobby;-)
Tusen tack ändå för kloka ord i alla ovanstående inlägg och jag tar åt mig vartenda ett!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.