Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 2935 visningar

Hjälp angående skor.

beng vest
1990 • stenungsund
#1
9 mars 2010 - 17:38
Gilla
Jag väger 87 kilo och springer 4-6 kilometer ca fyra gånger i veckan på hårt underlag. Jag ett neutralt löpsteg men börjar pronera lite när jag blir trött. Detta är i alla fall slutsatsen av "skoexperten" på team sportia eftersom mina skor hade den typen av slitage men jag hade neutralt löpsteg när jag sprang på löpbandet. Så min första fråga är om detta är troligt. Jag får ganska ont i benen och antar att detta beror på att dämpningen i mina skor (gt 2140) inte räcker till, Min andra fråga är om det finns skor som skulle passa bättre för en löpare med min vikt på hårt underlag eller om jag helt enkelt måste minska på löpningen?
1969 • Sala
#2
9 mars 2010 kl 22:52
Gilla
Omöjligt att säga. Det kan bero på en rad saker, men gör som en bilmekaniker (inte exakt kanske), och gör felsökningar. Testa en något mindre mängd, och testa sedan att springa på mjukt underlag och hjälper detta så kan du öka igen eller byta underlag igen (till en början på vissa pass). Om det inte hjälper så borde du prova ett par skor med lätt pronation, men detta är verkligen bara en gissning. Innan du gör detta sista måste du bege dig till en löparaffär där du blir filmad, springande på ett löpband, så du säkert ser att du verkligen pronerar, för annars ska du verkligen inte ha pronationsstöd.
1980 • Ufa
#3
10 mars 2010 kl 01:16
Gilla
Av ren nyfikenhet...vad kan hända om man använder skor som är "support". Jag kör med Nike Zoom Structure Triax 12. Jag springer 30-40 km i veckan och tycker att det fungerar kallas....springer pa asfalt.....och det mest häpnadsveckande måste nog vara att jag väger 102 kg.

1974 • Lund
#4
10 mars 2010 kl 07:27
Gilla
Jag kan säga att vad gäller skor så kan det förbluffa en vad dom kan ställa till med jag valde en "helt" rätt modell och fick genast problem med hälarna, jag pronerar och väger också en del (ca 91kg), använde istället "tävlingskorna" jag köpte samtidig som var lättare och inte lika dämpade fungerade hur bra som helst för hur långa lopp som helst (50miles). Så mitt råd är precis som Mårten prova dig fram man får helt enkelt vara lite beredd på att köpa skor man inte kommer använda ibland. Olika skor passar lite olika fötter. Men det är det värt om det är skönare/roligare att springa.

Skrev tävlingskorna med "" efter som det inte var riktiga racers utan det var ett par Asics DS Trainer. Skorna jag fick problem med var samma som Musse Pigg är toknöjd med, så som sagt det är bara att testa. Och är det inte "skönt" efter att par mil (10-20) så strunta i dom och leta upp ett par nya, plåga dig inte.
Jag körde mina första 3-4 år med skor som gav mig stora blåsor i hålfoten vid ca 10km och längre (sprang mindre då ca 10km/vecka och bara på våren) hur dumt som helst upptäckte jag när jag inte fick en enda blåsa när jag bytte, men man är ju dumsnål ibland.

Hur länge har du sprungit, om du precis börjat så tar det ett tag innan fötter/ben/knä och kroppen vant sig så börja lungt.
beng vest
1990 • stenungsund
#5
10 mars 2010 kl 07:32
Gilla
Okej tack för hjälpen, jag får väll helt enkelt ta och åka in till löplabbet någon dag och se vad dom tycker! Har sprungit i ca två år.
1971 • Nykvarn
#6
10 mars 2010 kl 08:18
Gilla
Robert, för att besvara din fråga i första inlägget så är det inte ovanligt att man när man börjar bli trött faller mera inåt i steget, dvs får en mera uttalad pronation.

Jag tycker såklart du ska kunna hitta skor som funkar för dig utan att du ska behöva minska på löpningen.
1959 • Saltsjö-Boo
#7
10 mars 2010 kl 11:57
Gilla
Robert: Innan du besöker några av skobranschens "löpskoexperter" kan det vara bra att veta att deras rådgivning och ordination av löparskor närmast är att betraktas som kvacksalveri . Den saknar helt vetenskaplig grund...

Läs följande tråd http://jogg.se/?sida=forum&subid=6381 och den artikel som ligger till grund, eller kanske ännu hellre författarens bok "Born to run".

Apropå dina ben och skoproblem, så föreslår jag att du testar "universalmedicinen" som brukar hjälpa mot det mesta:
Försök att öka stegfrekvensen till ca 180 steg i minuten (3 steg i sekunden). Då blir steget lättare, snabbare, skonsammare och även effektivare. Du måste inte bli framfotslöpare, men med ökad stegfrekvens blir din fotisättning mindre hälbetonad, de vertikala krafterna på foten minskar och eventuella problem av pronation och liknande minskar ...
beng vest
1990 • stenungsund
#8
10 mars 2010 kl 15:33
Gilla
Minst sagt intressant läsning! Tanken har konstigt nog inte ens slagit mig att det kunde vara min löpteknik som frammanade smärtorna i benet. Innan jag fortsätter att bygga på min hög med löparskor här hemma så ska jag testa att ändra löpteknik. Tack för hjälpen!
beng vest
1990 • stenungsund
#9
13 mars 2010 kl 09:50
Gilla
Olof det var ett av de bästa råden jag fått någon gång, tack! Har tränat framfotslöpning de senaste gångerna och smärtan i benen har försvunnit helt! (bortsett från lite träningsverk men det lär väl försvinna). Det känns dessutom som ett smidigare sätt att springa på men skorna känns klumpiga och när man blir trött landar man gärna på hälen i alla fall på grund av dämpningen och av gammal vana. Skulle det underlätta att börja springa i skor som ecco biom, nike free eller newton? Någon som har erfarenhet från dessa skor?
1959 • Saltsjö-Boo
#10
13 mars 2010 kl 13:18
Gilla
Visst känns det skönt om hittar rätt tekniskt och osund värk ersätts med sund träningsvärk i muskler man glömt att man hade:-)
Men det gäller att inte överdriva, utan man bör öka träningsmängden försiktigt och gradvis vid byte av teknik, skor,etc, annars kan få överbelastningsskador.

När det gäller framfotslöpning så ska man inte enbart ska springa på framfoten, det är inte hållbart vid långdistanslöpning... Man ska snarare avslappnat sätta i framfoten först och sen sjunka ner på hela foten.
Det finns många trådar här som handlar om framfotslöpning, en av de mer aktiva trådarna just nu har det något missvisande namnet "Tålöpning".
Klas Orsvärn har ganska bra koll på framfotslöpning, Pose, etc och ger många bra råd...

När det gäller skor tror jag det finns trådar för både Newton och Ecco Biom, medan Nike Free förekommer lite mer sporadiskt.
Har igen personlig erfarenhet men alla dessa skor syftar väl till en mer "naturlig" löpstil men med lite olika tänk. Free ska väl ge maximal flexibilitet, Biom ska väl vara anatomiskt korrekt med låg och avrundad häl, medan jag uppfattar Newton som mer "teknisk" med fjädrande kuddar under framfoten.
Ett annat alternativ är att välja lättare tränings/tävlingsskor
Sen finns det ju också minimalistiska skor som Vibram Five fingers osv.

Som sagt, man kan hitta mycket info här på forumet och på webben i övrigt..
Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.