Löpning Kläder, Skor & Prylar 328 inlägg 25338 visningar

Stora tråden om Garmin Forerunner 310xt

Joakim Wikman
1981 • linköping
#1
12 december 2009 - 16:59
Gilla 
Jag tar mig friheten att inleda en tråd om tips och trixt ang. pulsklockan Garmin Forerunner 310xt! Jag tror att det finns mycket bra kunskap här på Jogg.se och också många frågor, så nu är det bara att fråga på!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Joakim Wikman
1981 • linköping
#2
12 december 2009 - 17:01
Gilla 
Jag kör första frågan :)

Jag har just köpt klockan, grymt nöjd så här långt. Jag har inte riktigt greppat alla program garmin har på sin sida. Vilka ska man ha och vilka behöver man inte ha!?

Kan man importera kartor i garmins program "training center"? Och deras web applikation där man kan skapa en profil, är den något att ha!?

Tacksam för svar!

Mvh/Jocke
Martin Lind
1980 • Uppsala
#3
12 december 2009 - 20:27
Gilla 
Jag är också ny på klockan, har testat runt lite med programmen (garmins egna, sporttrack, trailrunner osv) och tycker att Jogg´s garminimport (för stjärnmedlemmar, vilket du blir för 150 spänn) är klart bäst för mina behov (dvs att se totallängd, kilometertider, puls och mkt bra karta). Smidigt att ha alla data i molnet utan att behöva krångla med alla program, och att ha allt löprelaterat på samma ställe.
1980 • Uppsala
#4
12 december 2009 - 22:42
Gilla 
Jag har haft 310XT i ungefär 3 månader och innan det hade jag föregångaren 305 (som började strejka lite men innan de var utmärkt). Jag tycker om 310 men jag förvånas lite över att den funnits ett tag och att support inte fixat alla buggar än. Bl.a. strular custom workouts heartrate goals, och överföringen av planerade schemalagda pass.

Däremot ser jag att klockan och Garmin Connect (den webbaserade träningsdagboken) kommer kunna bli ruskigt bra... Om de bara får ändan ur vagnen och lägger till alla funktioner de utlovat.
Nicklas Månspers
1974 • Krylbo
#5
13 december 2009 - 08:51
Gilla 
Kanske "svär jag i kyrkan", som gammal 405-användare och ej 310 användare :-) ..........men då funktionenerna är de samma oavsett modell, tar jag mig friheten att svara ändå;

NEJ det går inte att importera kartor i Garmins training center............

Garmin connect, är bra. Det är inte riktigt i klass med Sporttracks som många väljer framförallt före Training center, men det är ändå mycket bra!! Absolut värt att registrera sig för!!
Mikael Björk
1973 • Oxie
#6
13 december 2009 - 09:14
Gilla 
Hrm... Ni vet väl att Funbeat har GRATIS import från Garmin.

På tal om att svära i kyrkan, alltså.

1980 • Uppsala
#7
13 december 2009 - 17:36
Gilla 
Importera kartor in i Training center är till viss del möjlig. Vissa GPS-kartor som man installerar på datorn går att välja i TC. På så sätt kan man till exempel se sitt pass över "Friluftskartan". Annars måste jag rekommendera Sporttracks som är mycket bättre. Just nu kör jag Sporttracks på datorn för analys av rundor, samt Garmin Connect (eftersom den laddar upp automatiskt och går att koppla till Facebook). Sen vill jag slå ett slag för runsaturday.com som har väldigt många bra funktioner och är gratis. Den importerar direkt från Forerunner eller genom en plugin från SportTracks.
Joakim Wikman
1981 • linköping
#8
13 december 2009 - 17:39
Gilla 
Okej, men vad är det för skillnad mellan trainingcenter som man har i datorn och garmin connect?

Första buggen idag, jag skulle importera min löprunda som jag gjorde igår. Först blev allt till engelska och deras mått system, när jag ändrat detta och några timmar senare slog på klockan och synkade den mot training center så försvann ALLA menyer, klockan gick heller inte att återställa, så jag gjorde en TOTAL återställning. Nu fungerar den igen.

Tråkigt att få en bugg efter bara några dagars användning :(

/J
1980 • Uppsala
#9
13 december 2009 - 18:02
Gilla 
Trainingcenter kan t.ex. planera pass och exportera till klockan. Du kan också ställa in din profil lite lättare med vikt, pulszoner osv. Planering är det enda jag använder den till. Garmin Connect kan inte planera pass, men däremot så har den snyggare grafer och bättre funktionalitet för analys.

Din bugg har jag också råkat ut för två gånger. Det är inte varje gång man exporterar från TC till klockan som detta händer. Jag har kontaktat support men efter en total återställning löser det sig. Jag lovade supporten att skicka klockans egna felrapport nästa gång det händer. (Klockan har en hel del buggar fortfarande).
Joakim Wikman
1981 • linköping
#10
13 december 2009 - 21:17
Gilla 
Tack Klas för svaren!

Jag tycker att programmen är lite krångliga, t.ex. att båda programmen gör nästan samma sak, varför inte köra ETT program med alla funktioner i. Skulle vara smidigare. Jag vill att mitt användande ska gå snabbt och problemfritt :)

Men, att planera ett pass, hur kan detta vara intressant utan en ordentlig karta? Beskriv gärna ett exempel!

Är sporttracks kompatibelt med Mac?

Sista frågan (i detta inlägg iaf:) ) är: jag läste i instruktionsboken att man kunde se hur mycket puls man har kvar till max puls och detta i procent. Jag har inte hittat vad detta heter i datafälten. Är det något du vet?

Mvh/Joakim

Martin Lind
1980 • Uppsala
#11
13 december 2009 - 21:33
Gilla 
Sporttracks funkar ej på mac, det finns något liknande som heter TrailRunner, men den klarade inte av att jag stannat klockan vid några övergångsställen (den gav mig istället dålig kmtid) och åkte ut.

Ascent heter ett annat macprogram som fått fina recensioner på någon sida jag surfade förbi, men eftersom Jogg.se-importfunktionen var så bra så har jag inte testat programmet ännu. Betalprogram som finns som testversion.
1980 • Uppsala
#12
13 december 2009 - 22:00
Gilla 
Programmen är krångliga och Training Center är fullkomligt hemskt! Jag läste och kommenterade idag en recention av 310XT som för mig summerade de största problemen med klockan och programvaran. https://forums.garmin.com/showthread.php?t=4137

Kör du mac och inte vill lägga ned pengar så kan jag rekommendera att testa runsaturday.com. den har väldigt många funktioner för att analysera passen. Mycket bättre än Training Center, inte lika bra som SportTracks, men du kan ladda upp direkt från din Garmin till sajten!

Passplanering går för mig till så att jag bestämmer i vilken pulszon jag vill träna i. Om du inte vill träna efter puls går det också med hastighet, men utan footpod kan jag inte rekommendera det. Man kan i TC skapa träningspass som säger "Spring i XX km och håll en puls mellan XX och XX". Kör man intervaller (vilket jag tycker är det de här klockorna är fantastiska för) så gör jag en flera steg i passet. "Spring 2 km i puls 65-75%" "Repetera följande 6 ggr" "Spring 800 m i puls 85-92%" "Spring 400 m i puls 65-75%" Osv,

I klockan kan du ju iofs tävla mot ett tidigare sprunget pass efter en karta (du kan också skapa en sån karta via t.ex. sporttracks), men det här med att snarare springa mot puls och tid ger mig möjligheten att variera banan varje gång och ändå köra det pass jag tänkt mig. Jag hoppas att jag inte är för förvirrande i min förklaring.

Det finns två inställningar för att visa puls i %. Den ena heter Puls Max och den andra HRR (Heart Rate Relative tror jag). Den första beräknar % av din maxpuls, dvs har du 200 maxpuls och springer i 100 så visar den 50%. HRR beräknas enligt Karvonens formel (tror jag har stavat rätt - sök på internet).
1967 • Stockholm
#13
13 december 2009 - 23:11
Gilla 
Programmet Ascent som Martin nämner ser ju väldigt bra ut på deras sida. Finns det någon här som har testat det?
Joakim Wikman
1981 • linköping
#14
13 december 2009 - 23:45
Gilla 
Okej, så du tycker jag ska köra "Runsaturday" istället för garmin cannect och trainingcenter? Skulle vara skönt att ETT bra program.

Oj, nu kom det upp fler frågor, du får säga till om du tycker det är jobbigt att vara ett bollplank :)

Så, om jag ska planera mitt pass och köra intervall efter puls och sträcka så måste jag ha kvar trainingcenter? Var det inte så att det var en bugg när man skulle exportera saker i TC? Då kommer ju klockan att flippa ut varje gång man planerar ett pass?

Har du något förslag till träningsprogram som inte är gratis?

Kan man ställa in pulszoner och maxpuls osv i Runsaturday?

Jag läste just om "firmware" i recensionen du tipsade om, hur laddar jag ner den senaste?

Läste just klart recensionen av klockan. Hmm, han var inte den mest optimistiska rösten som har kommenterat garmins produkter direkt. Lite tråkigt att höra när man har lagt så mycket pengar på en klocka som man gjort :(

/Jocke

1980 • Uppsala
#15
14 december 2009 - 12:18
Gilla 
Nja, min förhoppning är ju att GC så småningom kan göra allt det här. Hade du haft PC så klarar faktiskt SportTracks även av att planera (dock tror jag inte schemaläggningen fungerar fullt ut) och synka med klockan och man hade kunnat bara använda den. Tyvärr måste du nog nu använda Trainingcenter som minst (om du är intresserad av att skapa träningspass och planera) och ett annat program för att analysera passen i, för det klarar inte TC och GC är rätt ruttet också. Då kan jag rekommendera RunSaturday som komplement - men den klarar inte av att ställa in pulszoner etc eller på något sätt kommunicera TILL klockan, bara FRÅN.

Jag tror inte att det finns något betalprogram som kan ta över hela jobbet att styra och planera pass till Garminklockor, men jag kan ha fel. Det finns flera som klarar av att ta emot och analysera pass från Garmin dock.

Jag har senaste veckorna inte haft något problem med att klockan "flippar" när jag exporterar från TC, men visst finns möjligheten till de löst problemet. Det finns några trådar kring detta i forumet jag länkade till ovan.

På Garmins hemsida och support kan du söka dig fram till uppdateringar av Firmware.

Jag tycker recensionen är ärlig och kritiserar snarare Garmins programmeringsförmåga snarare än klockan. (Skrattade högt när författaren föreslog att det senaste projektet som Training Centers programmerade arbetade på måste ha varit "Hello World", men detta är programmeringshumor som kanske inte alla uppfattar... ).
1956 • PARTILLE
#16
14 december 2009 - 14:59
Gilla 
Jag kan meddela att jag hade problem med min 310:a. helt plötsligt blev undermenyerna blanka, man såg ingen ting mer än markören. Detta tvingade mig till systemåterställning för att få tillbaka menyerna. Jag tappade satelliterna under löpning, medan sambon som springer bredvid inte hade dessa problem (Hon har också 310). Dessutom kunde det ta grymt lång tid för den att hitta satelliter (10-15 min, ibland längre). När jag startar upp har måttenheterna gått tillbaka till engelska. Så efter att ha lämnat in klockan på Garmin så bytte dom helt enkelt ut den mot en ny. Hämtade den idag på lunchen...
Det enda jag saknar är att kunna direktimportera till Sporttrack, har inte sett någon sådan plugin ännu.
1980 • Uppsala
#17
14 december 2009 - 21:29
Gilla 
Det du skriver om, att texten försvinner är tydligen ett vanligt problem som även hänt mig! de andra problemen känns dock lite mer extrema! Hoppas det löser sig nu! Du kan importera till sporttracks om du ´låtsas´ att det är en en Garmin 405. Det fungerar bra. Finns även ett plugin för att exportera pass!
1956 • PARTILLE
#18
14 december 2009 - 22:12
Gilla 
Aha! tack för tipset Klas.
1980 • Uppsala
#19
15 december 2009 - 08:24
Gilla 
Det jag hoppas på kring Sporttracks är att klockan automatiskt skickar till den, som med Garmin Connect. tror tyvärr inte det komme hända!
Karin
1983 • Stockholm
#20
15 december 2009 - 09:08
Gilla 
Precis som Stefan så har jag haft problem med att hitta satelliterna ibland. Det tar allt mellan 5 sekunder och 15 minuter. I övrigt har jag inte haft några problem med klockan. I alla fall inte sen jag gjorde uppdatering av firmware. Dock har jag en kollega som har problem med armbandet. Bandet lossnar ofta från klockan när han trycker på on-knappen. Någon annan som har det problemet?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.