Löpning Avancerad träning 18 inlägg 5463 visningar

Min pronation - fötterna viker sig inåt.

Zäta
1985 • Trollskogen
#1
2 september 2009 - 21:25
Gilla
Jag har tidigare haft problem med benhinnor. Det har varit bra ett tag men nu har jag haft smärta ett tag igen så jag var iväg och fick nya inläggssulor idag. Dom sulorna jag haft tidigare tillverkas genom gipsavgjutning när jag låg ner. Dom nya sulorna gjordes när foten belastades dvs när jag stod up. Men dom nya sulorna känns inte alls lika "starka" som dom gamla. Och foten tippar inåt ändå. Foten ska väl inte tippa inåt när det är formgjutna inlägg?

När jag valde skor hösten/vintern 2008 så valde jag asics nimbus för jag ville ha max dämpning. Men nu när jag kollade på video så viker sig fötterna in rejält. Och jag provade med mina "vardagsskor" nice citius. Och då viker inte fötterna in lika mycket. Ska fötterna vika sig lite inåt när man går?

Ska jag behövs köpa skor som är för pronerare + mina inlägg? Ska jag gjuta nya inlägg fast med en starkare pronationsstöd? Typ i metall som stig helmer har?:)

Kan man träna så att pronationen försvinner?
Zäta
1985 • Trollskogen
#2
2 september 2009 kl 21:30 Redigerad 2 september 2009 kl 21:53
Gilla
Jag glömde säga att mina asics nimbus ca 10mån gamla är väldigt slitna på utsidan av hälen.

Är detta en bra övning för överpronerare? http://www.youtube.com/watch?v=0_RwK-PL4H0&feature=related

Vad är bäst. Att göra inläggen när foten är under belastning eller med gips? Mina nya sulor gjorde dom med samma teknik som i detta klippet. http://www.youtube.com/watch?v=VIbTn0ryg9A&feature=related
1962 • Torslanda
#3
2 september 2009 kl 22:05
Gilla
Läste om Ecco Biom och hittade följande uttalande från Rolf Wirhed. :
Man har nästan helt koncentrerat sig på stötdämpning. Ett fenomen som inte behövs vid högre löphastigheter då ju hälen inte berör marken hos flertalet duktiga löpare. De tjocka sulorna har istället ökat avståndet mellan friktionskraften (vid landningsfasen)och fotleden vilket skapar en onaturlig snabb nedåtgående rörelse hos främre delen av foten. Denna snabba rörelse dämpas av några muskler (främre skenbensmuskeln, Tastrackarmusklerna..) som har sitt ursprung på skenbenets utsida och är största orsaken till benhinneproblem. Nya modernare material har gjort det möjligt att få lagom stötdämpning utan för tjocka och för breda sulor.
De för tjocka sulorna har (på grund av att man helt enkelt träffar underlaget lite för tidigt) även förstorat den naturliga pronationen (inatrotationen) som sker tidigt efter markkontakten. Detta har man eventuellt kompenserat med något kilformade klackar (d.v.s. lite plåster på plåstret).
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#4
2 september 2009 kl 22:24
Gilla
Att göra avtryck när foten är belastad är inget bra, gjorde du det på stadium eller? De inläggen du har nu skulle du nog behöva en sko med pronationsstöd. Svårt att svara på utan att se det men jag hade reklamerat inläggen och gjort nya ngn annan stans.
Zäta
1985 • Trollskogen
#5
2 september 2009 kl 22:29
Gilla
Jag gjorde det på http://www.sportdoc66.com/ . Man kan väl liksom inte få pengarna tillbaka när dom gjort ett inlägg efter foten? Tyvärr så kostade det 1200kr. Får en faktura snart.
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#6
3 september 2009 kl 08:18
Gilla
Är de individuellt anpassade blir det sc
vårt ja, men fråga dem om de kan öka stödet vid hålfoten och framåt. Hoppas det löser sig.
Pekka
1966 • Kalmar
#7
3 september 2009 kl 09:42
Gilla
Jag har också kraftig pronering och rekomenderades ett par Asics Gel Foundation och ett par standardilägg av min sjukgymnast. Det har fungerade extremt bra för mig men jag kände att jag ville förbättra styrkan i fötterna.
Det jag gjort är att jag ändrat från hälisättning till framfotalöpning och att jag börjat göra tåhävningar i trappan varje dag. Dessutom skaffade jag mig en balansbräda som jag står 5-10 minuter på varje kväll framför tv:n.
Jag har ännu inga belägg för att proneringen minskat men jag tycker att det känns som att knäna inte tar så mycket stryk längre dessutom, det bästa av allt, så har morgonsmärtan i hälarna helt försvunnit.
Största problemet jag fick i början var att vaderna kändes extremt stumma men även det har försvunnit i takt med att jag stretchat och gjort tåhävningarna.
Det som återstår nu är att göra en ny löpanalys hos sjukgymnasten.

Jag vet inte om du sett denna videon, men den är ju onekligen rätt intressant. http://www.youtube.com/watch?v=EAW87NsiGuI
Caroline Y
1964 • Huddinge
#8
3 september 2009 kl 12:38
Gilla
Kolla ´chi running´. http://www.chirunning.com/shop/pages.php?id=329&pageid=18
Jag läste boken och kollade några videos på youtube och tycker att det låter vettigt att man med rätt (naturlig/avslappnad) teknik kan minska behovet av speciella skor / ortopediska sulor och förebygga skador...
Zäta
1985 • Trollskogen
#9
4 september 2009 kl 21:25
Gilla
Dom kunde inte öka stödet sa dom. Så man kan inte göra en reklamation ändå? Jag kommer inte att använda dom sulorna. Känns inte bra. Dyra läropengar. Men jag ska till en ortoped och där sätter man tydligen fötterna i en form liknande som en sådan som man sätter blommor i och sen skickas den till Uppsala där dom läser av med laser. Är detta en bra teknik för att göra inlägg? 1500kr kostar dom.

Jag testade mina gamla inlägg + mina nike cituis. Körde ett lugnt pass ca 5-6km och det kändes riktigt bra. Asics nimbus är inget för mig. :)
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#10
4 september 2009 kl 22:53
Gilla
Johan, det är ingen bra ide om jag skall vara ärlig, det sista du beskrev, det blir samma sak. Foten skall befinna sig i viloläge när avtrycket görs, inte trampa i en låda.
Det är en djungel om man inte är insatt i ämnet tyvärr.
Zäta
1985 • Trollskogen
#11
5 september 2009 kl 00:47 Redigerad 5 september 2009 kl 01:00
Gilla
Vad trött jag blir. Hur ska man göra då? Det finns ju inga fler ställen i Värmland som gör detta. Och om jag skulle resa till Göteborg och göra en gipsavgjutning om det du finns där , så tar det väl flera dagar att få dom klara? Jag har visserligen en avgjutning från 2007. Men mina fötter har kanske förändrats?
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#12
5 september 2009 kl 13:16 Redigerad 5 september 2009 kl 13:18
Gilla
Det finns olika skolor av hur inlägg ska göras. Mina senaste inlägg är ett par Balkefors där foten är under belastning. Inläggen består av en sorts gummi/plastmaterial (ser det ut som) som är uppvärmda och därmed formbara när inläggen görs. De läggs på någon relativt mjuk skumgummikudde el liknande och sedan trampar man ovanpå. Materialet formar sig på efter foten. En bra sak är att om inläggen inte blir bra så är det bara att värma upp dem igen och göra om det.

Det viktigaste om inläggen görs under belastning är ju att man ser till att hålla knäts position korrekt så att fotens undersida ser ut som man vill att den ska göra när inläggen används. Tillåter man knät att sjunka in så blir ju inte inläggen till någon nytta.

Alltså: Jag håller inte med Philip om att "foten ska befinna sig i viloläge när avtrycket görs". Det går säkert att få fram bra inlägg även då, men mina förra inlägg var gjorda så och blev definitivt inte bra. Båda skolorna, belastat eller obelastat, kan säkert få fram bra inlägg om det görs på rätt sätt.

Om inte inläggen är bra så nöj dig inte med deras första svar utan kräv att de görs om.
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#13
5 september 2009 kl 13:27
Gilla
Självklart finns det olika tekniker men du får tänka på att när din fot befinner sig i belastat läge är då du har problem. Ingen bra ide att ta ett avtryck på foten i det läget. Det är när foten befinner sig i "viloläge" som du inte har problem.
Självklart finns det olika tekniker och samma teknik kan omöjligt fungera för alla. Det beror på vilket problem man har men har man över/pronation är det att föredra att göra avtrycket på foten i viloläge. Sedan är det inte bara hur själva fotavtrycket görs som är det viktiga, det är tekniken man använder när man bygger och tillverkar inlägget. även slipningen. Jag har arbetat med tillverkning och utformning av individuellt anpassade inlägg i 10 år.
Det är tråkigt att dina inlägg inte fungerar men jag tycker du skall gå tillbaka och se om ni kan hitta en lösning på det.-
Zäta
1985 • Trollskogen
#14
5 september 2009 kl 14:51
Gilla
Så jag ska alltså försöka att hålla foten helt rak som den ska vara när jag ställer mig i "lådan/maskinen"?
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#15
5 september 2009 kl 17:09 Redigerad 5 september 2009 kl 17:13
Gilla
Om det är något företag värt namnet du går till ska de visa dig hur du ska göra. När jag fick gjort mina tog han tag i knät, positionerade det rätt (så att jag inte överpronerade) och sade till mig att hålla kvar i det läget tills det var klart. Men om du ställer dig som vanligt och låter foten trilla in så lär ju inlägget vara format efter det läget. Allt enligt min erfarenhet som lekman.

Jag gillar inställningen där jag fick mina inlägg: "Om de inte känns bra så kom tillbaka så gör vi om dem. De ska kännas riktigt bra. Jag är inte nöjd förrän du är nöjd".
Zäta
1985 • Trollskogen
#16
5 september 2009 kl 22:11
Gilla
Låter vettigt. Ska ta tag i det till veckan.
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#17
6 september 2009 kl 00:04
Gilla
Inlägg ska göras med foten i viloläge, finns studier på detta och de flesta ortopedtekniker med modern utrustning kör med laserscanning av foten i viloläge för utprovning och analys av inläggsulor.

När foten ligger i belastning så är den ju redan ihoptryckt, och är det en nerv i kläm i det läget så blir inlägget i stort sett värdelöst.

I viloläget är ju foten som sagt i viloläge, och ansträngs inget extra, därför ska inlägget avbildas från detta läget. Just för att foten ska få vara så likt sitt ursprungsläge som möjligt.
Och glöm gipsavgjutningar, nu görs det som sagt laserscanning och du får 2st väldigt lätta och smidiga mallar som du kan använda precis som de tunga och smuliga gipsavgjutningarna..
1972 • åstorp
#18
6 september 2009 kl 01:45
Gilla
jag begick misstaget att köpa dyra sulor på löplabbet för att bli av med smärta under foten(jag har höga fotvalv). jag fick, om möjligt, ännu mer besvär med fötterna efter det.

numera använder jag ordentligt utprovade ortopediska inlägg, vilket är den bästa investeringen jag gjort!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.