Löpning Tävlingar & Motionslopp 11 inlägg 6458 visningar

halvmaratondebutant / nybörjare söker tips för träningen och loppet

Caroline Y
1964 • Huddinge
#1
23 augusti 2009 - 13:21
Gilla
Hej
Jag började jogga förra sommaren och har ´blivit smitten´. Jag har sakta trappat upp träningen från 50 km i månaden (mest 7 km rundor) till 130-150 km i månaden nu (7-12 km rundor). Jag springer 3-5 gånger i veckan, året rund. Ofta i blandad (grus/skogsstigar, lite kuperad) terräng.
Jag har anmäld mig idag för Stockholm halvmaraton. Med tanke på min ålder, att jag inte har sprungit så länge och det lugna tempot som jag brukar springa på (6-7 min / km) har jag inga högre ambitioner än att ta mig rund inom avsatt tid (på ung. 2.5 timme?)
Har ni några tips för en (lite nervös) halvmara-debutant som jag? Hur skall jag lägga upp min träning de sista veckorna innan loppet (12 Sep)? Skall jag försöka lägga in några 15-20 km pass? Några tips för själva loppet?
Skall man äta någonting speciellt innan/under loppet? etc.

Caroline
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#2
23 augusti 2009 kl 14:24
Gilla
Hej Caroline,

Kul att du ska springa! Det ska jag också. Det blir min andra halvmara i modern tid. Jag har kommit igång igen efter de mest hektiska småbarnsåren.

Du kommer säkert att få massor av superbra tips men kanske inte så många från relativa nybörjare som jag också är. Jag sprang aldrig längre än 17 km innan och det räckte gott. Jag följer Anders träningsråd för halvmaraton, http://www.marathon.se/news/home_halvmarathon.cfm , och då får man veta hur du bäst trappar upp/ner de sista veckorna.

Det känns skönt att ha ett kilometertidsarmband med sig med dels maxtiderna och dels sina måsättningsltider. Du kommer kanske att uppleva endorfinkicken efter ca 17-18 km då det faktiskt brukar gå bra att öka de sista kilometrarna in i mål, en underbar känsla!

När jag drack sportdrycken fick jag ont i magen så i år tänker jag hålla mig till vatten under loppet. Dom serverar många frukt och godisbitar som jag mumsade i mig med behållning.

Vi ses den 12:e hoppas jag! mvh, Mia
Caroline Y
1964 • Huddinge
#3
23 augusti 2009 kl 19:30
Gilla
Tack Mia! Lycka till den 12:e!
1985 • Göteborg
#4
23 augusti 2009 kl 21:13
Gilla
Det ska nog gå hur bra som helst! Skulle jag vara du skulle jag bara satsa på att ha roligt :) Det verkar ju som om du har en bra bakgrund att stå på så det finns ingen anledning att oroa sej,

Lycka till!

Tips: Knyt dubbelknutar på skosnörena så dom inte går upp
1963 • Hestra
#5
23 augusti 2009 kl 22:08
Gilla
Jag anmälde mig i juni -08 till Göteborgsvarvet-09, och jag började ifrån noll.
Sprang kanske 3 ggr/veckan, mycket asfalt och som längst ca 17 km.
Men det gick jättebra. Kom i mål precis under 2 tim och var helnöjd.
Benen var stumma mot slutet och jag provad en energitablett när det var ca 5 km kvar och den gjorde susen, annars drack jag bara vatten.

Att knyta extraknutar på skosnörena är bra, brukar du springa med musik i öronen, så gör det även på loppet.

Jag gick vid några tillfällen under Gbg-varvet, fick då förnyad krafft att orka lite till. Det är inget nederlag att gå några steg, huvudsaken är att man kommer i mål. Tänk inte på totallängden på sträckan utan dela upp den i 5 km sträckor, då känns den kortare.

Det här fixar du, och du kommer att vara stolt över dig själv när du kommit i mål!
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#6
23 augusti 2009 kl 23:07
Gilla
Hej Caroline.
Vad kul att du ska löpa halvmaran i Stockholm, precis som jag.
Jag hade min premiärhalvmara förra året, och det var en fantastisk start på min "motionstävlingskarriär"
Här kommer några tips som har hjälpt mig att njuta av mina tävlingslopp:
Först och viktigast! Njut av loppet och av omgivningarna. Tänk på att alla som står bredvid, hejar endast på dig, och alla som löper, är där för att hjälpa dig framåt. Står det ett barn med handen utsträckt och vill ge en "high 5" - sträck ut handen och låt honom´/henne ge dig den extra uppmuntran du förtjänar!
Skratta och le, och kom ihåg känslan när du får ett leende tillbaka.
När det gäller träning och taktik har följande varit bra för mig.
1. öka inte träningsmängd eller intensitet avsevärt innan loppet, ta det snarare lugnt från tisdag/onsdag sista veckan innan loppet. En promenad på fredagen där benen bara längtar efter att få löpa, men inte får det, är bra pepp för att få den rätta löplustan.
2. Kanske lite motsägelsefullt, men det kan vara bra att du lägger in ett pass där du löper väldigt lugnt men där du försöker vara ute lika länge som du siktar på att löpa loppet på. Detta är ett bra sätt att förbereda kroppen på den tiden den ska arbeta under loppet, och ett bra tecken för dig att se att det funkar utmärkt att löpa i 2:30.
3. Starta lugnt så att du inte drar på dig onödig mjölksyra. Strunta i alla gazeller som tokrusar de första kilometrarna. Dela in loppet i t.ex 3x7km. Känns det bra efter 7 km kan du försöka att öka tempot lite, känns det fortfarande bra efter 14 kan du ge på ännu lite mer, och då kommer du att plocka löpare som haft motsatt taktik, något som känns kalasbra, rent mentalt.
4. Ät godt med kolhydrater innan, och använd väl insprungna kläder och skor. Allt för att du ska ha den lugna känslan av at "detta ska bli skitkul, och jag gör något som inte så många i min omgivning har gjort" Samtidigt kan du erkänna för dig själv att "ja, jag är lite tokig som gör detta, men jag njuter av det" och vara riktigt stolt över dig själv :-)
Lycka till
Löparhälsningar från Tom
Caroline Y
1964 • Huddinge
#7
24 augusti 2009 kl 20:14
Gilla
Tack Tom-Ingar och ni andra! Bra råd och ´peptalk´. Jag börjar verkligen se fram emot det nu. Det skall bli kul att springa i vackra Stockholm med publik i stället för att springa ensam i skogen. Jag kommer att springa några kortare och ett 2-2.5 timmars pass (i slutet av denna vecka) och sen blir det nedtrappning inför loppet. Batteriet i min Garmin är bytt, energitabletterna inköpta och sommarens nya skor insprungna...
Torbjörn Lingmerth
1978 • VETLANDA
#8
25 augusti 2009 kl 20:05
Gilla
Hej Caroline!
Jag sprang mitt livs första lopp den första maj i år, växjöloppet(21Km). Egentligen hade jag inga större krav på mig utan ville bara känna känslan av att springa ett lopp innan Stockholm marathon. Jag tänkte inte så mycket på vad jag åt innan, däremot vilade jag helt de två sista dagarna före loppet. Väl under loppet sprang jag runt med ett leende nästan hela tiden, samtidigt som jag kopplade på tävlingsinsikten och ville inte släppa de ryggarna jag fann. Så mitt bästa tips är; Ha kul under loppet, njut av att springa och ta in energin ifrån publiken. Se loppet som en chans att prova något nytt och drick vid vätskestationerna.
Lycka till!!
1968 • Tobo
#9
6 september 2009 kl 11:10
Gilla
Hej
Ska också springa Stockholm Halvmara för första gången. Har några rundor i benen på 14 km och en på 17,5. På dessa längre sträckor springer jag med vätskebälte. Funderar på att ha bältet även på loppet men med endast en eller två flaskor. Är orolig att jag inte får i mig tillräckligt med vätska om jag inte stannar till ordentligt vid vätskedepåerna och stannar jag till - kommer då benen igång igen? Dessutom kan jag dricka när jag själv vill och är inte så styrd till depåerna. Brukar det vara trångt i depåerna? Finns det nån med erfarenhet som har några rekommendationer/tips?

//Maria
1962 • Göteborg
#10
6 september 2009 kl 12:05
Gilla
Om du frågar mig så tycker jag inte att du ska ha vattenflaskor med dig, det är bara jobbigt att bära och när man springer såna lopp så vill man göra det lätt för kroppen att fokusera på det viktigaste, nämligen att springa och göra det lätt och enkelt och inte tänka på massa andra saker.

Jag tycker också det är för mycket snack om att dricka för mycket och få i sig vätska, jag tror faktiskt att de allra flesta dricker för mycket både innan och under och det kan inte vara bra. Det är därför allt för många vill kissa innan loppet börjar för att de druckit för mycket innan. T o m en del stannar strax efter starten och kissar och det är också bevis på det.

Jag tycker att du ska dricka med måtta innan och sluta dricka 1,5 tim innan starten. Under loppet kan du stanna 4-5 ggr och dricka och då kan du göra så att du inte stannar i början av vätsekstationen utan i mitten eller slutet för där är det mindre folk. Drick en mugg vid 4-5 stationer och det kommer att gå bra. Beror också lite på vädret, är det inte så varmt så behöver kroppen så mycket.

Lycka till
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
6 september 2009 kl 12:34
Gilla
Mat och dryck:
Gör som ni brukar göra för ett långpass, det händer inget dramatiskt med kroppen på en halvmara. Vätskekontrollerna ligger tätt, drick när ni blir törstiga. Vätskeladda INTE, kroppen kan inte lagra extra vätska, se bara till att ni inte går törstiga under lördagen (eller har vätskeunderskott av något ni gjort de senaste dagarna). Man kan dricka EN mugg vätska 20-30 minuter före loppet om det är varmt eller man vet att man brukar bli törstig rätt fort när man springer. Toalettköerna är långa men man ska ju inte behöva starta kissnödig....
Väderprognoserna tyder på normalt höstväder så det blir nog bra. Slipper gärna regn, men ser det hotfullt eller kallt eller blåsigt ut så ta med en sopsäck att dra över kroppen, värmer rätt bra.
Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.