Löpning Träning 14 inlägg 1127 visningar

Vilket löpprogram - halvmara

New York
#1
7 december 2023 - 22:26
Gilla
Hej!

Jag vill börja träna för en halvmara till sommaren men kan inte bestämma mig för vilket löpprogram jag ska välja.

Jag är en van löpare, men absolut inte så långa distanser (halvmara).

Målet är att klara det på två timmar.

Har tittat på både program här på Jogg, men det är bara på tio veckor. Sen har jag också tittat på matahon.se. Det programmet är på 26 veckor och verkar lite mer långsiktigt.

Jag tar gärna emot tankar/reflektioner om ovan från detta forums kompetens!

Tack för hjälpen!
New York
#2
7 december 2023 kl 22:41
Gilla
Kompletterande reflektion gällande tioveckorsschemat här på Jogg.

Ska man testa sig genom att springa en halvmara efter de tio veckorna och efter det, börja om på nytt, med antingen samma program eller ett av de andra?
1974 • Stockholm
#3
7 december 2023 kl 23:58
1 Gilla
Jag vill inte verka dryg, men en halvmara är inte jättelångt och en halvmara på 120 minuter är inte jättesnabbt (bara lite snabbare än 6 min/km).
Så om du är en van löpare med det tidsmålet så undrar jag om du egentligen behöver ett program för att lyckas.
Jag vet förstås inte vad som är ett bekvämt tempo för dig annars, men om jag föreställer mig att du springer sub 6 min/km idag så handlar det egentligen mest om att du ska öka distansen och vänja dig vid att springa drygt två mil.

Öka din standardrunda med ett par kilometer nästa gång. Håll den distansen kommande löpturer tills den känns naturlig (kanske några veckor). Sedan lägger du på ett par kilometer till osv osv

Får du ont någonstans så tar du någon extra vilodag för du vill inte drabbas av längre träningsuppehåll pga skada.

Det är bra om rundan innehåller åtminstone några backar - för det gör säkerligen det tänkta loppet. Intervaller och dylikt kan du skippa. De ökar bara skaderisken.

Börjar du nu har du alla möjligheter att klara ditt mål och dessutom ha hunnit springa distansen i lite värme också.
1974 • Stockholm
#4
8 december 2023 kl 09:27
1 Gilla
Tillägg. Det räcker med att ett av dina pass i veckan får växa till halvmaradistans! Övriga pass bör också försiktigt växa i distans men det är inte min mening att du ska springa tre-fyra halvmaror i veckan. 😀

New York
#5
8 december 2023 kl 09:51
Gilla
Bra input på min frågeställning - tack!

Jag lägger kanske ribban för lågt med målet om att springa på två timmar. För mig handlar det om att jag helt enkelt inte är van (läs inga erfarenheter alls) av så långa distanser.

Min slutsats är, utifrån ovan, att välja ett program som följer ett mål om en bättre tid, än de två timmar som jag initialt tänkte att jag skulle gå efter.

Jag tänker att jag ska börja köra efter det programmet som ligger här på jogg, det verkar vara förnuftigt när man kollar runt och jämför!
Svealand
#6
8 december 2023 kl 11:00 Redigerad 8 december 2023 kl 11:11
1 Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Jag tycker det är svårt att hitta program som passar. Det är så individuellt, beroende på vilken nivå man befinner sig på, vilken progressivitet/utveckling kroppen orkar med, hur många veckor man har på sig till ett visst lopp, hur mycket tid man vill lägga på löpningen, hur många dagar/vecka man vill träna osv.

En gång för många år sedan köpte jag ett 10-veckors 10k-program från Marathon.se och lyckades följa det hyfsat bra, men minns att jag var tvungen att vika ner mig en del under de tyngsta veckorna under sista halvan av programmet.

Sedan har jag försökt följa andra program, som jag hittat i olika böcker, på nätet etc. Det har ofta gått hyggligt i början av programmen, men sedan har det blivit svårt att följa dem hela vägen i mål, beroende på att jag inte haft förmågan att utveckla mig lika snabbt som programmet kräver.

Jag har nu istället börjat plocka idéer från olika program och sätter ihop något som passar mig. Att genomföra en halvmara under 2h inom ca ett halvår känns som ett rimligt mål även för mig. Den längsta distans jag sprungit öht. under det senaste året är 19k, men de senaste veckorna har jag bara sprungit 16k som längst.

Jag har snittat ca. 4 mil/vecka under de senaste veckorna och snittet på de längsta passen varje vecka är ca. 13k. Jag springer 5-6 dagar/vecka. Tempot varierar mellan 5 och 6:30 min/km med ett snitt på strax över 6.

Min plan närmaste tiden är att fortsätta bygga på grunden genom att utöka veckodistansen och längden på de längsta passen varje vecka. Ev. kvalitetsträning får bli en senare fråga, som jag kan börja fundera kring under våren.

Just nu kikar jag lite på ett 26-veckors nybörjarprogram för marathon av Tim Noakes (i hans bok "Lore of Running"). Programmet säger inget om tempo eller kvalitet, utan fokuserar bara på antal minuter löpning/dag och per vecka.

Det är mest hur han fördelar minuterna mellan olika pass, samt hur progressiviteten fortskrider från vecka till vecka, som intresserar mig. Jag funderar även en del på när det är lämpligt att ta återhämtningsdagar och återhämtningsveckor.

Den träningsnivå jag befinner mig på nu motsvarar ungefär mitten i programmet, ca. 300 min löpn/vecka och det längsta passet/vecka ca. 100 min. Den tyngsta veckan i programmet är v.23, med tot. 410 min/löpn varav det längsta passet 150 min.

Om jag ska följa progressiviteten i programmet slaviskt så innebär det en ökning av den totala träningsmängden med ca. 30% och längsta passet per vecka med ca. 50% och detta på ca. 10 veckor. Det kan vara lite väl i mastigaste laget för vad min kropp klarar av, men jag funderar på att använda programmet som bas och sedan kanske lägga in någon extra återhämtningsvecka här och där då jag känner att det behövs.

Det borde betyda att jag kan ha en bra grund att stå på framåt mars och utifrån den kan jag sedan bygga på med kvalitetspass under våren.

Om målet "bara" är en halvmara (på 2h) och inte en full mara, så kanske det här programmet är lite overkill v.g. total träningsmängd/vecka och max längd på långpassen. I så fall kan man ju stanna där man tycker är lämpligt och vad som känns lagomt för en just då och istället börja fokusera mer på kvalitet.

Jag har just nu inte något fast mål i form av något särskilt lopp, men jag kanske testar att springa något 10k-lopp och någon halvmara under första halvåret 2024. Jag har tidigare genomfört en halvmara för många år sedan och även ett par Lidingölopp, men aldrig någon mara. Det kunde vara kul att testa, om det är så jag känner mig i tillräckligt bra form.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#7
8 december 2023 kl 11:28
1 Gilla
Hur mycket tränar du nu? Lite lättare att ge råd om vi vet lite mer om din nuvarande status.
New York
#8
8 december 2023 kl 13:27
Gilla
Jag löptränar 3 ggr per vecka och har gjort så något år. Intervaller/tempo/lite längre pass (längre för mig är 8-10km. Så springer jag nu, men vill som sagt växla om mot längre distanser där syftet är halvmara.
1974 • Stockholm
#9
8 december 2023 kl 14:27
1 Gilla
Som Hasse säger i #7 behöver man veta mängd, tider och distanser för att kunna ge mer konkreta råd.
Men i "van löpare" läser jag in åtminstone tre pass à 7-10 km/vecka, och att milen under timmen inte är några konstigheter. Och med ett sådant utgångsläge tycker jag inte man ska krångla till det, då räcker det med att långsamt öka distansen på sitt längsta pass.

Jag har många i bekantskapskretsen som klarat halvmaran på under 2 h med ungefär den träningen. Viktigt bara att inte börja öka distansen på de längre passen för sent om loppdagen ska bli angenäm.

Men bättre tid=större träningsinsats. Ska du träna både för tempo och en ovan distans samtidigt kan ett program vara vettigt och då finns det andra som är bättre än jag (som aldrig brytt mig om program för egen del) på att svara.
New York
#10
8 december 2023 kl 15:00
Gilla
Tack för bra reflektioner!
New York
#11
8 december 2023 kl 15:02
1 Gilla
Intressant med det 26-veckorsschemat! Ska läsa på mer. Tack!
Mr. B
1963 • Hemma
#12
8 december 2023 kl 15:14
Gilla
Man kan se vilken förbättring programmen förväntas ge. Marathon.se är gjorda för att ge en stor allmän förbättring, så de lämpar sig ganska dåligt för en löpare som redan från start är ganska bra.

I ditt fall kanske du helt enkelt bara behöver öka dina distanser?
Svealand
#13
8 december 2023 kl 20:18 Redigerad 8 december 2023 kl 20:19
2 Gilla
Jag råkade stöta på marathonhandbook.com nu ikväll då jag surfade runt på nätet på jakt efter information. En hemsida som verkar ha dels många bra tips, men även gratis träningsprogram för olika distanser. De har bl.a. en mängd träningsprogram för halvmara på olika nivåer. Det kanske kan vara en inspirationskälla för dig. https://marathonhandbook.com/trainingplans/half-marathon-training-plans/
Svealand
#14
8 december 2023 kl 22:01
2 Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Här är ett 12-veckorsprogram för halvmara på sub 2h. Kan det vara något användbart? https://marathonhandbook.com/wp-content/uploads/Sub-2-Hr-Half-Marathon-Training-Plan-KM.pdf
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.