Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 77757 visningar

Ont strax under fotknölen på utsidan av foten

Anders Camitz
1969 • Forshaga
#1
10 februari 2009 - 15:15
Gilla
Efter ett träningspass för en månad sedan märkte jag att jag helt plötsligt kände smärta precis under vänster fotknöl på utsidan av foten. Efter det körde jag några pass där det blev värre för varje gång. Vilade därefter en vecka men när jag skulle prova igen blev jag sjuk i influensa och vilade passande nog därför en vecka till. Nu har jag kört ett löppass som kändes rätt bra (kände bara lite) men i förrgår när jag åkte längdskidor kändes smärtan av väldigt tydligt. Jag känner som mest när jag står på tå, vilket ju blir än mer tydligt när man åker längskidor.

Än så länge är det inte ett jätteproblem, känner bara av detta när jag belastar hårt med foten "på tå" men vill ju inte att jag skall förvärra detta. Några tips vad det kan vara/vad jag skall göra?
Trallala
1964 • fd
#2
11 februari 2009 kl 00:30
Gilla
har lite svårt att se framför mig var exakt det är du har ont. Är det under hälen på fotsulan eller baktill nedanför hälsenefästet?

Bakre impingement (posterior impingement) även kallad ballettvrist på svenska skulle det kunna vara om det är nere vid hälsenefästet. Det passar bra in på smärta endast vid full plantarflektion (på tå).
Anders Camitz
1969 • Forshaga
#3
11 februari 2009 kl 09:42
Gilla
Nej, det är på utsidan av foten, alldeles under den yttre fotknölen och någon cm framåt som det smärtar. Jag känner ingenting i själva hälpartiet.
Trallala
1964 • fd
#4
11 februari 2009 kl 10:44
Gilla
Har du stukat foten tidigare? Gör det ont om du supinerar foten (böjer den så det töjer på utsidan)? Finns där någon svullnad?

Det är ovanligt med smärta i det området du beskriver utan något trauma som orsaker det. Finns några enstaka diagnoser där det mest troliga är påverkan på peroneus longus eller brevis, dessa bidrar även vid plantarflektion så det stämmer.
1959 • Saltsjö-Boo
#5
11 februari 2009 kl 11:22
Gilla
Mina nuvarande skor ger mig ont på samma ställe men i övrigt är inte symptomen riktigt samma. Jag supinerar, det känns helt rätt för mig att supinera och det gör inte ont när jag supinerar. Problemet är istället att de bredhälade neutrala skorna har "felvinklade" hälar som vill hindra mig att supinera. Resultatet blir att hälarna trycks upp mot yttre fotknölen vilket framkallar smärta.
Skorna blir dock bättre allteftersom hälarna nöts ner i ytterkanten och får den avfasning de borde ha haft från början. Pronationsskor har oftast hälar som är avfasade på utsidan vilket passar mitt steg bättre. Men enklast är att undvika skor med breda höga kontrollerande hälar som framtvingar hällöpning och vrider hälen i oönskad riktning.
Anders Camitz
1969 • Forshaga
#6
11 februari 2009 kl 11:48
Gilla
Jacob: Jag har inte stukat foten, dock fick jag en infektion i fotleden för ca 20 år sedan vilket inte upptäcktes i tid och ledde till att infektionen åt upp en del av broskskivan i fotleden. Jag har sedan dess förminskad rörlighet i fotleden. Detta kanske kan vara en bidrag till problemet men jag har inte haft dessa problem tidigare.

Ja, fotleden är något svullen, dock har den alltid varit lite svullen sedan ovanstående problem. Förutom att jag får ont när jag står på tå känner jag smärta på utsidan när jag vinklar foten inåt.

Jag kan lägga till att jag springer med vad jag tror är något slags silikoninlägg längst bak i skorna. Lånade dessa av min bror i somras då jag kände att fotsulorna blev "trötta" när jag sprang på asfalt. Dessa kändes jättebra så jag har fortsatt med det sedan dess.

Körde längdskidor igår igen och då kändes smärtan än tydligare för övrigt.
Trallala
1964 • fd
#7
11 februari 2009 kl 13:03
Gilla
Det du beskriver kan vara en vanlig töjning av främre ledkapseln, fotbollspelare åker på det ganska ofta när de träffar en boll för långt ut på tårna. Smärtan du beskriver stämmer bra på detta men det stämmer ju verkligen inte på att du inte kan minnas av någon stukning eller trauma.

Det kan även vara så att det är dina gamla problem som är på väg tillbaka.

Jag kommer troligen aldrig kunna list ut vad som är fel över internet. Jag tycker att du ska gå till en ortoped med dina problem. Kör gärna en kur med NSAID över en vecka där du även har uppehåll i träningen för att se om det hjälper först för annars är risken stor att du kommer få just dom råden av läkaren som ett förstaalternativ. Om du inte gillar att ta tabletter eller har känslig mage så fungera även salva bra på fötter.
Anders Camitz
1969 • Forshaga
#8
11 februari 2009 kl 14:15
Gilla
Jacob: Tack för tipsen. Använder en salva vid namn Biofreeze nu (som jag fått av svärmor som är massageterapeut), känns bra efter ett pass men det verkar ju inte hjälpa i långa loppet. Skall kolla upp dina tips, återigen tack!
2006 • Alingsås
#9
11 februari 2009 kl 15:15
Gilla
Jag hade liknande problem, och efter besök hos en ortoped så fick jag diagnosen inflammation i senfästet (precis under fotknälen på utsidan) Då jag supinerar på högerfoten och pronerar på vänsterfoten (http://www.loplabbet.se/system/content/book.asp?bid=6&pid=38) så kom det mycket tryck på höger utsida av foten. Men med gipsavgjutningar för individuellt utformande skoinlägg så har jag faktiskt inte haft något problem med detta.
Portkod 2120
1980 • HAlland
#10
11 februari 2009 kl 16:33
Gilla
Anders,
Biofreeze innehåller ingen inflammationssänkande substans. Ska du ha en NSAID salva får du ta tex voltaren, ipren eller ibuprofen salva.
1966 • Nora
#11
11 februari 2009 kl 16:33
Gilla
Fick liknande problem med min högerfot för några år sedan efter intensiv träning. Orsaken: översträckta leder generellt, pronering och instabil höger fotled efter tidigare stukning. Symtomen kom, precis som Mats säger, efter för mycket tryck och för hård belastning på utsidan av foten.

Fortsatte att träna trots "lite" besvär men det blev bara värre och värre. Använde inte något NSAID utan vilade mig till bättring, vilket tog 2 månader.
Är nu helt besvärsfri efter att ha provat ut nya skor, skaffat individuellt skoinlägg och tränat upp stabiliteten i fotleden.
Anders Camitz
1969 • Forshaga
#12
12 februari 2009 kl 15:14
Gilla
Tack för alla tips! Jag har nu påbörjat en kur med Voltarensalva och skall vila någon vecka, hoppas det hjälper...
Trallala
1964 • fd
#13
12 februari 2009 kl 15:32
Gilla
Anders -> Jag skulle rekommendera att du strycker på salva längst med hela peroneusmuskulaturen eller ialla fall upp någon decimeter ovanför ankeln. När det gäller överbelastningssmärta så kan den ömmaste punkten många gånger vara på ett helt annat ställe än själva området som skapar smärtan. Det är mest typiskt vid axelproblematik men då det är lite oklart vilken struktur som smärtar hos dig så hade jag tagit ett lite extra stort område.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.