Löpning Träning 3 inlägg 1894 visningar

Två frågor med en smäll (långpass/vätska och att tappa kondisen)

Lisa Nicol Lind
1979 • Söderköping
#1
19 januari 2009 - 10:27
Gilla
Hejhej,
jag har två funderingar:

1. Hur viktigt är det med vätska under långpass (för mig 90 minuter eller mer)? De jag kört hittills har varit i lungt tempo och jag har inte känt behov av vätska, men undrar om det sliter mer på kroppen att köra "torra" långpass. Självklart har ju väder/temperatur med saken att göra, men rent teoretiskt - bör jag ta med vätska på pass över 90 minuter?

2. Hur fort försämras man vid träningsuppehåll (om man varken är skadad eller sjuk under uppehållet)? Säg att man av olika anledningar inte kan springa på 2 veckor - skulle man stå kvar på samma ruta som innan uppehållet (om man är på ett skapligt motionärsstadie) eller tappa massor?

1981 • Göteborg
#2
19 januari 2009 kl 10:41
Gilla
1. Diskussionen var het igår :-) http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=5473&searchstr=

_______

2. Kondition är en färskvara.
När man börjar konditions träna behövs det väldigt lite för att förbättra sig.
Te x - y har aldrig konditions tränat, y tränar 6 pass (kondition) under 3 veckor och vecka 4 och vecka 5 är y skadad. När y återupptar träningen vecka 6 är träningen ( säkerligen ) bättre än vecka 52 - 53.

Tex 2 - x springer milen på 45 minuter. ( samma sak som ovanstående exempel). Då är kondition sämre än skadeuppehållet.

Desto längre ned man kommer på milen, desto mer behövs det för att underhålla konditionen

mvh
1965 • Västra Frölunda
#3
19 januari 2009 kl 11:01
Gilla
1, Vätska är bra på långpass, utan vätska som kommer pulsen sakta men säkert börja stiga efter ca 1 timme lite beroende på värme självklart vid samma belastning.

2, Uppehåll från träning längre en en vecka gör att du får backa lite i din träning, dvs börja från en lite lägre nivå en du var på innan. Räkna med att det tar ett par veckor innan du är tillbaks på samma nivå. Springer du på för fullt efter uppehåll riskerar du skador och ev överträningsympton.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.