Löpning Kost & Näring 14 inlägg 1448 visningar

Godis / Gelatin

1965 • Eksjö
#1
19 december 2019 - 14:10
1 Gilla 
Viktig fråga så här i jultider - vilket godis innehåller mest ÄKTA gelatin?

Utan sparade källor hänvisar jag ändå till att det kommit forskning på senare tid som visat att gelatin är bra för leder och ligament, att det t.o.m kan påskynda läkning av skador samt vara bra för menisker etc, etc, etc.

Samtidigt har vi tyvärr en motsatt trend i godisbranschen där man allt oftare ser märkningen "gelatinfritt" eller gömd i det finstilta att det är någon slags alternativt konstgjort gelatin.

Min fråga är dock helt enkelt - vilket godis innehåller mest äkta gelatin?
Östermalms IP
#2
19 december 2019 - 14:23
Gilla 
Sega råttor och gröna grodor borde ha mycket gelatin.
1965 • Eksjö
#3
19 december 2019 - 14:30
Gilla 
Har funderat i de banorna; nappar, gelehallon, sega råttor, etc.

Är allt gelegodis med gelatin i innehållsförteckningen likvärdigt? Procent- eller promillesiffror lyser med sin frånvaro.

Skall man kanske satsa på aladåb istället?
Magnus
Stockholm
#4
19 december 2019 - 16:38
Gilla 
Det finns ju gelantiblad du kan blötlägga och på så sätt slippa sockret i godiset, om det är bara gelantinet du är ute efter.
1965 • Eksjö
#5
19 december 2019 - 17:12
Gilla 
Tack för förslaget Magnus. Finns en del såser och soppor jag nog kan förstärka på det sättet utan att det påverkar smaken. Skall prova.

Godis har ju den fördelen att man kan ta med sig i fickan, i ryggan, till jobbet, till gymmet, etc. Så originalfrågan kvarstår ifall någon vet något mer om vilket/vilka godis som innehåller mest äkta gelatin.
1994 • Skellefteå
#6
19 december 2019 - 17:50
Gilla 
Juleskum! Ta ett par stycken till efterrätt efter varje måltid :-)
1984 • Göteborg
#7
23 december 2019 - 00:02 Redigerad 23 december 2019 - 00:09
Gilla 
Innehållsförteckningarna på godis är väl inte så utförliga gällande mängd av ingredienser tyvärr, det borde ju rimligtvis vara att ju hårdare men ändå gummiaktigt, desto mer gelatin.

Man kan ju göra egen jello eller gelatingodisar, särskilt om man vill ha hälsofördelar av det, så kan man styra hur mycket socker man har i och att man inte får med en massa onödiga tillsatser.
Har t ex följt ett recept på blåbärsgelé-godisar som bara bestod av blåbär, gelatin och lite honung = riktig nyttobomb till godis.

Tillägg: om du väljer "riktigt godis" tror jag tyvärr man kan stryka hälsofördelarna, den mängden socker väger över på minussidan. Skaffa kollagentillskott istället isåfall.
Walker67
1947 • Växjö
#8
23 december 2019 - 00:57
Gilla 
Har pektin samma goda egenskaper som gelatin ? När jag kokar sylt brukar jag minska på sockret och tillsätta flytande pektin för att sylten inte skall bli blaskig.
1984 • Göteborg
#9
23 december 2019 - 01:06
1 Gilla 
#8

Nej, om jag förstått det rätt så kommer pektin från växters "byggmassa" och är en kolhydrat, medans gelatin är ett protein som kommer från djur (därav att mycket av det man får fram när man googlar är gelatinfritt godis för vegetarianer).
Det är billigt och lätt att få tag på som kosttillskott för lederna, dock lite mindre praktiskt än att käka kollagentillskott t ex, och det vete sjutton om det blir så mycket billigare med gelatin i längden om man jämför samma mängder.

Folk som käkar paleo brukar vara mer inne på att använda fler delar av djuren just för att få i sig viktiga näringsämnen som man lätt missar om man bara äter köttet. T ex kan man göra eller köpa benbuljong så blir det lätt sen att blanda i soppor/såser osv. Men det bygger på en dyr och tidskrävande kost jämfört med att vilja ha sina tillskott i färdigt godis att ha med sig på språng. :)
1977 • Hässleholm
#10
23 december 2019 - 09:19
1 Gilla 
Geléhallon är min favorit, lätta att ta med på jogg eller cykelrundan.
Geggar inte ihop så farligt och slinker ner lätt.
Sockret fungerar ju lika bra som energigel!
Energygelehallon ;)

I samband med grisslakt tas benen omhand och jag kokar benbuljong som fryses in i portioner.
Sniberup
1971 • Gästrikland
#11
23 december 2019 - 15:29
1 Gilla 
Gör pannacotta och smaska i dig. =)
1984 • Göteborg
#12
23 december 2019 - 20:22
Gilla 
Blev inspirerad av tråden så nu står några jello-drinkar/-desserter på kylning inför jul! :)
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#13
23 december 2019 - 20:58
Gilla 
Koka av nåt rens från ett djur, så har du eget bra gelatin. Om du nu vill testa fördelarna. http://www.muskelfokusuppsala.se/blogg/benbuljong-pa-kycklingskrov

Eller gör en buljong, säkert gott på långlopp
1965 • Eksjö
#14
12 januari 2020 - 18:57
Gilla 
Nackdelen med gelehallon är att de har rent socker på utsidan.

Nackdel i det här sammanhanget alltså. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.