Löpning Kom igång 3 inlägg 2762 visningar

Halvmaraton

1998 • Växjö
#1
8 juli 2019 - 14:05
Gilla 
Hej!
Jag har varit ute och joggat i några år utan några som helst ambitioner. De senaste åren har jag snittat milen på ca 50 minuter men nu insett jag hade velat utveckla mig mer inom löpningen. Allra helst hade jag velat springa ett halvmaraton/maraton.

Jag undrar många veckors träning krävs och vilka realistiska mål kan man sätta? Vilka tider kan man förvänta sig? Jag hade även gärna velar springa milen på 45 minuter.
Jag har full förståelse att det kommer krävas hård träning :)
1972 • Trångsund
#2
8 juli 2019 - 21:24
Gilla 
Leta fram nåt program för marathon/halvmaraton och följ det. Finns bra här på jogg och på marathon.se och på många andra ställen. Då får du en bra mix mellan intervall, distans och långpass och du kommer nog ganska snabbt märka att du utvecklas när du varierar din träning mer. All lycka!
Lars M
1977 • UPPSALA
#3
8 juli 2019 - 22:04
Gilla 
Jag skulle säga ca 12 veckor för halvmaran och (minst) ett halvår för maran. Som föregående skrev så finns det bra program att följa.

Om du springer milen på 50 minuter skulle jag säga att halvmaran på 1:50 inte är något problem alls. Kanske även sikta ner mot 1:45 för att även bli snabbare på milen? Marathon är under 4 timmar absolut rimligt att sikta på.

Frågan är hur slut är du när du springer milen på 50 minuter? Jag tror du säkert kan springa snabbare än så, men jag gör en jämförelse med när jag började träna för marathon:

Jag sprang milen på 50 minuter (maxfart på tävling, men i dåläget gjorde jag milen på strax under timmen i lugn träningsfart). Då hade jag haft något enstaka långpass på 13-14 km, aldrig längre än så. Jag sprang sedan maran på 3:52:25 sju månader senare.

Så om kroppen sedan håller för träningen är alltså sub-4 timmar möjligt om du gör milen på 50 minuter i din maxfart.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.