Löpning Träning 12 inlägg 5411 visningar

Hur lång tid tar det att få upp konditionen?

1999 • Linköping
#1
31 augusti 2018 - 23:18
Gilla 
Hej! Jag funderar på att springa Österlen Spring Trail, närmare bestämt Simris Alg Ultra vilket är i april 2019. Loppet är ca 62km långt. Mitt problem är att det längsta lopp jag genomfört var 10km. Nu klarar jag 10km relativt lätt, dock inte ofta jag springer så långt. Springer ungefär 20km/veckan uppdelat i 4-5 pass.

Min fråga är helt enkelt, går det att träna upp sig till så långa distanser på den tid som e kvar? Är dock 6månader kvar vilket är ganska lång tid, men kommer nog bli svårt för mig att träna nu under vintern.

Fråga 2: måste man va "kvalificerad" på något sätt för att få springa Ultras? Vet att det finns poängsystem men vet inte om det endast gäller 100k eller även 50k?
Roland Schwedderbyer
1987 • Göteborg
#2
1 september 2018 - 11:08
Gilla 
Fråga 1: Nej, du kommer inte kunna genomföra loppet på ett bra eller förnuftigt sätt. Prova ett halvmaraton är mitt råd.

Fråga 2: Beror på loppet, men oftast inte.
1981 • Bagarmossen
#3
1 september 2018 - 16:37
Gilla 
Håller nästan med Roland
1: ja men ju mer du tränat innan desto roligare blir det.. om du kan hålla igång träningen över vintern och få upp mängden så kan du såklart genomföra det. Men ultra är jobbigt och gör ONT. Så att pröva lite kortare distanser som halvmara/mara först innan en går på ultrorna är ju inte fel.

2: Nej inte i Sverige vad jag vet.
1984 • Stockholm
#4
1 september 2018 - 17:13
Gilla 
1. Ja, men du bör nog tänka om när det gäller att träna över vintern. Du har väldigt kort tid skulle jag säga och att kasta bort hälften känns klart konstigt, då är det nog bättre att du satsar på något annat.

Ju mer du tränar desto bättre och roligare. Skulle du ligga kvar på bara ett par mil i veckan så är risken att du haltar runt, skadar dig efteråt eller bryter överhängande. Så jag tror ju du ska känna dig bekväm med hyfsat regelbundna pass runt 2 mil iallafall, men det är väldigt individuellt och det beror rätt mkt på vilka ambitioner du har på dagen också. Jag tror de flesta kan dubbla sitt distansrekord rent fysiskt om man bara tar det tillräckligt lugnt och har tankarna med sig. Tillräckligt lugnt kan tex vara att gå i alla motlut osv... Om det sen är att klara av det på ett bra sätt är väl relativt. Ju långsammare man gör det desto mindre tränad behöver man vara.

2. Nä, kvallopp används vad jag vet bara i utländska lopp där det inte finns platser till alla som vill vara med och till väldigt extrema lopp i tex extrem kyla av säkerhetsskäl.
1999 • Linköping
#5
1 september 2018 - 20:50
Gilla 
Om jag har förstått det rätt så är det möjligt, men svårt (lite vad jag hoppades på haha). Det tråkiga är att det finns 4 lopp under Österlen Spring Trail. 5km (för lätt), 13km(fortf för lätt), 21km(börjar bli tufft, men för litet mål) och sedan 62km vilket känns ganska omöjligt, men det är ju roligt att ha ett extremt tufft mål som man verkligen måste kämpa för!

Målet är mest att klara det, eller snarare att komma i mål oavsett om det är inom tid eller inte. Det jag är rädd för att ja ska betala massa pengar och sedan krascha efter kanske 2mil.

jag skulle även behöva tappa några kilon vilket garanterat skulle öka distansen jag klarar att springa.
1969 • Kiruna
#6
1 september 2018 - 21:38
1 Gilla 
Skulle ge dig rådet att satsa på 21km till våren, ett marathon året efter och ultra tredje året. Redan det är en snabb ökning av distanserna. Det kanske, kanske är genomförbart med 62km till våren men knappast värt plågan och de uppenbara riskerna att skada dig allvarligt, kanske med men för livet.
1984 • Stockholm
#7
1 september 2018 - 22:09 Redigerad 1 september 2018 - 22:34
Gilla 
En del av mig håller med Glenn också. Ett lopp behöver inte vara så svårt att klara för att vara utmanande. Det är att träna bra som är det svåra. Anmäla sig, skippa träningen, halta i mål och skryta om hur lite man tränat kan vem som helst. Det är att gå upp 5 och springa långpass innan jobbet/skolan/barnen vaknar, eller att hålla sig till en plan, eller att inte känna sig körd trots att man blir sjuk eller skadad några veckor innan loppet, som är den stora utmaningen med ett lopp - inte själva tävlingsdagen. Nu säger jag inte att det skulle vara så för dig men det finns en del som gör lite sådär. Och med tanke på att du springer 2 mil i veckan och lät tveksam till hur mkt du ska springa i vinter så tror ju jag att det är nog så utmanande att göra en bra terränghalvmara redan till våren. Om du tänker att du ska få till regelbundna långpass så är det inte så lätt med halvmaran. Men att gå runt den kan du förstås redan imorrn. Det finns ju andra lopp också, som inte ligger så tidigt på säsongen. Kan inte en lyckad halvmara vara en språngbräda till något annat?

För egen del sparar jag gärna på målen lite iallafall. Det får gärna vara svårt och utmanande men målen ska ju räcka resten av livet också. Bara risken att du ogillar att springa ultra för att du är för dåligt tränad kan vara anledning nog att låta bli - tycker jag.

Men jag är lite splittrad. Tycker också att man kan se den här typen av lopp mer som en äventyrlig dag och då behöver det inte vara så oerhört extremt som många tror. Jag tror många klarar den här typen av distanser bättre än de tror om man bara tar det lugnt. Så jag tycker också att man ska våga prova om man har lust, men det kanske finns mer passande sätt än att gå från 10 till 62km. Finns ju en del lopp där man kan springa så långt man klarar tex. Kan vara ganska skönt att bara se hur långt det går istället för att bli helt under isen om man är slut efter halva.
1984 • Falun
#8
1 september 2018 - 22:22
Gilla 
det beror ju lite på reprider osv. Majoriteten av dom som springer ultravasan 90 och 45 km går ju betydligt mer än dom springer.

Själv ser jag inte riktigt poängen med att kunna jogga 30% av loppet och gå resten.

Om du gillar löpningen tycker jag du ska göra upp en plan och öka på mängden. Att inte träna över vintern är uteslutet. Ut och marchera!
1973 • Åkersberga
#9
2 september 2018 - 08:59
Gilla 
@5, jag skulle istället tänka att det finns inga distanser som är för lätta det beror helt och hållet på hur mycket man tar i under tiden och i din ålder skulle jag satsa på 5-10k loppen.
Det behövs nog regelbundna lugna 2-3mila långpass under flera år för att känna att 62k är genomförbart.
Att löpa jättelånga distanser utan att vara väl tränad för det kan ge långvariga skador med skumma känningar lite här och där.
Marcus
.
#10
2 september 2018 - 11:11
Gilla 
Jag tror du har för ambitiösa mål med den träningsmängd du har nu. Det vore coolt att kunna springa 62km i terräng, det håller jag med om, men låt inte det självförtroende du har nu på korta distanser spilla över på ett fantiserat 62km terränglopp.

Jag sprang österlen spring trail för ett par år sedan (21km), då var det 2-3 grader varmt i regn/snö under hela loppet (genomblöt efter 5-10km) med flera branta backar. Jag hade sprungit 15km som längst och det var verkligen kämpigt i det vädret och samtidigt ganska stumma ben.

Så jag skulle rekommendera 21km loppet till att börja med om du vill ha en utmaning =)

1999 • Linköping
#11
2 september 2018 - 16:50
Gilla 
Tack alla för era råd och synpunkter! Precis som #10 säger så är jag en väldigt ambitiös person! Jag brukade spendera mycket av min tid i Skåne, tyvärr inte längre men längtar dit varje dag, det är lite därför jag ville springa 62k, för att få och se mer Skåne.

Men när det gäller löpning som kan innefatta allvarliga skador är det väll bäst att använda sig av förnuft, o ta det säkra före det osäkra!

Blir antingen 21k eller att jag ställer upp som funktionär. Förhoppningsvis så blir jag mer förälskad i löpning efter loppet och satsar på 62k året därefter!
1969 • Kiruna
#12
2 september 2018 - 17:39
Gilla 
Springer du sällan så långt som 10km tror jag att ett 21km terränglopp är utmaning tillräckligt. Kör 21;an och tänk dig sedan att springa loppet två gånger till utan att vila.
Din fråga var hur länge det tar att få upp konditionen. Det går hyfsat fort. men det är inte där svårigheterna ligger. Det som tar tid är att få muskler, senor och liknande att hålla för den massiva misshandel ett ultralopp faktiskt innebär.
Långdistanslöpning och quickfix är oftast en dålig kombo, tyvärr
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.