Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 14105 visningar

Test mellan Suunto Ambit 3 Peak och Suunto Spartan Sport Wrist HR

1966 • Malung
#1
9 september 2017 - 16:35
Gilla
Körde med Spartan på min vänstra hand, Ambit på min högra och såg till så att pulsvärden var lika innan start.

Suunto Ambit 3 Peak med pulsband:
http://www.movescount.com/sv/moves/move175906122

Suunto Spartan Sport Wrist HR:
http://www.movescount.com/sv/moves/move175903080

Om man jämför pulsmätningen mellan dessa klockor, så tycker jag nog att mätning vid handleden fungerar mycket bra i det här fallet.

Höjdkurvan är naturligtvis sämre hos Spartan, i frånvaro av barometrisk mätning som Peak 3 har, men även här tycker jag att gps höjdmätningen fungerar över förväntan.

Båda klockorna är inställda på bästa gps mätning.

Vilken som är bättre eller sämre i tränings/tävlings sammanhang beror nog säkert på omständigheterna och användare, men för mig i alla fall så blir Spartan min nya vardags/träningsklocka.
merlin
1985 • Karlsborg
#2
9 september 2017 kl 19:43
Gilla
Noggrannheten i GPS torde inte skilja så värst mycket. Det som är intressant är ju handledspulsmätning vs band på magen. Jag körde med ambit 3 + magband samtidigt som en tomtom med handledsmätning förra veckan och hela turen diffade på 3 slag i snitt. Vid nästa köp av klocka kommer jag definitivt köra på handledsmätning.
#3
9 september 2017 kl 22:29
Gilla
Handledsmätning funkar ok för mig förutom när jag kör intervaller, då hänger inte alltid min 735XT med.
Stefan
1978 • Stockholm
#4
13 september 2017 kl 08:07
Gilla
Läs på DCRainmaker så finns det en hel del jämförelser mellan mätning på handled vs. pulsband. Kontentan av det skulle jag säga är att pulsband alltid är bättre/exaktare, framförallt när det gäller att hänga med på förändringar.
1980 • Åby
#5
13 september 2017 kl 21:08
Gilla
Optisk mätning funkar "ok" för de allra flesta vid löpning. I andra sysselsättningar där du använder händerna påverkas blodflödet (optiska sensorer mäter förändringar i blodflöde, inte puls) när du t.ex greppar tag i något vilket gör det mindre lämpligt att använda. Likaså vid högintensiva aktiviteter tenderar sensorn att lättare gå bort sig.

Valencell som tillverkat sensorn i Suuntos klockor har en del intressanta whitepapers på sin hemsida: https://valencell.com/white-papers/
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
21 september 2017 kl 08:10
Gilla
Jag har konstaterat att Suunto Ambit 3 Peak har STORA problem med att leverera rätt pulsvärde den första biten av löppassen, vid cykelträning är det inga problem. Med andra ord är inte mätning med pulsband alltid tillförlitligt. I går tröttnade jag och beställde en Garmin FR230 HRM på rea för 1395:-, får se om den fixar pulsmätningen bättre. Suunton får bli vardagsklocka och "cykeldator".
1983 • Karlstad
#7
21 september 2017 kl 08:42
Gilla
En fördel med pulsband är ju också att man inte behöver ha klockan närmast huden. Smidigt att kunna ha den utanpå jackan vintertid eller utanpå ärmen när man kör långärmat med hål för tummen.
Andreas
1990 • Stockholm
#8
22 september 2017 kl 22:27
Gilla
@Lars Lindefelt
Jag har också en Ambit 3 Peak och har inga som helst problem med pulsbandet. Mycket mer tillförlitligt än handledsmätning. Det jag märker är dock att när bandet inte är fuktigt så ger det inte heller alltid korrekt pulsåtergivning. Därför fuktar jag det alltid innan varje träningspass och då blir pulsen korrekt från början.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#9
23 september 2017 kl 06:33
Gilla
Jag har fuktat bandet, testat blågel och provat flera band, helt enkelt allt man kan göra. Det knepiga är att när jag cyklar fungerar bandet klockrent men vid löpning verkar pulsmätaren tolka signalerna helt fel. Supporten hos Suunto erbjöd mig köpa ett nytt band med 10% rabatt! Knappast min uppfattning om vad god kundvård innebär.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
23 september 2017 kl 15:35
Gilla
Samma eviga problem med pulsband: det finns två stora felkällor, statisk elektricitet och nervsignaler från bröstmusklerna. Statisk elektricitet kan man i stort sett slippa om man springer med bar överkropp eller med bomullströja (gör jag ofta nuförtiden), tyvärr verkar inte blågel räcka till.

Störningar från bröstmuskelsignalerna får man ändå, bäst resultat säger syster få EKG-mottagningen att man får om man sätter elektroderna på benen, revbenen i det här fallet.

De här störningarna brukar försvinna efter ca 10 minuter, jag tror det beror på att hjärtsignalerna blivit starkare när man ansträngt sig ett tag. Dessutom får man bättre ledningsförmåga i huden p g a svett men det skulle ju inte behövas när man har blågel, eller? Kan finnas fler orsaker.

Handledsmätningarna har som nämnt andra felkällor.

Tråkigt i sammanhanget är att det finns suveränt bra utrustning men den går inte att köpa (för rimliga pengar i alla fall).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.