Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 7492 visningar

Löpning på löpband orsakar stela/spända benmuskler?

1986 • Stockholm
#1
31 juli 2017 - 14:33
Gilla
Jag har själv sedan lång tid tillbaka haft problem med spända/stela vadmuskler, något jag själv misstänker till stor del beror på att jag tidigare sprungit mycket på löpband. Har skrivit lite mer utförligt om mina egna skadebekymmer i denna tråd: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=48989

Jag har försökt läsa på om detta och detta med stela/spända vader verkar vara ett ganska vanligt bekymmer för personer som sprungit mycket på löpband. Anledningen till detta är, som jag förstått, att löpning på löpband innebär en väldigt monoton belastning på benen, till skillnad mot att t.ex. springa i terräng och liknande.

Är det troligt att löpning på löpband kan ge upphov till denna typ av problem? Är det någon mer här som har upplevt liknande problem efter att ha sprungit mycket på löpband?
Mellanben
2006 • VARBERG
#2
31 juli 2017 kl 16:28
Gilla
Springer rätt mkt på löpband pga problem med ett knä för att det ska vara jämn mark
Aldrig märkt att jag fått mer spända vader av det men försöker variera tempo och lutning lite.
Kan säkert var olika band också. Det jag oftast springer på kan man ställs in hur mjukt / hårt man vill ha bandet. Stretchar även vaderna efter passet
Hoppas det löser sig med dina vader
1981 • Örebro
#3
31 juli 2017 kl 17:41
Gilla
Finns någon studie som såg mer belastning på hälsenan vid löpning på band. Och eftersom det är en förlängning av musklerna i vaden så låter det rätt rimligt att det skulle kunna finnas ett samband.
#4
31 juli 2017 kl 19:55
Detta inlägg har raderats
1986 • Stockholm
#5
31 juli 2017 kl 23:02
Gilla
#2: Där ser man. Jo, det kan nog vara bra att variera tempo och lutning när man springer på löpband för att förhindra detta problem. Vad är det för löpband du springer på förresten, där det går att ställa in hur mjukt/hårt bandet ska vara?

#3: Intressant. Du råkar inte ha länk till den studien?

#4: Jo, så är det nog. Jag spelade själv in en video från när jag sprang på löpband, som jag skickade till min naprapat. Tydligen fanns det en hel del i min teknik som kunde förbättras. Även om det kanske inte är löpbandslöpningen i sig som orsakat dessa problem, så bidrar det nog inte till att göra saken bättre iaf.
Mellanben
2006 • VARBERG
#6
31 juli 2017 kl 23:44
Gilla
Springer mest på kommungymmet. Återkommer om vilket band det är när jag varit där nästa gång.
Mellanben
2006 • VARBERG
#7
7 augusti 2017 kl 01:32
Gilla
Bild uppladdad av Mellanben
#5
Äntligen kpm jag ihåg kolla vad bandet heter

STI PRESTIGE

Monica Carlsson
1971 • Partille
#8
6 januari 2022 kl 07:32 Redigerad 6 januari 2022 kl 07:44
Gilla
Väcker en gammal tråd istället för att skapa en ny.

Någon som springer på löpband och har erfarenhet av att det belastar benen, framförallt vaderna, på helt andra sätt än "marklöpning"?

Jag gjorde ett löptest på Aktivitus häromdagen, på löpband såklart. Proffsigt Rodby-band. Jag springer aldrig på löpband i vanliga fall, helt orutinerad på denna typ av träning/underlag. (OK, jag testade löpband på ett hotellgym för typ 5 år sen och lyckades med det episka att trilla av två gånger, det första pga fippla med musik i mobilen och sen dumihuvvet att jag skulle bara hoppa upp och springa ikapp... hahaha!)

Mot slutet av testet började det strama hårt högt uppe på insidan vänster vad, precis som en krampkänning började det dra i muskeln på ett otrevligt sätt. Inte så kul när man kör ett test som man vill komma igenom. Och orutinerad hur lätt/svårt det är att kliva av om man verkligen får kramp. (Vill inte upprepa min pinsamhet och trilla av inför en testledare...)
Efter testet var det väldigt tryckömt på denna punkt, motsvarande punkt på höger gjorde också ont vid tryck. Stramade när jag gick hemma under kvällen, sen körde jag massagepistol på det onda och det var... riktigt rejält ont, helt enkelt.

Är det så annorlunda motorik/belastning för benen med löpband jämfört med "marklöpning", eller är det min teknik på något sätt som var för dålig?
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#9
6 januari 2022 kl 08:48
2 Gilla
Det enkla svaret är väl både ock... Det är annorlunda att springa på löpband och det kräver en.annan teknik. Man kan ju jämföra mellan att springa på sandstrand jämfört med asfalt även om det inte är lika stor skillnad mellan löpband/mark så klart.

En killgissning: i och med att du ramlat alla (?) gånger du sprungit på löpband tidigare så blir det säkert allt annat än avslappnad löpning när du testar igen och att det kan påverka också.
1966 • Ystad
#10
6 januari 2022 kl 08:49
Gilla
Jag märker ingen skillnad att det skulle belasta olika muskler mer på löpband . Kanske öka de hastigheten för snabbt om det nu vår sånt test
Monica Carlsson
1971 • Partille
#11
6 januari 2022 kl 09:23 Redigerad 6 januari 2022 kl 09:24
Gilla
Sant, jag är inte rädd för löpband, men nån slags respekt för hur kliva av när man kör ett maxpulstest och börjar bli slutkörd och inte själv är den som har stoppknappen hade jag i bakhuvudet, definitivt. Den här gången körde de inte heller med att hänga upp mig i en sele, som förra gången.
I "marklöpning" så tappar man ju fart automatiskt om det blir jobbigare än man klarar.

Men just att det blev så otroligt ont och ömt i vaden så snabbt var jag inte förberedd på.
1972 • Borlänge
#12
6 januari 2022 kl 16:50
1 Gilla
Springer på band flera gånger i veckan utan problem.
Men har vanan inne sedan länge.
Viss tillvänjning tror jag kan behövas.
Blir annorlunda steg iom att fötterna försvinner under dig. Lätt att spänna sig.
Hur gick testet? :-)
Niklas Mylfalk
1973 • Solna
#13
6 januari 2022 kl 17:00
Gilla
Ett bra tips är att variera lutningen något, exempelvis i fem min intervaller, räcker med 0.5% justering så blir det inte lika statiskt och belastningen mer varierad.
Exempel 20 min distans:
5min 0.5%
5min 0%
5min 1.5%
5min 1%
Kör man intervaller i en bestämd fart så justerar man bara med även farten. Ett snäpp ner om bandet går ett snäpp upp.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#14
6 januari 2022 kl 17:13 Redigerad 6 januari 2022 kl 17:31
Gilla
Ja, jo, testet var framförallt för att få maxpulsen och mina pulszoner uppmätta så jag kan göra omtag med träningsupplägg pulsbaserat och en erfaren träningsrådgivare som hjälper mig kring mina förutsättningar. Jag behöver lämna blod var 6-8 vecka resten av livet (genetisk defekt som kallas hemokromatos), och efter varje blodgivning är det ju som att orken dippar rejält i 2-3 veckor. Om och om och om igen.

Jag har egentligen inga ambitioner mer än att springa för att det är ett enkelt sätt att träna och hålla sig pigg och glad, vara ute i olika årstider och väder, jag är inte intresserad av att springa lopp. Men vill kunna hålla jämnare steg med min livskamrat när vi är ute tillsammans, och då behöver jag få upp farten och orken för att det ska fortsätta vara kul tillsammans. Mina ben blir verkligen astunga och tröga vid minsta uppförsbacke, och då vill jag se om jag kan hitta sätt att träna runt det.

Har fått till mig ett rimligt antagande att det nog kunde vara den successiva lutningsökningen vid maxpulstestet som ställde till det för mig, och flyttade belastningen till ett ovant ställe i vaderna. För det var precis då det nöp, inte när jag sprang på platten. Ökningen var 2 grader per 2 minuter, har jag för mig. Och uppför är alltså min verkligt svaga punkt när jag springer, då tappar jag fart direkt när benen stumnar. Men löpbandet tappar ju inte fart... så jag sprang nog rejält hårdare uppför än jag brukar göra "naturligt".

Tack alla för hjälp med tips, erfarenheter och följdfrågor/funderingar! Mycket uppskattat. Som sagt väldigt förvånad att det nöp till så snabbt, och besviken på mig själv, jag fick kliva av lite innan det sista testet var i mål. Men jag fick nog ändå de data och diskussioner jag behöver. Aktivitus!
1972 • Borlänge
#15
6 januari 2022 kl 17:55
1 Gilla
Jag har kört det testet flera ggr på samma band/hos Aktivitus.
Det är ingen höjdare direkt hahaha
Hoppas att du får bättre styrning på träningen nu.
2006 • Alingsås
#16
7 januari 2022 kl 12:35 Redigerad 7 januari 2022 kl 12:46
Gilla
Gärderud rekommenderar 60 tåhävningar per dag. Excentriskt också misstänker jag. Det hjälper mig. Annars låg jag ofta nära överdrivet spända vader och muskelbristningar. Styrka är viktigt.

Vila. Ligger du på för mycket får muskler för lite tid reparera. Oavsett underlag, kanske mjuk terräng undantaget.

Tunnare sulor eller lågt "drop" bidrar klart om du inte är van. Ser inte din löphistorik. Börja lite lugnare när du känner dig hel igen. Har för mig 2% lutning motsvarar belastning på asfalt. Spring i skogen , mjukare underlag. Då får ben hela tiden olika belastning, gärna obanat. Spring också barfota till våren på tex. en fotbollsplan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.