Löpning Skador & Rehab 32 inlägg 12394 visningar

Halvsjuk i flera år, hur bli kvitt problemen?

2000 • .
#1
1 april 2017 - 13:56
Gilla
Hej! Skriver här för att försöka få lite tips och erfarenhet från andra, som kanske haft något liknande. Och förhoppningsvis hjälpa andra. Hoppas ni orkar läsa. :)

Jag har under de senaste cirka 3 åren haft återkommande och konstanta problem med främst luftvägarna. Jag har mer eller mindre haft ständig nästäppa och varit snorig, samt haft ett tryck över näsan. Både inomhus, utomhus och under alla månader, men värst under höst och vinter. Även slemmig i halsen, också här mer eller mindre under hela året.
Jag har också en känsla av att ha ett lager av "skrovell" i halsen hela tiden.

Jag har även haft återkommande problem med tryck i huvudet, i tinningar, ögon, käkar, näsa. Ibland kan jag ha det varje dag i veckan, andra några gånger i veckan och ibland kan det vara borta (förutom trycket vid näsan) några veckor.

Jag har också varit konstant trött under stora delar av tiden, dock har jag blivit piggare under senaste halvåret. Började ta D-vitamin-tillskott i oktober förra året, och det gjorde mig lite piggare. Placebo eller inte vet jag ej, men ändå. Jag blev ytterligare piggare när jag började ställa om kosten för någon månad sedan, nu äter jag sällan vetemjöl och minskat på mjölkprodukter. En orsak till att jag blivit piggare efter det kan nog vara att jag ersatt med något mer näringstätt.

Utöver detta har jag haft en del diffusa symptom som kommit ibland som halsbränna på morgonen, lock för öronen, och irritation i hals efter träning.

Dessa saker har gjort mig osäker och jag har inte vågat träna, och när jag har försökt att komma igång med träning har jag blivit förkyld (alltså som en vanlig förkylning). Och efter såna är det också svårt att avgöra när det gått över eftersom mitt normalläge är att vara halvsjuk.

Har varit hos läkare i början av januari, tog blodprov, röntgade lungor och huvud. Fick kortinsonspray utskriven, vilket inte hjälpte. Läkaren ringde hem och ville att jag skulle ta ett till blodprov för det verkade vara något fel med mitt immunförsvar. Sedan tog jag ett till blodprov, och efter över en månads väntan fick jag svaret att allt såg bra ut. Helt plötsligt? Några veckor senare kom ett brev där det stod att jag skulle få en ny tid inom 3 månader...


För någon vecka sedan var jag till en kinesolog, han kom fram till att jag högst troligt hade en infektion i de övre luftvägarna, något jag också skulle kolla upp när jag fått en läkartid. Men han sa också att de inte skulle kunna göra något, det är något som måste läka ut av sig själv? Basiskt kost skulle jag tydligen äta?

Sammanfattningsvis kan man säga att jag ständigt har en känsla av att en förkylning är på gång, men aldrig bryter ut. Jag känner mig halvsjuk.

Har någon haft något liknande? Hur länge kan infektioner egentligen hålla på? Hur ska man bli kvitt det om det nu är som kinesologen sa? Kan det vara något annat? Naturligtvis svårt för er att säga, men har inte så mycket att göra, känns som sjukvården bara vill schasa bort en.

Otroligt tacksam för svar!
< < < 1 2 > > >
Irene
1968 • Åstorp
#2
1 april 2017 kl 14:04
Gilla
Är du utredd för astma och allergi? Ett enkelt sätt att prova om du är allergisk är att köpa receptfri allergimedicin på apoteket.
2000 • .
#3
1 april 2017 kl 14:15 Redigerad 1 april 2017 kl 14:16
Gilla
Kollat några allergier på sjukhus. Mycket talar emot allergier också eftersom kortison inte hjälpte och detta är överallt och hela tiden. Dock har jag inte kollat t.ex. kvalster. Och kinesologen hittade inga allergier heller, vilket kanske inte säger så mycket.

Astma kollade jag för ett antal år sedan, och då var det inga problem. Påpekat att jag jag skulle vilja testa det igen, men de har av någon underlig anledning bara tagit blodprov på sjukhuset. Och nu väntar jag som sagt på en ny tid...
Har inte de klassiska symptomen på astma med kraftig rethosta, bara viss irritation och lite hosta efter hårdare träning. Kan man ha astma ändå?

Kanske ska testa receptfri allergimedicin då, tack för svar!
Mille
1987 • knivsta
#4
1 april 2017 kl 16:44
Gilla
Så jäkla läskigt detta är som att du beskriver mina senaste 3år med! Jag har fan prövat allt men inget hjälper och ingen hittar något fel heller förutom trånga gångar. Håll mig gärna uppdaterad. Mitt nästa steg är att pröva äta bättre och mindre socker.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
1 april 2017 kl 17:10
Gilla
Låter som allergi. Finns grym medicin idag som ger minimala biverkningar.
Acke5
1959 • Göteborg
#6
1 april 2017 kl 17:10
Gilla
Påminner kanske något om vad som har diskuterats om TWAR i div. trådar här på Jogg? Ett långskott, men du kan ju lägga några minuter på att se om det finns något där.

Hoppas någon kan hjälpa dig.
Walker67
1947 • Växjö
#7
1 april 2017 kl 19:08
Gilla
Min bror hade Twar, men det är väldigt svårt att få läkare att ge den diagnosen och skriva ut medicinen som hjälper. Det tog minst ett år innan han blev kvitt eländet. Nu kommer jag inte ihåg vad medicinen hette, men den är receptbelagd iaf. (kan ta reda på det)
Walker67
1947 • Växjö
#8
1 april 2017 kl 19:10
Gilla
Jag tycker inte det verkar som astma, iaf inte den astmaformen jag har som ger hosta, tryck över bröstet, andningssvårigheter.
Stockholm
#9
1 april 2017 kl 19:26
1 Gilla
Nu låter dina symptom lite grövre än mina, men drar min historia och om du känner att det passar in på dig så testa. Jag är ingen läkare och tar inget ansvar om du skulle råka ha nån djupare problematik, ja du fattar.

Flyttade upp till Umeå och var "alltid sjuk", alltid halvsjuk. Inte sjuk med feber, däckad, lunginflammation, halsfluss eller så. Men alltid med några dagars mellanrum hängig, lite trött, känningar i halsen. Ville inte tränade-tränade sen-dålig igen. Ibland kändes det bra, och sen några dagar senare, utan att ha tränat, sämre igen. Tung i huvudet, täppt.

Gick till slut till läkaren och hon hittade ingenting. Eller gjorde aldrig nån djupare undersökning eller blodprov, hon hitta inte så mycket, fick rinexin för att lindra slemhinnor (?) nånstanns i näsan.

Köpte multivitamintabletter på apoteket.

SEN NÄR DET BLEV BÄTTRE
Flyttade hem till Stoclkholm igen (minskad anspänning/stress kanske).
Köpte pulsklocka och såg att jag kört alla mina pass på hög intensitet, tänk 85% av maxpuls.

Började träna mer lågintensivt och det blev MYCKET bättre efter det. Ironisk sett är jag förkyld nu, men har haft åtminstone 2-3 månader då jag knappt varit sjuk, tränat regelbundet, klarat MILEN, sprungit mer än jag någonsinn gjort, och varit frisk.

När jag ibland kört lite väl mycket har samma halvsjukhetskänsla kommit, vilat några dagar bara och lärt mig en läxa :)

Så. Min teori var att stress (inre anspänning) och faktumet att alla pass kördes på hög intensitet pajade mitt immunförsvar. Värt att nämna att passen i sig inte var långa, jag köttade inte fuuult varje dag. Men det faktumet att vatrje pass, säg efter vila, låg på 85%maxpuls gjorde att kroppen rasade.

Så, mitt tips, försök hitta om något stressar dig i vardagen (no shit, men kanske något ger inre anspänning? Alltså inte stress över att hinna, men kanske mer långvarig stress över att ha... vad vet jag... nyss köpt en hund). Testa att träna när du plötsligt känner dig frisk, och låt det vara PROMENAD och endast promenad i några veckor.

Dessa tips är ju värdelösa om du har tvar, "riktiga" sjukdomar som sköldkörtelproblem, dålifa njurar, nån infektion, borrelia eller vad som helst, men du låter lite som mig och tror du kan ha samma problem.
1984 • Njurunda
#10
1 april 2017 kl 19:46
Gilla
Vill bara dela med mig av hockeyspelaren Anton Strålmans historia, kan vara av intresse. Efter många års sjukdomar kom de fram till att han hade fått ärrvävnad på lungorna vilket bildade fickor där slem samlades och blev infekterat.
Läsvärt.
http://www.hockeysverige.se/2015/01/03/stralmans-tuffa-kamp-sa-att-nu-ger-jag-upp-jag-kan-inte-spela-hockey/
2000 • .
#11
1 april 2017 kl 20:01 Redigerad 1 april 2017 kl 20:02
Gilla
Tack för alla svar!

#6 Har fått intrycket när jag kollat runt om twar att det är värre än det jag har (mer påtagligt), med värre trötthet som gör att man inte orkar ta sig upp och att symptom från hals och lungor är mer vanligt. Så känner mig rätt tveksam till det, även om en viss risk ju alltid finns.

#9 Tänkvärt inlägg! Var rätt stressad för nåt år sedan, numera har jag egentligen inget jag är särskilt stressad över. Förutom att jag aldrig känner mig frisk...
Det här med hög intensitet känns rätt träffande... tycker om att hålla hög fart och har svårt att ta det lugnt när jag väl tränar. Dock testade jag att bara köra promenader i höstas, då blev jag ändå förkyld. Men det kan ju ha varit en slump.
2000 • .
#12
1 april 2017 kl 20:07
Gilla
Någon med erfarenhet av kinesiologi? Är deras metoder pålitliga?
Cecilia Sundberg
1975 • Norberg
#13
1 april 2017 kl 20:34
Gilla
Det jag känner igen i din beskrivning är tröttheten, tryck i huvud, näsa, öron, käkar , känslan att hålla på att bli sjuk, snor, slem, konstig i hals, svårt att andas, huvudvärk osv.
Kände mig sjuk, fick högre puls EFTER träning.

För mig visade det sig vara stress som utvecklats till utmattningssyndrom och det tog tid innan jag förstod det för jag kände mig som om jag hade infektion i kroppen, liknande som när jag var förkyld.

Tillslut fick jag komma till en bra sjukgymnast som förklarade hur kroppen reagerar fysiskt på stress.
Min kropp hade "fastnat" i ständigt försvarsläge, ständigt beredd/ på vakt vilket tar oerhört med energi.(Även fast jag mentalt hade slappnat av) Mina muskler och bindväv spända hela tiden vilket gjorde gjorde att jag kände tryck och huvudvärk och även snor/slem. Jag andas även för högt upp och tog inte djupa andetag vilket är vanligt vid stress, vilket ledde till att jag upplevde att jag hade svårt att andas ibland.

Detta kunde jag inte särskilja själv från början för det kändes bara som sjukdomskänsla överallt i hela kroppen.

Jag fick övningar från sjukgymnasten (basal kroppskännedom), går på massage och började träna mycket lågintensivt och korta pass, så att kroppen knappt märkte att jag ansträngde mig.
Lagom med rörelse fick min kropp att börja slappna av.

Kändes väldigt frustrerande till en början, men med små, små steg så har jag nu kommit så långt att jag kan träna pulshöjande igen och känner mig mycket bättre än jag gjorde för två år sedan. Men jag måste fortfarande tänka mig för och inte bli för ivrig och vara noga med återhämtning.

Önskar dig allt gott och hoppas du hittar vad som inte stämmer. Vet hur frustrerande och hopplöst det kan kännas - ge inte upp!
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#14
2 april 2017 kl 08:54
Gilla
Låter som kronisk bihåleinflammation. Även om det kan vara svårt att läka ut en sådan finns det ju mycket en kan göra för att hålla näsgångarna öppna. Alltifrån sköljning, avsvällande och kortison till operation av eventuella polyper.
2000 • .
#15
2 april 2017 kl 14:51 Redigerad 2 april 2017 kl 14:51
Gilla
#13 Flera bra tips där, massage vore bra. Intressant med andras historier!

#14 Känns kronisk bihåleinflammation lika kraftigt som en "vanlig"? Eller kan den kännas mindre kraftig? Känner nämligen inte ett lika stort tryck som när jag har bihåleinflammation. Det blir inte heller värre av att jag lutar fram huvudet.

Har iallafall köpt en nässköljare nu, och hoppas att den kan hjälpa.
1965 • Eksjö
#16
2 april 2017 kl 19:06 Redigerad 2 april 2017 kl 19:08
Gilla
Man kan påverka PH-halten i svalget lite grann genom att gurgla sig i bikarbonatvatten - det vill säga späda ut lite bikarbonat (späd försiktigt om ni aldrig provat detta förr, bikarbonat är som bekant starkt nog att lösa upp mindre proppar i vasken) i vatten och sedan gurgla.

Jag har testat detta med blandat resultat - det vill säga känt förbättring ibland. Det smakar apa, både under och efter, men särskilt det senare är ju helt okej, visar att effekten håller i sig.

Man kan iofs gurgla sig i citronjuice också, för den som vill vara på den säkrare sidan.
Walker67
1947 • Växjö
#17
2 april 2017 kl 23:22
Gilla
Ursäkta, Viktor, om jag gör en liten utvinkling vid sidan om.
När jag växte upp så fanns det en del huskurer att ta till bla bikarbonat. Om man hade ont i magen eller sura uppstötningar så tog man en tesked bikarbonat och sköljde ner det med vatten. Antar att det gjorde maginnehållet mer basiskt och man slapp de sura uppstötningarna. Birkarbonatkuren försvann när Samarinet kom.

Viktor; tycker att du skall gå till en annan vårdcentral och göra förnyad undersökning.
Träning: testa "aktiv återhämtning" mellan löppassen tex promenad i "trivseltempo" gärna tillsammans med någon kompis. Jag har ett eller två sådana pass mellan träningspassen
Niklas Axelson
1965 • Halmstad
#18
3 april 2017 kl 18:54
Gilla
Här är en som hade en del av symptomen du nämner och det verkar som att det kan ha berott på saltbrist.
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=230750

Enkelt att testa och se om det hjälper något.
2000 • .
#19
8 april 2017 kl 13:05
Gilla
#18 Saltbrist låter ju rätt otroligt. Men som du säger, lätt att testa, så det ska jag göra.

Ni andra som svarat här och har/haft liknande problem; jag skulle gärna vilja veta vad ni vägt/väger, eller iallafall om ni är smala eller mer grova?

Kan tillägga att jag är 16 år, om det nu skulle öppna upp några andra möjligheter.
2000 • .
#20
10 april 2017 kl 13:12
Gilla
Nu har jag fått en tid om 49 dagar. Vet inte om jag ska vara glad eller besviken... ett halvår mellan första läkarbesök och andra.

Hursomhelst, jag skulle verkligen uppskatta om ni som haft/har liknande problem svarar på frågan i förra inlägget. :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.